Hlavní obsah

WA zkritizovala Rusko za nezaplacení pokuty za doping

Monte Carlo

Světová atletika (WA) ostře zkritizovala Rusko za nezaplacení pokuty pět milionů dolarů (119 milionů korun) za systematický doping, kterou měla tamní federace uhradit do 1. července. Ruským atletům kvůli tomu hrozí, že se nedostanou na mezinárodní závody. WA je rozhořčena, že navzdory urgencím nedostala ani žádnou informaci, kdy Rusko plánuje částku uhradit.

Foto: Jan Kucharčík

Prezident WA Sebastian Coe na archivním snímku.

Článek

Rusko je již pátým rokem v trestu za opakované porušování dopingových pravidel. Letos v březnu navíc přišla pokuta deset milionů dolarů, z níž měla být polovina uhrazena do 1. července. Předseda svazu Jevgenij Jurčenko ale prohlásil, že federace peníze nemá. WA má proto nárok zemi odebrat právo na deset neutrálních sportovců, kteří smějí startovat na mezinárodní scéně.

Prezident WA Sebastian Coe zdůraznil, že Rusové v březnu s termínem pro zaplacení první poloviny desetimilionové pokuty souhlasili. Přístup nového vedení ruské atletiky ho zklamal. "RusAF nechává atlety strašně ve štychu. Udělali jsme maximum, abychom urychlili náš proces schvalování neutrálních atletů a podpořili RusAF s jejím plánem obnovy, ale podle všeho bezvýsledně," řekl Coe v tiskové zprávě.

Odpovědní funkcionáři Světové atletiky už byli připravení, že obnoví proces schvalování neutrálního statutu ruských atletů, ale po nezaplacení pokuty ho zatím nechali pozastavený. O dalším postupu se rozhodne na zasedání rady Světové atletiky, které je naplánované na 29. a 30. července.

Reklama

Související témata: