Janoušek (KDU-ČSL): Kraj se vůči obcím chová jako lišák

(Autor je krajský zastupitel KDU-ČSL) Strategií zastrašení a následné záchrany se zřejmě inspirovalo vedení Kraje Vysočina. Jak jinak si vysvětlit situaci, kdy vedení kraje obcím navrhlo, aby si zaplatily i autobusy a vlaky, které vozí děti do škol.

Kraj tak chytře využil situace, kdy se mění systém veřejné dopravy. My jako starostové jsme nevěřícně koukali na navržené smlouvy, které po obcích požadují zaplatit 70 Kč za každého občana. Nešlo přitom o spoje, které si obec objedná navíc (na těch se logicky podílí), ale šlo o  základní obslužnost, která obsahuje už zmíněné spoje do škol.

Chtít po obcích platit za školní autobusy je přitom v rozporu se zákonem – školský zákon v § 178 říká, že „kraj je v  rámci dopravní obslužnosti povinen zajistit dopravu do školy a z ní“, pokud to má žák dál než čtyři kilometry. Divím se, že si kraj tento zákon neohlídal, a  celkem tak chtěl obce našeho kraje „pumpnout“ o 36 milionů korun.

Nicméně podle posledních informací se kraj buď zalekl reakcí, nebo si přečetl zákon. A předkládá to tak, že on vlastně vychází obcím vstříc a  že jim milostivě pomůže. Přitom o  pomoc nejde, jde o  dodržení zákona. Navíc 36  milionů korun je v  12miliardovém rozpočtu kraje zanedbatelnou položkou.

Chápu, že kvůli koronaviru hrozí propady příjmů všem – a že stejně chytře si naopak od krajů „stahuje“ peníze premiér, ale přesto si myslím, že takto se vzájemná důvěra mezi obcemi a  krajem nebuduje.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů