Ze sídlišť na Vysočině zmizí auta pacientů, nemocnice plánují parkovací domy

  12:06
Do dvou až tří let by měly být u jihlavské a třebíčské nemocnice parkovací domy. Nabídnou v součtu stovky nových stání pro auta pacientů a návštěv. Podobné řešení Kraj Vysočina do budoucna zvažuje i v Havlíčkově Brodě. Kraj nechce, aby auta pacientů zabírala místa v okolních ulicích.

Na 400 aut se má vejít do pětipodlažní budovy v areálu jihlavské nemocnice, situované vedle nového geriatrického pavilonu a domova pro seniory. | foto: Nemocnice Jihlava

„Pokud modernizujeme krajské nemocnice, musíme řešit i parkování. Není možné, aby lidé jezdili dlouhé minuty kolem a hledali místo, kde zaparkují. Často pak řidiči zabírali místa v městských částech a parkovali lidem před domy na sídlištích. To je třeba případ Jihlavy. A stejný problém je i v Havlíčkově Brodě,“ konstatoval hejtmanův náměstek Martin Kukla (ANO).

Vybudování parkovacího domu v areálu jihlavské nemocnice souvisí s výstavbou nového pavilonu geriatrie a domova pro seniory. Tyto novostavby totiž seberou významnou část stávajícího parkoviště v zadní části areálu nemocnice.

„V tuto chvíli máme hotovou studii na nový nemocniční pavilon a parkovací dům. Na radě kraje jsme schválili projektovou dokumentaci na obě tyto stavby za 1,2 miliardy korun,“ uvedl Kukla s tím, že se obě stavby projektují jako jeden celek. „Nicméně je lze oddělit a budovat po etapách,“ podotkl.

V pěti podlažích má být až 400 parkovacích míst

Nový parkovací dům v Jihlavě by měl vyrůst v místě bývalého a už zbouraného infekčního pavilonu. Má být pětipodlažní a nabídnout až 400 parkovacích míst. Parkování je navrhováno v pěti výškových úrovních. Čtyři z nich jsou nadzemní, jedna podzemní.

S budovou nemocnice spojí parkovací dům zastřešená lávka. „Vše je navrženo tak, aby návštěvníci mohli projít suchou nohou,“ poznamenal provozně-technický náměstek ředitele jihlavské nemocnice Alexandr Filip.

Podobným koridorem bude propojen i nový pavilon geriatrie, následné péče a rehabilitace, který vznikne za ním.

Stavět by se mohlo začít již v roce 2022. „Požádali jsme zřizovatele, aby se nejprve začalo s výstavbou parkovacího domu a až poté s novým pavilonem. Chceme totiž, aby bylo nejprve vyřešeno parkování, než část toho stávajícího budeme muset zrušit,“ dodal Filip.

V Třebíči krytá stání vyrostou na místě prodejny

Také Třebíč bude mít nový parkovací dům pro přibližně 218 aut. V tomto případě se však na financování bude spolupodílet město Třebíč. To slíbilo přispět částkou 50 milionů korun. Je to přibližně jedna třetina předpokládané ceny. Zbývající dvě třetiny ze 165 milionů korun uhradí Kraj Vysočina jako zřizovatel nemocnice.

Čtyřpodlažní parkovací dům bude stát na místě současného parkoviště pro asi 60 aut pod frekventovanou Sportovní ulicí u Purkyňova náměstí, v sousedství nemocnice.

„Město nám velmi pomohlo už jen tím, že koupilo bývalou prodejnu vedle parkoviště. Ta bude zbořená a o její část se zvětší parkovací dům,“ uvedl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

„Bonusem je i to, že nová budova vytvoří protihlukovou bariéru k frekventované silnici podél jižního okraje areálu nemocnice,“ doplnil Kukla.

Parkovací dům ovšem nemá sloužit pouze návštěvníkům a zaměstnancům nemocnice. Využije ho i široká veřejnost. A to díky strategické poloze v blízkosti vlakového nádraží, okresního soudu a zimního stadionu.

V Brodě jsou jednání teprve na samém počátku

„Získáme tím další parkovací kapacitu v rámci frekventované lokality, kde je po parkování neustále vysoká poptávka,“ pochvaluje si třebíčský starosta Pavel Pacal (Pro Třebíč).

Podle předpokladu hejtmanova náměstka Kukly by příští rok měl být věnován na projektovou přípravu. „Samotná realizace by mohla začít v roce 2022 s dokončením o rok později,“ upřesnil.

O vybudování parkovacího domu se uvažuje rovněž v případě havlíčkobrodské nemocnice. „Tam jsme ale zatím v počátku jednání,“ řekl Kukla.

Nové parkovací prostory bude mít též pelhřimovská nemocnice. A to díky výstavbě společného gynekologicko-porodnického a dětského pavilonu. Nová parkovací místa budou situována do podzemí této stavby.