Vodárenská věž zahájí už pátou sezonu

ČESKÉ BUDĚJOVICE - 02.07.2020 19:57


Již pátým rokem přivítá návštěvníky Vodárenská věž na Mánesově ulici v Českých Budějovicích. Letní sezona pravidelných komentovaných prohlídek začíná v sobotu 4. července. Také letos se hosté podívají nejen na věž, která je unikátní technickou památkou, ale zavítají i do původního vodojemu, kde shlédnout příběh koloběhu vody v přírodě i lidském životě.

"Vzhledem k současné situaci jsme letos museli přistoupit k určitým hygienickým opatřením. Prodloužili jsme například intervaly mezi jednotlivými prohlídkami, abychom mohli prostory vydezinfikovat. Počet osob v jedné prohlídce je omezen na 20, a to včetně dětí. Přesto věříme, že si prohlídku plně užijí a děkujeme jim za pochopení a ohleduplnost k sobě i ostatním," řekla mluvčí společnosti ČEVAK Jitka Kramářová.

Stejně jako v předchozích letech návštěvníci vystoupají 106 schodů pod starý vodojem. Cestou je čekají dvě videoexpozice, které je zavedou do dob dávno minulých, kdy čistá pitná voda nebyla samozřejmostí. I s návštěvou vodojemu potrvá prohlídka 90 minut.

"Prohlídky pro veřejnost budou vždy v sobotu a neděli ve 13.00 a 15.00 hodin. Všem zájemcům doporučujeme, aby se včas registrovali prostřednictvím webových stránek www.vodarenskavezcb.cz. Tak budou mít jistotu, že se na prohlídku skutečně dostanou," doplnila Jitka Kramářová.

Jednou z netradičních možností, jak Vodárenskou věž navštívit, je účast na jedné z vyhlídkových plaveb na lodní lince ze Sokolského ostrova na Vodárenskou věž a zpět. Prohlídka pro pasažéry léto lodi je vyhrazena od července každou sobotu a neděli v 10.00 hodin, několik míst zůstává volných i pro ostatní zájemce.

Veřejnost navíc může volně zavítat do areálu pod věží a prohlédnout si naučnou stezku o vodárenství s deseti zastaveními. Areál je již tradičně dějištěm Umění ve městě, jehož letošním tématem je příhodně VODA. Socha, která zde letos našla své místo, nese název Tritón a je dílem Jaroslava Koléšeka. Není to jediné umělecké dílo, které se areálu nachází, také tryskající vodní fontána ČEVAVA zdobila v jednom z minulých ročníků Umění ve městě Piaristické náměstí, až pak se natrvalo přestěhovala pod Vodárenskou věž.

arm