Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slovákům se rozpadá vláda. Koalice tlačí na rezignaci plagiátora, ten vyhrožuje

  19:31aktualizováno  21:34
Opsaná diplomová práce předsedy slovenského parlamentu Borise Kollára už ohrožuje samotnou existenci slovenské vlády. Obě menší koaliční strany totiž požadují, aby odhalený plagiátor rezignoval na svůj post v Národní radě. Ten se však za hříchy minulosti odmítl zodpovídat a pohrozil, že pokud bude muset složit funkci ve sněmovně, je možné, že se svou stranou Jsme rodina odejde i z vlády.
Předseda slovenského hnutí Sme rodina Boris Kollár (20. února 2020)

Předseda slovenského hnutí Sme rodina Boris Kollár (20. února 2020) | foto: Profimedia.cz

Jediný, kdo dosud Kollára podržel, je premiér Igor Matovič. Ten na tiskové konferenci vysvětloval, že nechce dopustit, aby jedna diplomka položila vládu v situaci, kdy se země zotavuje z epidemie koronaviru. Chce být zodpovědný a prosadit slibované reformy, navíc by se prý mohla vrátit „mafie“ kolem strany Směr-sociální demokracie, kterou vede expremiér Robert Fico.

Plagiátoři ve slovenské politice. Opisoval šéf sněmovny i jeho expartnerka

Tentýž Matovič přitom ještě v době, kdy seděl v opozici, požadoval odchod tehdejšího šéfa parlamentu Andreje Danka, který je také usvědčeným plagiátorem. 

Dankovu hlavu tehdy požadoval i Kollár. Teď, když se postavy ve stejné situaci vyměnily, už oba volí jiný tón.

Sám Kollár k odstoupení z postu nevidí žádný důvod, s čímž ovšem nesouhlasí obě menší koaliční strany, Svoboda a Solidarita (SaS) vicepremiéra Richarda Sulíka a strana Za lidi bývalého prezidenta Andreje Kisky. Obě podle deníku Sme ujišťují Kollárovu stranu, že jí nechtějí vzít post předsedy parlamentu, jen by tam rády viděly někoho jiného.

„Je na nich, jak se rozhodnou, žádná vládní koalice se rozpadat nemusí,“ uvedl člen předsednictva strany Za lidi Juraj Šeliga s tím, že odmítá politické vydírání. Právě toho se nyní podle koaličních partnerů i médií dopouští právě Kollár.

Ten totiž prohlásil, že se svou stranou může vládu kvůli této kauze opustit. „Nemám jinou možnost, jen odejít z vlády. Já nemůžu odejít jen z postu předsedy parlamentu,“ cituje ho Denník N

Poslanci premiérova hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) se sice shodli, že Kollár selhal, a odsoudili plagiátorství, v souladu s Matovičem však Kollárovu rezignaci nežádají. Naopak přišli s protinávrhem, aby se zpětně prověřily všechny závěrečné práce napsané na Slovensku od data, které se má ještě vybrat. Odborníci to ovšem označili za nereálné.

Pellegrini v opozici sílí. Na paty šlape Matovičovi, Ficovi by vzal hlasy

Část opozice ovšem v kauze vycítila příležitost a přidala se k výzvám, že by druhým nejvyšším ústavním činitelem neměl být plagiátor. 

Expremiér Peter Pellegrini, který tento týden představil svou novou stranu Hlas-sociální demokracie, naznačil svolání mimořádné schůze, kde by se Kollárovo odvolání mělo řešit. Na svém Facebooku také napsal, že na problémy této vlády doplatí obyčejní lidé. 

„Deset let běhal Igor Matovič po Slovensku s megafonem a vykřikoval, že bude zavírat zloděje. Dnes má před sebou jasný případ diplomové práce Borise Kollára, o kterém sám říká, že je to zlodějna. A namísto vyvození politické odpovědnosti celému národu vyhrožuje prověřováním všech vysokoškolských titulů, protože prý polovina z nich je falešná. Aspoň víme, co máme čekat při dalších kauzách této vlády. Všechny si odskáčou přímo lidé,“ míní Pellegrini.

Jeho teď už bývalý spolustraník Fico pak Matovičův nápad nazval „vodou v proutěném koši“ a prohlásil, že opsaná práce je jen menším problémem současného předsedy parlamentu. Kollára označil za „mafiánskou podržtašku“ kvůli jeho vazbám na některé kontroverzní postavy Slovenska včetně podnikatele Mariana Kočnera obviněného z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka. 

Výměnu na postu šéfa Národní rady nicméně Fico chtít nebude, protože v době své vlády na postu podržel „svého“ plagiátora Danka. „Bylo by to velmi nekorektní, kdybychom se teď chovali jinak,“ vysvětlil Fico podle HNOnline.

K přístupu Kollára s Matovičem se vyjádřila i prezidentka Zuzana Čaputová„Slovensko stojí na hodnotových základech. Nejdůležitější z nich jsou přetavené ve znění ústavy a v právním pořádku. Občané Slovenska své hodnotové preference ukázali mnohokrát, naposledy ve volbách v únoru tohoto roku, když volili změnu, protože nebyli spokojení s nespravedlností a neférovostí. O to větší nároky a očekávání jsou spojené s těmi, kteří po volbách moc převzali. Mnoho lidí do této změny vložilo poslední důvěru,“ napsala ve čtvrtek na Instagramu.

„V těchto dnech vládní koalice hledá řešení ohledně zodpovědnosti za diplomovou práci. Jedno je dnes jasné. Tato situace nemusí mít vítězů a poražených. Tato situace může být vítězstvím věrnosti hodnotám, osobní integrity, odvahy a schopnosti povýšit společný zájem nad svůj individuální. A každý, kdo to pochopí a bude v souladu s tím konat, bude vítězem,“ dodala. 

Petici za Kollárovo odvolání, kterou spustila nadace Zastavme korupci, už podepsalo přes sedm tisíc lidí. Na pátek se také v Bratislavě chystá protest s názvem Za odpochodování plagiátorů z politiky.

S nástupom novej vlády boli oprávnene spojené veľké očakávania verejnosti. Získala silný protikorupčný mandát, aj silný mandát na zmenu výkonu politickej moci. Pre budovanie dôvery verejnosti v spravodlivosť a inštitúcie je ale potrebné, aby vládni politici dôsledne dodržiavali také isté princípy, aké z opozície žiadali od svojich oponentov.
#zuzanacaputova #mojaprezidentka #nasaprezidentka #parlament #nrsr #mandat #politika #slovensko #slovakia

26. června 2020 v 11:03, příspěvek archivován: 2. července 2020 v 16:42
Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...