Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Souček se poprvé v Premier League trefil, Liverpool veze z Manchesteru debakl

Tomáš Souček poprvé skóroval v Premier League. Jeho gól navíc pomohl k cenné výhře West Hamu nad Chelsea 3:2. Forma Manchesteru United a Wolverhamptonu jde po koronavirové pauze strmě vzhůru. "Rudí ďáblové" slavili v Brightonu po výsledku 3:0. Vyhrál i druhý celek z Manchesteru - Citizens dali čtyři góly už jistému mistrovi z Liverpoolu a na druhé místě snížili jeho náskok na dvacet bodů. "Vlkům" stačila ve Villa Parku jediná branka. Arsenal rozstřílel Norwich 4:0, zatímco Leicester podlehl Evertonu 1:2 a Tottenham dostal nálož 1:3 v Sheffieldu.

Tomáš Souček slaví premiérovou branku v dresu West Hamu
zdroj: ČTK/AP autor: Julian Finney

Souček se radoval z gólu už ve 34. minutě, kdy skóroval po závaru na zadní tyči, videorozhodčí ale odhalil ofsajd. Do vedení tak šla Chelsea zásluhou Willianovy penalty, český záložník se ale krátce před koncem úvodního dějství přece jen dočkal.

Po rohovém kopu si stejně jako v prvním případě naběhl na zadní tyč a hlavou vstřelil svůj první gól v dresu "Kladivářů". Kmenový hráč pražské Slavie se stal 12. českým fotbalistou, který skóroval v Premier League, a po Radoslavu Kováčovi druhým ve službách West Hamu.

Souček si tak částečně spravil chuť po vlastní brance z minulého utkání proti Tottenhamu. West Ham skóre otočil v 51. minutě po trefě Michaila Antonia, kterému nahrál stejně jako na první gól Jarred Bowen. V 72. minutě se postavil k přímému kopu Willian a přesnou střelou o tyč vyrovnal. Konečné slovo měl ale v 89. minutě střídající Andrij Jarmolenko.

Bruno Fernandes a Paul Pogba z Manchesteru United oslavují gól v Brightonu
zdroj: PA autor: Alastair Grant/NMC Pool

Hráči City, kteří minulý týden po prohře 1:2 s Chelsea přihráli na dálku Liverpoolu první titul po 30 letech, před výkopem vzdali soupeři hold a dopřáli mu nástup čestnou uličkou s potleskem. Na hřišti pak už ale domácí Liverpoolu nic nedarovali a na prázdném stadionu dominovali.

Hostující Salah sice trefil tyč, ale pak se během prvního poločasu prosadili De Bruyne z penalty, Sterling a Foden. V 66. minutě debakl hostů korunoval Oxlade-Chamberlain vlastní brankou. V nastavení ještě nebyl Mahrizův pátý gól uznán kvůli hře rukou. Pro Liverpool to byla teprve druhá ligová porážka v sezoně.

Hráče Sheffieldu poslal do vedení po půlhodině hry Berge. Tottenham sice vzápětí odpověděl, Kaneův gól ale rozhodčí po konzultaci s videem kvůli hraní rukou neuznal.

Ve druhém poločase zvýšil na 2:0 Mousset, jenž jen pár minut předtím přišel na hřiště. V 84. minutě zpečetil výhru McBurnie. Zápisu mezi střelce se nakonec dočkal i Kane, trefou v samém závěru už ale jen zkorigoval na konečných 1:3.

Dvougólový Fernandes

K vítězství Manchesteru přispěl dvěma góly portugalský záložník Bruno Fernandes, ale první trefu si připsal už v 16. minutě po individuální akci Mason Greenwood. Osmnáctiletý útočník vstřelil v této sezoně ve všech soutěžích 13 branek, což je o gól více než ve stejném věku další odchovanec United a nynější hvězda týmu Marcus Rashford.

Další dva zásahy obstaral Fernandes, který po zimním příchodu do Premier League zaznamenal v osmi zápasech už pět branek, na další tři navíc přihrál. I díky jeho příspěvku se "Red Devils" drží na pátém místě o skóre před Wolverhamptonem, Brighton je v neúplné tabulce patnáctý.

Vzdorující Villu skolil Dendoncker

Aston Villa v průběhu celého střetnutí víceméně neohrozila hostujícího brankáře Ruie Patrícia a rozhodující gól inkasovala v 62. minutě. Pohlednou akci po ose Jiménez - Jonny zakončil křižnou střelou Leander Dendoncker, který se prosadil potřetí v sezoně.

"Vlci" proto neprohráli už osmkrát v řadě. Na stadionech soupeřů vyšli naposledy bodově naprázdno 1. ledna ve Watfordu. "Villans" naopak flirtují se sestupem, v nadcházejících kolech je navíc čeká mistrovský Liverpool a o Ligu mistrů usilující Manchester United.

Southampton odčinil čtvrteční porážku s Arsenalem a v letošním ročníku Premier League vyhrál už poosmé venku, čímž překonal klubový rekord. Ings je aktuálně s 18 brankami druhým nejlepším střelcem soutěže.

V 16. minutě si Ings navedl míč na střed a přesnou ranou na zadní otevřel skóre. Krátce po přestávce navíc využil chybu v rozehrávce domácího brankáře Fostera a zvýšil.

Naděje svitla Watfordu v 79. minutě, kdy si centr do vlastní sítě srazil stoper Jan Bednarek, ale "Saints" odmítli vyrovnání už tři minuty poté. James Ward-Prowse totiž z přímého kopu nedal Fosterovi sebemenší šanci. 

Sváteční střelec Mee hrdinou

Zápas Crystal Palace - Burnley rozhodl v 62. minutě hostující kapitán Ben Mee, jehož dalekonosnou hlavičku téměř z vápna dokázal hostující brankář Vicente Guaita vytěsnit jen na tyč, od které se míč odrazil do sítě.

Burnley navzdory závěrečnému tlaku soupeře neinkasovalo, což se mu podařilo potřinácté v sezoně. Více čistých kont má v tomto ročníku jen mistrovský Liverpool (14).

Arsenal nastřílel Norwichi čtyři branky

Fotbalisté Arsenalu porazili v 32. kole anglické ligy 4:0 Norwich. Dvakrát skóroval útočník Pierre-Emerick Aubameyang a překonal hranici 50 gólů v soutěži. Leicester podlehl 1:2 Evertonu a může přijít o třetí místo.

Pierre-Emerick Aubameyang se trefil dvakrát a překonal hranici 50 gólů v soutěži. Jubilejní branku dal v 33. minutě, kdy využil velké chyby gólmana Tima Krula při rozehrávce. Pouze pět hráčů v historii Premier League nastřílelo 50 gólů rychleji, gabonskému kanonýrovi k tomu stačilo 79 zápasů.

O čtyři minuty později přidal druhou trefu londýnského celku Granit Xhaka a po pauze pojistili vítězství znovu Aubameyang a střídající Cédric Soares. "Kanonýři" vyhráli podruhé za sebou a ze sedmého místa ztrácejí šest bodů na evropské poháry. Norwich zůstává poslední.

Leicester může přijít o třetí místo v případě večerního vítězství Chelsea v londýnském derby s West Hamem. Na hřišti Evertonu prohrával už v 16. minutě o dvě branky, prosadili se Richarlison a z penalty Gylfi Sigurdsson. "Karamelky" kopaly svůj první pokutový kop v tomto ročníku Premier League. "Lišky" po změně stran jen snížily zásluhou Kelechiho Iheanacha a nevyhrály potřetí za sebou. Everton se posunul na 11. pozici.

Anglická fotbalová liga - 32. kolo:

Aston Villa - Wolverhampton 0:1 (62. Dendoncker), Watford - Southampton 1:3 (79. vlastní Bednarek - 16. a 70. Ings, 82. Ward-Prowse), Crystal Palace - Burnley 0:1 (62. Mee), Brighton - Manchester United 0:3 (29. a 50. Fernandes, 16. Greenwood), Arsenal - Norwich 4:0 (33. a 67. Aubameyang, 37. Xhaka, 81. Soares), Bournemouth - Newcastle 1:4 (90.+3 Gosling - 5. Gayle, 30. S. Longstaff, 57. Almirón, 77. Lazaro), Everton - Leicester 2:1 (10. Richarlison, 16. Sigurdsson z pen. - 51. Iheanacho), West Ham United - Chelsea 3:2 (45.+2 Souček, 51. Antonio, 89. Jarmolenko - 42. z pen. a 72. Willian), Sheffield United - Tottenham 3:1 (31. Berge, 69. Mousset, 84. McBurnie - 90. Kane), Manchester City - Liverpool 4:0 (25. De Bruyne z pen., 35. Sterling, 45. Foden, 66. vlastní Oxlade-Chamberlain).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články