Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

FOTOGALERIE: Ozvěny berlínského romského filmového festivalu v Ústí nad Labem

02. července 2020
Čtení na 1 minutu

V pátek 26. června odpoledne proběhla v ústeckém Domě umění akce s názvem So Dikhea? Pořadatelé návštěvníkům nabídli filmové projekce, živou taneční hudbu, ochutnávku romských kulinářských specialit a program pro děti. Akce navazovala na berlínský romský filmový festival AKE DIKHEA? Ozvěny festivalu už v březnu proběhly v Praze promítáním filmu Sama na své svatbě.

“Návštěvníků dorazilo víc než jsme čekali. V Ústí nad Labem, městě s velkou romskou komunitou, existuje velká poptávka po romských nebo Romům přístupných kulturních akcích. Naši akci považujeme za velmi vydařenou, užili jsme si příjemné odpoledne se skvělými filmy, hudbou, jídlem a aktivitami pro děti. Děkuji všem členům pořadatelského týmu a účastníkům,” zhodnotil pro zpravodajský server Romea.cz akci Miroslav Brož z pořadatelského týmu.

FOTOGALERIE

Mezinárodní Festival romského filmu AKE DIKHEA? pořádá od roku 2017 organizace Roma Trial v Berlíně. Během čtyřdenního festivalu se promítne desítka filmů s romskou tématikou, pořádají se workshopy a diskuse. Každoročně festival AKE DIKHEA? Oceňuje uvedené filmy. Odborná porota je složená z profesionálů z oblasti filmu a médií. Její členové se ale každý rok mění. Jejich úkolem je vybrat filmy, které se budou během festivalu promítat a také udělit cenu nejlepším z nich

Ozvěny festivalu pořádají v Ústí nad Labem společně pořádají Dům umění v Ústí nad Labem, sdružení Konexe a RomaTrial. V Praze pak promítání uspořádala organizace ROMEA.

Tento projekt je ko-financován vládami Česka, Maďarska, Polska a Slovenska prostřednictvím Visegradského grantu Mezinárodního Visegradského fondu. Cílem tohoto fondu je podporovat myšlenku udržitelné regionální spolupráce ve střední Evropě.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon