Útulek v Plzni plní odložená koťata. Za jediný den jich přibylo deset - FOTKY

02.07.2020 18:16

Kapacita plzeňského útuluku na Borských polích už je téměř naplněna. Strážníci apelují na majitele koček, aby svá zvířata, která pobíhají venku, nechali vykastrovat. 

1348 Ervín
1348 Ervín1364 FionaEdelka1358 Elmar1357 Eskymo1351 Esmeralda1350 Elfin1349 Endy

Jen za pondělí 31. června přibylo v útulku dalších deset koček. "S příběhem o nálezu tří koťat, která měla objevit v kontejneru na odpadky, přivezla v odpoledních hodinách zvířata přímo do útulku 20letá dívka. Následujících šest koťat dovezl pozdě odpoledne do zvířecího zařízení 56letý muž. Ten je měl najít u Hlavního nádraží v Plzni. Pro poslední asi dvouletou kočku vyjeli strážníci ze skupiny pro odchyt zvířat do Goldscheiderovy ulice. Obyvatel místního bytového domu ji objevil pobíhat po chodbě,“ uvedla policejní mluvčí Jana Pužmanová.

Ve čtvrtek 2. července ráno už bylo v útulku 63 koček, celkem je zde k dispozici 70 míst. "Situace je kritická každý rok na jaře. Letos jsou ale vrhy početnější, běžně přijímáme kočky s pěti až šesti koťaty,“ sdělil vedoucí útulku Petr Kokoška.

Městská policie, která útulek provozuje, apeluje na majitele koček, aby se chovali zodpovědně a svá zvířata nechali vykastrovat. "Pokud se kočka pohybuje venku, je důležité ji nechat vykastrovat, jen tak lze předejít tomu, že majitel bude řešit, co s nechtěnými koťaty. K nám se dostávají domestikovaná zvířata, nejedná se tedy o toulavé kočky z ulice, které jsou natolik plaché, že se většinou nedají chytit. Kočky, které k nám přicházejí, jsou zvyklé na člověka, nechají na sebe sahnout. Často jde o kočky, které jdou porodit jen o pár zahrad dál od svého domova, protože je tam nic neruší. Majitelé zahrady je najdou a odvezou do útulku. Kočka pak nemá šanci vrátit se domů,“ vysvětlil Petr Kokoška.

V uplynulém roce se do plzeňského útulku dostalo celkem 252 koček, z toho 179 našlo nové majitele a 27 se jich vrátilo do svých domovů. V letošním roce zatím do útulku přijali 122 koček, 64 si jich zájemci osvojili a 19 koček je zpět u původních majitelů.

FOTO: MP Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24