Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Muž odsouzený na 22 let za vraždu a týrání dítěte zemřel ve věznici

Česko

  11:51
Praha - Muž, kterému soud minulý týden uložil výjimečný trest 22 let odnětí svobody za vraždu a týrání dítěte, zemřel ve věznici. Informaci, kterou přinesl server Expres, potvrdila ve čtvrtek na dotaz ČTK mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová.

„Mohu potvrdit, že v současné době šetříme úmrtí vězněné osoby, která byla na cele sama. S ohledem na průběh šetření a GDPR více sdělit nemohu,“ uvedla mluvčí bezpečnostního sboru. Nekomentovala, zda muž zemřel přirozenou smrtí, či zda Vězeňská služba shledala cizí zavinění nebo případné pochybení.

Za vraždu a týrání batolete v Lounech poslal soud otčíma na 22 let do vězení

Podle Expresu policie cizí zavinění vyloučila. Mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivana Nguyenová ČTK sdělila, že inspekce se případem v tuto chvíli nezabývá.

Jedenadvacetiletý muž byl původně krajským soudem odsouzen k 16 letům vězení za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti, Vrchní soud v Praze však právní kvalifikaci změnil na vraždu a trest o šest let zpřísnil.

Podle pravomocného verdiktu otčím týral tříletého chlapce od loňského ledna, kdy se v Lounech nastěhoval k jeho matce. Opakovaně ho sprchoval ve studené vodě a vystavoval ho kontaktu s horkou plochou, čímž utrpěl popáleniny, mimo jiné i v obličeji. Mlátil ho dlaní i vařečkou, a to na otevřených ranách, dával mu pohlavky. Násilí se stupňovalo do letošního února, kdy muž podle rozsudku uhodil dítě tak, že mu poškodil mozek a míchu. Chlapce pak osprchoval studenou vodou, uložil do postele a šel spát. Dítě na následky zranění zemřelo.

Předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička minulý týden uvedl, že se za svou čtyřicetiletou praxi s takovým nakládáním s malým dítětem nesetkal. Mužovo chování podle něj svědčilo o naprosté neúctě k lidskému životu.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...