Kvalita vody v Česku: Ve kterých rybnících je nebezpečné se koupat?

Staňkovský rybník

Stav koupališť na rybnících v Česku

Začíná koupací sezona a hygienici se opět začali zaměřovat na kvalitu vody v přírodních koupalištích. Zatím odebrali vzorky jen u některých rybníků, na další se chystají. Jako každý rok budou česká koupaliště oblíbeným rekreačním místem. Ve kterých je bezpečné se smočit?

V Jihočeském kraji je například bezpečný rybník Hejtman v Chlumu u Třeboně, který dostal na pětistupňové škále číslo dva, což znamená, že voda je vhodná ke koupání. „Na začátku koupací sezony je voda v rybníce obvykle dobrá. Dá se říci, že to většinou vydrží tak do srpna,“ popsala CNN Prima NEWS starostka Chlumu Jitka Bednářová.

Nedůvěru ale vzbouzí Staňkovský rybník, který se nachází nedaleko Chlumu u Třeboně v obci Staňkov a je s Hejtmanem propojený. Od hygieniků dostal čtyřku. Podle Bednářové je ale i tento rybník letos pro koupání vhodný. „Podle dlouhodobých mikrobiologických ukazatelů voda ve Staňkovském rybníku není dobrá, ale aktuální situace i podle hygieniků je taková, že voda ke koupání i v tomto rybníce dobrá je. Bohužel lidé často nedočtou celou hygienickou informaci, takže často slýcháme zjednodušené vysvětlení,“ uvedla Bednářová s tím, že aktuálně je situace dobrá v obou rybnících a voda v tuto chvíli rozhodně nebezpečná není.

„Věřím, že sezona zůstane trvale dobrá, hodně to závisí na počasí. Zda-li je horké léto nebo prší, voda se drží na určité hladině. Dlouhodobě nátok do Staňkovského rybníka není příliš kvalitní a s tím je potřeba něco dělat,“ vyzvala starostka Chlumu u Třeboně.

Většina lokalit ve středočeském kraji má hodnocení jedna

Ve Středočeském kraji je v současné době 37 sledovaných lokalit, ty méně významné kontrolují provozovatelé, významnější lokality sleduje stát prostřednictvím hygienických stanic. „Podle posledních výsledků, které máme ze vzorkování ze začátku tohoto týdne, je voda naprosto v pořádku a je vhodná ke koupání,“ popsal hygienik Ladislav Mandík.

Drtivá většina lokalit má podle něj hodnocení na stupni jedna, pouze na několika méně významných lokalitách je stupeň na čísle dvě. „To je kvůli tomu, že se ve vodě rozšířil fytoplankton, který způsobí mírné zakalení vody. To znamená, že voda není úplně průhledná, ale je zeleně zakalená. Ale z hlediska zdravotního to nemá žádný vliv, voda je naprosto nezávadná a je možné se v ní koupat,“ ujistil Mandík.

Dva způsoby nebezpečí

Podle Mandíka jsou dva důvody, proč rybníky nejsou vhodné ke koupání. „Buď je to mikrobiologické znečištění, to znamená, že do vody se dostanou fekály, nebo tam mohou být cerkarie, což se například prokázalo v jedné sezoně na Novém rybníce v Příbrami. To je parazit, který se v podstatě vyvíjí ve vodním ptactvu a ve vodních šnecích. Člověku z toho hrozí cerkadela dermatitida, ale není nijakým způsobem ohrožen na životě. Zavrtá se mu pod kůži, tělo reaguje obranně a vytvoří se nepříjemné a svědivé vyrážky,“ upřesnil hygienik.

Nevhodné ke koupání může být podle hygieniků například koupaliště Sluníčko-Chrastava nebo přírodní biotop Modrá na Zlínsku. A pro nadlimitní výskyt sinic je doslova nebezpečné koupání ve Velkém rybníce na Karlovarsku. Více se dozvíte v přiložených videích.

Tagy:
rybník Středočeský kraj Karlovarský kraj Zlínský kraj Jihočeský kraj koupaliště Chlum u Třeboně rybník Hejtman Staňkovský rybník Příbram Ladislav Mandík