Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Muzeum romské kultury chystá na léto sérii koncertů Summer stage i živelné programy pro rodiny. Nově otevírá i v sobotu!

02. července 2020
Čtení na 2 minuty

Muzeum romské kultury připravilo pro veřejnost sérii letních novinek, které osvěžují letní kulturní mapu města Brna. Koncerty romských hudebních hvězd, podcast, živelné programy pro rodiny s dětmi a nová, návštěvnicky příjemnější otevírací doba.

 

„Naším cílem je maximálně vyjít vstříc návštěvníkům, kteří po koronavirové krizi zůstávají v Brně nebo budou cestovat po republice,“ říká ředitelka Muzea romské kultury, Jana Horváthová. „Navíc máme letos také důvod k oslavám, po dvouletých přípravách a krajinářsko-architektonické soutěži na budoucí podobu Památníku Romů a Sintů v Čechách v Letech u Písku máme vítězný návrh a jeho budoucí podobu. Oslavu proto věnujeme právě budoucímu památníku v Letech.“

 

Hlavní novinkou je otevření muzea návštěvníkům i v sobotu. Kromě přístupných výstav a expozice budou každou sobotu od 10 – 16 hodin připraveny speciální programy pro rodiny s dětmi na téma přírodních živlů v duchovní kultuře Romů a Sintů. Pro rodiče a děti, kteří rádi společně tvoří a poznávají, je připraven interaktivní program v expozici a venkovních prostorách muzea a výtvarná dílna v ateliéru. 

 

Hlavním programem léta je 6 koncertů ze série Summer stage, které bude muzeum mj. streamovat živě na Facebooku. Sérii zahajuje 16. 7. slovenská virtuozka a primáška Barbora Botošová se svou kapelou, vystoupí také brněnská funky kapela Aroma sound nebo cimbálová muzika jiného houslového virtuoza Ivana Heráka. Sérii zakončuje Tomáš Botló, který coby hvězda československé funky scény vystoupí v Muzeu romské kultury vůbec poprvé. Koncerty budou vždy ve čtvrtek od 19. hodin na venkovním pódiu na dvoře Muzea romské kultury, vstupné je dobrovolné.

 

Po celé léto bude MRK zveřejňovat na svém webu a platformě Spotify nové díly první sezóny Podcastu Muzea romské kultury. Mapuje v ní cestu k novému památníku: Lety u Písku. Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách od jeho protektorátní historie přes poválečně kapitoly budování vepřína, objevování tématu romského holokaustu historikem Ctiborem Nečasem nebo porevolučních kapitol boje aktivistů, pamětníků a dalších osobností za uznání obětí romského holokaustu. Speciální díly budou věnovány také archeologii holokaustu (výzkum v prostoru bývalého letského tábora a z něho vzešlé unikátní nálezy), stejně jako specifičnosti krajinářsko-architektonické soutěže. Poslední díl bude věnován vznikající knize To jsou těžké vzpomínky autorského kolektivu pod vedením Jany Horváthové.

 

Letní program tím ale není ani zdaleka vyčerpán. Vedle akcí v Muzeu romské kultury na návštěvníky čeká také program v Hodoníně u Kunštátu. Památníku holokaustu Romů a Sintů na Moravě, který má od 1. srpna upravenou otevírací dobu pro návštěvníky:  9 – 17 hodin.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon