Novartis v USA zaplatí pokutu za uplácení lékařů

0
990
uplaceni_lekaru
Foto: Novartis

Švýcarská farmaceutická společnost Novartis zaplatí ve Spojených státech 678 milionů dolarů [16 miliard Kč] za urovnání obvinění za nezákonné uplácení lékařů, kterým poskytovala peníze a jiné výhody. To proto, aby je motivovala k předepisování svých léků. Informaci potvrdilo ministerstvo spravedlnosti USA.

Podle pozorovatelů pokuta pro švýcarskou firmu za uplácení lékařů jasně ukazuje, že v USA dohled nad pravidly vypadá docela jinak než v Evropě. Což potvrzují i další případy. Nejznámější je asi aféra Dieselgate, v níž se prokázalo, že někteří z evropských výrobců automobilů, zejména pak koncern VW, podváděl s emisními hodnotami u svých vozů. Informace o tom přitom byly ještě před rozhoření soudního sporu v USA známy i v Evropě, kde se ale neřešily. Rozdílný přístup k vymáhání práva a dodržování pravidel ve věci hraje i rozdílný přístup k soudům v USA a Evropě.

Nic než uplácení lékařů, uslyšel Novartis

Firma Novartis čelí obvinění, že zorganizovala desetitisíce podvodných vzdělávacích akcí, na kterých vyplácela lékařům přemrštěné částky za přednášky a poskytovala jim drahé večeře a alkohol. Chtěla je tím přimět k častějšímu předepisování svých léků na kardiovaskulární onemocnění a cukrovku. Tyto akce, které americké soudy vyhodnotily jako uplácení lékařů, se konaly v letech 2002 až 2011.

„Peníze a další benefity poskytované lékařům nebyly nic víc než úplatky. Je to v rozporu s povinností doktorů vybírat pro pacienty nejlepší léčbu a zvyšuje to ceny léků pro všechny,” uvedla prozatímní newyorská prokurátorka Audrey Straussová.

Podle obžaloby někteří lékaři údajně od Novartisu obdrželi desetitisíce či dokonce statisíce dolarů. Podle šéfa newyorské pobočky FBI Williama Sweeneyho postupovala firma “hanebně a nečestně”. ”

„Hamižnost vystřídala zodpovědnost, kterou veřejnost očekává od těch, kdo se zabývají léčením,” uvedl William Sweeney.

Šéf Novartisu Vas Narasimhan prohlásil, že firma již své praktiky změnila.

„Aktuální dohoda o urovnání je důležitým milníkem na naší cestě k budování společenské důvěry,” dodal.

Zaplatí i německý Bayer

Spor se společností Novartis přitom není jediným sporem, který skončil nyní v USA dohodou a vyrovnáním, a týká se farmaceutických firem. Na konci června německý agrární a farmaceutický koncern Bayer potvrdil, že za urovnání sporů o přípravek Roundup, který podle amerických stěžovatelů způsobuje rakovinu, zaplatí odškodné 10,9 miliardy dolarů [zhruba 259 miliard Kč]. Kontroverzní přípravek vyrábí americká firma Monsanto, kterou Bayer v roce 2018 koupil za více než 60 miliard dolarů [1,4 bilionu Kč].

Německá společnost sdělila, že se jí díky dohodě podaří urovnat asi 75 procent probíhajících soudních sporů ohledně Roundupu. Stěžovatelé firmu obviňují, že výrobek obsahuje kontroverzní herbicid glyfosát, který způsobuje rakovinu. Žalobu v této věci podalo nebo ji připravuje 125 000 amerických spotřebitelů. Dohodu ještě musí schválit soudce Vince Chhabria z okresního soudu v Severní Kalifornii.

Bayer sdělil, že vyplácet stěžovatele začne letos. Odškodné bude financovat z existující likvidity, budoucích příjmů, z prodeje své divize zvířecí medicíny a z emise dalších dluhopisů. Akcie firmy se kvůli vlně glyfosátových žalob dostaly pod tlak a kritice čelil i její šéf Werner Baumann.

Spory o glyfosát

Tvrzení, že glyfosát způsobuje rakovinu, Bayer popírá. Glyfosát je nejrozšířenějším herbicidem na světě a Roundup byl prvním produktem, který byl na této látce založený. Nedávno se německému podniku dostalo podpory od americké Agentury pro životní prostředí [EPA], která uvedla, že řádně užívaný glyfosát nepředstavuje zdravotní riziko.

Za pravděpodobně karcinogenní považuje glyfosát Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny. Naopak Evropský úřad pro bezpečnost potravin [EFSA] a Evropská agentura pro chemické látky [ECHA], o jejichž posudky se opírá Evropská komise, považují tuto chemickou látku za neškodnou.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here