Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Česko

Nástupce Prymuly na ministerstvu? Nic lákavého, na post náměstka se přihlásil jen jeden člověk

Zleva ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a náměstek ministra zdravotnictví a vedoucí projektu Chytrá karanténa Roman Prymula vystoupili 6. května 2020 v Praze na tiskové konferenci k výsledkům studie testování kolektivní imunity na onemocnění covid-19. foto: ČTK

Praha - Na pozici náměstka pro zdravotní péči, která se uvolnila po odchodu epidemiologa Romana Prymuly z ministerstva zdravotnictví, se přihlásil pouze jeden uchazeč. Zájemci mohli obálky s životopisem posílat do středy.
  14:03

Prymula se stal během epidemie bez nadsázky jedním z nejvlivnějších mužů ve státě. Z postu na ministerstvu zdravotnictví nakonec ale odešel kvůli neshodám s šéfem resortu Adamem Vojtěchem k 1. červnu a stal se vládním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. Ještě ten den vypsal úřad výběrové řízení na jeho nástupce. Pozice ale moc zájemců neláká, přihlásil se pouze jeden uchazeč. Žadatelé měli čas do středeční půlnoci.

‚Nový Prymula’? Post nikoho neláká, ani po čtrnácti dnech se nikdo nepřihlásil

„Do konce termínu pro podávání přihlášek evidujeme jednu obálku,“ potvrdil serveru Lidovky.cz Kryštof Berka z tiskového odboru ministerstva zdravotnictví. Uchazeči mohli celý červen posílat obálku s životopisem a motivačním dopisem.

I přestože o funkci projevil zájem jen jeden člověk, musí proběhnout standardní výběrové řízení. „Bude ustanovena komise a uchazeč se zúčastní ústního pohovoru. Následně uvidíme, co výběrová komise doporučí,“ řekla mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová. Pokud ho komise na post náměstka nedoporučí, resort vypíše tendr znovu.

Počet zájemců ale nemusí být konečný. „Nemusí se ještě jednat o zcela finální počet z důvodu možného zpoždění při podání prostřednictvím poštovních služeb,“ vysvětlil Berka z ministerstva.

Jméno nového náměstka by měla veřejnost znát do konce července. „Výběrové řízení podle služebního zákona trvá nejdéle dva měsíce, včetně třicetidenní lhůty, kdy je zveřejněno oznámení o jeho vypsání,“ vysvětlila Štěpanyová. Agendu náměstka na ministerstvu zdravotnictví prozatím převzal současný ředitel Odboru vědy a lékařských povolání Zbyněk Podhrázký.

Výměna Vojtěcha by byla namístě, nahradit by ho mohl Prymula, řekl Hamáček. Důvodů ke změně je prý víc

Náměstek pro zdravotní péči je jmenován na dobu neurčitou. „Do otevřeného výběrového řízení se mohl přihlásit kdokoliv, kdo splnil podmínky na danou pozici,“ vysvětlila mluvčí. Nový náměstek musí mít například vysokoškolské vzdělání v oblasti lékařství, ošetřovatelství nebo zdravotnického managementu a nesmí působit v politice.

Bývalý voják a vášnivý šachista Prymula působil na ministerstvu od roku 2017. Svou novou pozici vládního zmocněnce si chválí. „Určitě mám větší klid, než jsem měl na pozici náměstka v březnu, kdy se u nás rozšířil koronavirus. Pracujeme ale na plno. Sledujeme, jak se nákaza vyvíjí v různých zemích a řešíme, jak budeme postupovat a podobně,“ řekl pro Lidovky.cz Prymula. Už dříve avizoval, že se chce ve své funkci zaměřit na podporu vědy v Česku. „Vypisujeme specifický program, který by měl podpořit české vědce v oblasti aktivit kolem covidu,“ pokračoval.

Prymula se na Úřad vlády přemístil na popud premiéra Andreje Babiše (ANO). Nově vytvořenou funkci mu nabídl poté, co exnáměstek oznámil svůj úmysl odejít z ministerstva zdravotnictví. Prymula byl často označován i jako hlavní epidemiolog. Podle ministerstva ale nejde o oficiální funkci, stát proto nebude na tento post vyhlašovat výběrové řízení. 

„Šlo spíš o mediální zkratku. Bývalý náměstek Prymula je současně epidemiolog, tak se to logicky spojilo a vznikla neoficiální funkce hlavního epidemiologa,“ vysvětlila Štěpanyová. Podle ní není podmínkou, aby náměstek pro zdravotní péči byl současně epidemiologem. „Epidemiologie patří primárně do gesce hlavního hygienika,“ uvedla.

Epidemiolog Maďar ke sporu o roušky: Nošení by mělo být slušností. Extrémní názory ohrožují rizikové skupiny

Vedle Prymuly byl další viditelnou osobností v době koronaviru epidemiolog Rastislav Maďar, který vede pracovní skupinu pro řízení uvolňování karanténních opatření. Podílel se na postupném návratu Česka do normálního života a měl řadu pravomocí. Logicky se tak nabízel jako Prymulův nástupce.

Maďar ale už dříve LN řekl, že o místo nemá zájem. „Panu ministrovi budu i nadále k dispozici, ale nestojím o pracovní pozici na úřadě, abych byl připoutaný k židli v kanceláři,“ uvedl epidemiolog, který nyní zastává funkci neplaceného poradce ministra Adama Vojtěcha. Nebrání se ale budoucí spolupráci s resortem zdravotnictví, například při možné druhé vlně epidemie na podzim.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!