Hlavní obsah

ČR má remdesivir pro 40 lidí, celé zásoby skoupili Američané

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko má v tuto chvíli zhruba čtyřicet dávek remdesiviru, léku, který může vyléčit i pacienty s nejtěžším stadiem nemoci covid-19. Hrozí přitom, že další dávky nebudou až do října, protože takřka celé zásoby na následující tři měsíce, což je asi půl milionu dávek, vykoupila vláda USA.

Foto: Reuters

Dávka Remdesiviru

Článek

Ostatní státy světa by se k léku vyvinutému firmou Gilead Sciences, v jejímž vedení je český biochemik Tomáš Cihlář, měly dostat až na podzim.

České úřady jsou ale zatím klidné: zásoba, kterou ČR dostala darem, je podle nich dostačující. A to i přesto, že někteří odborníci varují před druhou vlnou koronavirové infekce, která může přijít na podzim, a podle některých může být ještě silnější než ta první.

Za poslední měsíc jsme lék podali jen jednomu člověku
Martina Heřmánková, mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice

„České nemocnice mají v tuto chvíli množství remdesiviru přibližně pro čtyřicet lidí, za poslední měsíc jsme lék podali jen jednomu člověku,“ řekla Právu mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Martina Heřmánková.

Šest dní léčby za 75 tisíc

Společnost Gilead Sciences pro USA a další rozvinuté země stanovila cenu v přepočtu zhruba 75 tisíc korun (3200 dolarů) za léčbu trvající přibližně šest dní.

„Léčivý přípravek remdesivir není zatím v EU registrován. V rámci koordinovaných dodávek je předpokládána jednotná cena pro EU,“ řekl Právu Kryštof Berka z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví.

„V současné době je remdesivir distribuován do dvou přímo řízených nemocnic, odkud může být poskytován dále do nemocnic, které mají pacienta, jenž léčbu potřebuje. Remdesivir je určen pro těžké hospitalizované pacienty s covidem-19,“ doplnil Berka.

USA vykoupí čtvrtletní produkci remdesiviru pro celý svět

Koronavirus

Každý léčivý přípravek musí být před uvedením na český trh registrován. V Evropské unii léky registruje Evropská léková agentura (EMA), registraci pro ČR vydává Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). EMA doporučila udělit remdesiviru podmínečnou registraci, rozhodnutí by měla v nejbližší době vydat Evropská komise. Poté budou moci lékaři v celé EU předepisovat lék pod názvem Veklury.

Výrobce, který chce, aby byl lék v České republice hrazen z veřejných prostředků, musí zažádat o stanovení maximální ceny a výše a podmínek úhrady z veřejného zdravotního pojištění. Rozhodnutí vydává SÚKL.

„V ČR je použití neregistrovaného přípravku remdesivir povoleno, a to za podmínek specifi kovaných v opatření ministerstva zdravotnictví. Remdesivir pro takto schválené programy je v nemocnicích alokován,“ řekla Právu mluvčí SÚKL Barbora Peterová. „Výrobní kapacity společnosti Gilead neznáme, a proto nám ani nepřísluší je hodnotit,“ dodala.

Jednotky pacientů

Remdesivir dostával například pražský taxikář, který byl hospitalizován s těžkým průběhem covidu-19 jako jeden z prvních pacientů v ČR. Nakonec se vyléčil. Lék byl podáván i dalším pacientům, doposud šlo o jednotky.

Lékový úřad EU schválil remdesivir jako léčbu covidu-19, vedlejší účinky však zatím nejsou známy

Koronavirus

Remdesivir byl původně vyvíjen jako lék proti ebole a měl by fungovat proti většímu množství virů. Funguje tak, že se mu daří „oklamat“ virus a znesnadnit jeho množení. U pacientů s nejtěžší formou koronavirové infekce by měl výrazně zkracovat dobu hospitalizace, podle některých studií ale není doposud jisté, jestli zabrání úmrtí pacientů. Lék má rovněž silné vedlejší účinky, zatěžuje například játra.

Reklama

Výběr článků

Načítám