Letní seriál: Ze Lhoty do Lhoty

Jedna z nejmalebnějších Lhot je Horákova

4. červenec 2020
Předchozí díl
Následující díl

V Horákově Lhotě žilo kdysi přes 200 lidí. I když jich je dnes pouhých šest, stojí si za tím, že právě v jejich „Lhotce“ cesta nekončí, ale začíná.

Horákova Lhota je malá osada, místní část obce Želivsko, která se nachází asi 20 kilometrů jižně od Svitav. V posledních letech bylo Želivsko nejmenší samostatnou obcí Pardubického kraje a patří k nejmenším v Česku. Horákova Lhota se nachází necelých dva a půl kilometru od Želivska. Do „Lhotky“, jak jí říkají místní, vedou jen polní pěšiny a ani cesta, která prochází lesem, nemá asfaltový povrch.  

Dříve se Horákově Lhotě říkalo také Lhota Zálesní. „Rod Horáků ve Lhotě žil, ale jméno obce s konkrétní osobou spojena není, to se zatím nepodařilo vypátrat,“ vysvětluje bývalý starosta Želivska Štefan Beláni. Ve Lhotce žije čtrnáct let, jeho manželka Milada, která se zajímá o místní historii, se v domě čp. 4 narodila a žily tam i generace jejích předků. 

Přes padesát let žila v Horákově Lhotě Růžena Dražilová, dnes tam dojíždí jen na víkendy. S manželem si ve vsi postavili domek, hned vedle staré roubené chalupy z 18. století, která na dvorku hospodářství stojí dodnes. „ Když jsme sem v roce 1962 přišli, to ještě byly chalupy plné lidí. No a teď je nás tu, kolik nás je,“ povzdechne si paní Růžena.

Podle Štefana Belániho Horákova Lhota někdejšího počtu obyvatel rozhodně nedosáhne. „Nevidím to ale černě, chceme, aby to tu žilo, v létě pořádáme společenské akce. Ve Lhotce máme zavedený internet, pravda, kanalizace i veřejný vodovod zatím chybí. Horákova Lhota je nádherný kout, večer, když je jasno, vidíte tisíce hvězd. Zkrátka a dobře, cesta u nás nekončí, ale začíná, jak máme napsáno na pamětní minci,“ uzavírá Štefan Beláni.

Interaktivní mapa: Podívejte se na všechny Lhoty v kraji. V těch oranžových už jsme byli! Klikněte do mapy pro víc informací.

autor: BRA
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.