To má být umění? Vrak porsche na historickém náměstí vzbudil emoce

  18:04
V Litomyšli na náměstí se objevilo nabourané porsche, před kterým se lidé zastavují. Pak zpravidla odmítavě zavrtí hlavou a jdou dál. Další si auto fotí, děti nakukují dovnitř. Umělecké dílo Matyáše Chocholy budí emoce.

Smetanovo náměstí nyní zdobí moderní umění. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Autor jej nazval Střet civilizací a je jednou ze čtrnácti skulptur, jež jsou součástí exteriérové výstavy Plán B, která potrvá až do začátku září.

Podle autora, který v roce 2016 obdržel cenu Jindřicha Chalupeckého, je možné dílo vnímat jako „civilizační memento mori, v době krize velmi aktuální“. Poničené auto bylo součástí Chocholovy samostatné výstavy v Galerii moderního umění v Hradci Králové.

Facebookový profil Litomyšle ovšem plní příspěvky, jejichž autoři zjevně mezi fanoušky Střetu civilizací nepatří a patřit nikdy nebudou. Píší o autovrakovišti na náměstí, světovém unikátu, ostudě, nebo doporučují dovoz podobných „děl“ z jiných částí kraje. 

Přidal se i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Konečně jsme se toho vraku v Hradci zbavili. Chtěli jsme to poslat do Pardubic, ale asi někde nastala chyba,“ napsal a přidal smajlíka.

„Chtěli jsme potěšit jak turisty, tak obyvatele města i samotné umělce, kteří po určitý čas neměli žádnou práci, výstavy byly rušeny. Oslovili jsme čtrnáct umělců, velmi různorodých, z různých generací, kteří pracují s různými médii,“ uvedla kurátorka výstavy a umělecká ředitelka Bohemian Heritage Fund Lenka Lindaurová.

S kritikou veřejnosti litomyšlští radní počítali. Odrážejí ji tím, že město náklady na výstavu neplatí, ty by měly pokrýt dotace a granty.

„Dáme šanci mladým, navíc to může přilákat návštěvníky a nechat vydělat obchodníkům, na tom jsme se shodli úplně bez nějakých debat,“ řekl starosta Litomyšle Daniel Brýdl.

Nejde o první podobnou výstavu, která atakuje v ulicích města chodce. První a velmi úspěšnou akcí bylo rozmístění fascinujících plastik Aleše Veselého v ulicích Litomyšle v roce 2009. 

Další instalace ve veřejném prostoru v Litomyšli způsobila pozdvižení v roce 2016, kdy se v idylickém prostředí Klášterních zahrad objevil autobus postavený kolem roury Lukáše Rittsteina. Odpovědí byly mimo jiné i tři stovky podpisů pod peticí s názvem „Jen město co nemá vkus, vystavuje autobus!“

I proto berou tamní radní protesty lidí s nadhledem. „Od autobusu jsme už na to zvyklí,“ řekl místostarosta Litomyšle Radomil Kašpar.

Vernisáž výstavy Plán B se uskuteční v neděli v 15 hodin před piaristickým chrámem u další instalace, kterou nezasvěcení pokládají za lešení. Ve skutečnosti jde o lešenářský objekt Martina Daška Mark VIII.