InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Co chtějí v kraji změnit Piráti. Představili plány a první desítku

Zleva Dan Leština, Josef Soumar, Martin Kákona a Jiří Roubíček.  , Autor: Libuše Kolářová

Zleva Dan Leština, Josef Soumar, Martin Kákona a Jiří Roubíček.     Autor: Libuše Kolářová

ČESKÉ BUDĚJOVICE - V Českobudějovickém Pirátském Centru ČePiCe v Hradební ulici představili první desítku své kandidátky do krajských voleb 2. července Piráti. Na tiskovou besedu dorazil i předseda strany poslanec Ivan Bartoš a nechyběl jihočeský poslanec Lukáš Kolářík, který kandiduje do kraje s číslem 10. Lídrem kandidátky je lékař budějovické nemocnice a budějovický zastupitel Lukáš Mareš. Každý z první desítky stručně zmínil něco z programových priorit, které si Piráti vytyčili pro budoucí rozvoj kraje, na němž se chtějí poprvé podílet. Pokud by dosáhli vysněné dvacítky procent, usedli by v zastupitelstvu de facto právě ti, kteří ve čtvrtek představovali svůj pohled na problémy v kraji.

 

Lídr Lukáš Mareš řekl, že kraj má dlouhodobě neřešené problémy a Piráti si kladou za cíl posunout ho do 21. století. Má být moderní a transparentní. Heslo si vytkli - Jde o Jihočeský kraj. Šance změnit budoucnost. 

"Máme už zkušenosti z komunální politiky i Poslanecké sněmovny, umíme pracovat a chceme náš přístup a naše schopnosti přenést i na krajskou úroveň," sdělil lídr Pirátů. Jako garant zdravotnické oblasti řekl, že Piráti nepřipustí privatizaci nemocnic, chtějí stávající síť nemocnic zachovat a zajistit v nich dodržování zákoníku práce, což je aktuální problém. Všem Jihočechům chtějí zajistit v rozumné vzdálenosti ambulantní specialisty - zubaře, oční lékaře, praktické, dětské a další lékaře.

Čtvrtina veřejných prostředků se utrácí zbytečně

Dvojku na kandidátce má radní z Týna nad Vltavou Jan Novák. Ten řekl, že Piráti na kraji chtějí prosazovat vyrovnaný rozpočet. Prostor pro lepší hospodaření podle Pirátů bezpochyby existuje, Jan Novák řekl, že až 25 procent veřejných prostředků se vynakládá zbytečně. Trojka kandidátky - Josef Soumar, zastupitel z Písku, řekl, že bude třeba zaostřit na přidělování zakázek a zamyslet se nad tím, které investice jsou zbytné a je možné je o nějaký rok odložit. A tím usilovat i při zhoršené ekonomické situaci o vyrovnaný rozpočet. Také mandatorní výdaje kraje je podle něj třeba analyzovat a transparentnost prosadit i do všech krajských organizací. Jako příklad Piráti zmínili Jihočeskou centrálu cestovního ruchu, která podle nich nefunguje tak transparentně a tak hospodárně, jak by měla a Správa a údržba silnic je náchylná k předražování zakázek. Se čtyřkou kandiduje architektka Veronika Kovářová z Volyně. Její ambicí je zapojit do územního plánování i krajinné. "Je třeba návrat k pestré krajině. Odborníci o tom dlouho mluví, ale politici to ignorují," upozornila.

Na pátém místě kandidátky je předseda pirátské organizace v Táboře Jiří Roubíček. Provozuje penzion na táborském Starém městě a věnuje se organizování společenských akcí, jeho tématem je rozvoj cestovního ruchu. "Jihočeský kraj na situaci po koronaviru pružně zareagoval, když schválil slevové vouchery pro návštěvníky jižních Čech. Bude ale třeba, aby se prodloužily i do podzimní a zimní sezony," myslí si.

Šestku má soběslavský zastupitel a povoláním vědecký pracovník Martin Kákona. Řekl, že je třeba se zaměřit na dopravní infrastrukturu. "Máme tu nedostavěné dálnice a než se dostaví železniční koridor, bude zastaralý," konstatoval. A poukázal na tlak developerů, kteří usilují o logistická centra u dálnice, aniž by se snažili využít levnější a ekologickou dopravu po železnici. Dan Leština z Biologického centra Akademie věd má číslo sedm. Rád by se věnoval zemědělství a životnímu prostředí. Kraj má podle něj možnosti prosazovat do smluv na pronájmy zemědělských pozemků šetrné hospodaření a zajistit odbyt vyprodukovaných potravin ve školách a nemocnicích kraje.

Budějovický zastupitel Jan Hošek pracuje jako vývojář softwaru a IT specialista. Vidí velký potenciál v digitalizaci úřadů. "Lidé ve vedení obcí nejsou schopni zajistit realizaci zákona o právu na digitální služby, který vznikl za podpory Pirátů. Ten lidem zaručuje právo komunikovat s úřady digitálně," řekl Hošek. Učitelka Lucie Korytářová z Českých Budějovic se zaměřuje na školství. "Je třeba investovat do vzniku nových vzdělávacích oborů, modernizovat školy, chceme podporovat alternativní školství," uvedla.

Nikdy cargo

Mezi dotazy, na které Piráti odpovídali, nechybělo téma budějovického letiště. "Za město jsme rádi, že se z toho Budějovicím podařilo vycouvat. Rada kraje teď má několik měsíců na to, aby rozhodla, co s pozemky u letiště. Rozhodně nebudeme pro, aby tam vzniklo cargo," vymezil se lídr Mareš proti nákladnímu letišti. Martin Kákona připomněl, že se do letiště už investovalo 1,2 miliardy a je třeba oslovit víc potenciálních provozovatelů, nikoliv četné letecké společnosti jako to udělali autoři nynější vyhledávácí studie, kterou si kraj objednal.

Piráti zdůraznili, že nedělají politiku v zájmu mocenských skupin, bojují proti korupci a klientelismu, jsou pro otevřenost. A tento přístup chtějí vnést i do krajského zastupitelstva. Lídr Lukáš Mareš zmínil, že Piráti pomýšlejí na 20 procentní volební zisk a ještě lepší by prý bylo "oko bere", tedy jednadvacítka. Slíbil také, že Piráti ještě před volbami přesně oznámí, s kým jsou či nejsou připraveni pracovat v povolební koalici. Považují za férové, aby volič nebyl po volbách překvapený a neměl pocit promarněného hlasu.

Diskuse k článku - 59 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2 3  | Starší příspěvky »
  • Kamil 

    Reagovat

     

    Je třeba dát mladým šanci. A Pirátská strana by se pokud nebude dělat velké chyby, vyprofilovat k příštím velice důležitým poslaneckým volbám. No uvidíme. Myslím, že je na čase nasledovat Slovensko a zbavit se většiny komunistických předků ať již v KSČM tak zejména jinde. Na závěr mi mrzí, že Češky se bojí vstoupit do politiky. Jak na Slovensku, v Německu, v severní Evropě ale i jinde ve světě jsou ženy velice schopné.

    Vloženo 4.7.2020 18:40:45

    • Jan 

      Reagovat

       

      Kamile to je nemilé. Ženy ok, ale terminus technikus Pirát demokracii natož dělat něco pro občana neevokuje. To je na postavení mimo zákon strejně jako KSČM pokud budou byť jen názvem uznávat pirátské hodnoty. Proto zatím rozhodné NE!

      Vloženo 5.7.2020 15:40:08

      • Martin Kákona 

        Reagovat

         

        Název Piráti vznikl podle vysílačů, které operovaly v kanálu la Manche v šedesátých letech minulého století a vysílaly svobodnou hudbu.

        Vloženo 7.7.2020 08:56:17

        • Jan 

          Reagovat

           

          :) jo a podle nich pak ti na moří. A čo si predstavujetě pod takým pojmom svobodná hudba :) Debilní stejně jako ti političtí.

          Vloženo 8.7.2020 10:01:07

        • Jan 

          Reagovat

           

          Hele Krákoro :) jak tě tu čtu, tak je to slušná propaganda, nebo už to vážně nehul.

          Vloženo 8.7.2020 10:05:31

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Mladí, angažovaní a levicově zaměření. To už tady všechno bylo.

    Vloženo 4.7.2020 12:14:56

    • Martin Kákona 

      Reagovat

       

      Dobrý den, dovolím si nesouhlasit. Nejsem mladý a i politologové nás označují za středovou stranu. Sami Piráti mají ale provo-levé dělení za přežité.

      Vloženo 7.7.2020 09:02:53

  • Vladimiír Šíp 

    Reagovat

     

    Tak asi Piráti jsou jediní, co skutečně mohou něco posunout, protože jsou mladí a nezkolabují ani nezemřou při výkonu funkce. U ostatních stran a hnutí jsme si již ověřili, že to prostě nevyšlo, Docela jim fandím a pokud dodrží své 4 postuláty uveřejněné na jejich republikových stránkách a věcně dokáží řešit krajské a obecní problémy bez korupce, hlouposti a mafiánství, tak se i docela těším, že si užiji důchod a nebude mi soustavně devalvován cca 8 procenty podivnými kroky současné vlády opřené o komunisty, kteří mají být podle ústavy zakázání za ideologii, kterou hlásají. Že v Táborském okrese je potřeba už skutečně máknout, dokazuje trvalý úbytek obyvatel za cca 20 let v Táboře, Bechyni, Soběslavi, Veselí n/L. a M.Vožici. V Táboře je to např od roku 1997 kolem 3500 obyvatel, což přestavuje díru v rozpočtu cca 60 miliónu ročně s letošním nárůstem asi 2,8 miliónů. Že to nikomu kromě Pirátů nevadí je dost hrozné.

    Vloženo 3.7.2020 13:54:10

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Šípe, Šípe. Tobě se to posouvá už dávno. Hlavně v hlavě. A už dlouho před tím, než vůbec Piráti vznikli. Naposledy se ti to posunulo při zasedání městského zastupitelstva v pondělí 29.6. Plácáš neustále jedny a ty samé nesmysly ke všemu, všude kde se objevíš. A hlavně věř tomu, že někdo dodrží 4 postuláty. Takových už tady bylo neurekom.

      Vloženo 3.7.2020 14:57:51

      • XXX 

        Reagovat

         

        Jasně. Piráti mají jen silácké řeči a kecy, práce za nimi vidět není. Je v té partě někdo z Milevska?

        Vloženo 3.7.2020 16:33:28

      • Martin Kákona 

        Reagovat

         

        Já tu vidím jasně vyjádřený názor pana Šípa opřený o statistiku oproti urážkám ze strany anonymního čtenáře.

        Vloženo 7.7.2020 09:07:02

  • Niki 

    Reagovat

     

    Piráti si kladou za cíl posunout Jihočeský kraj do 21. století, tak to se asi máme na co těšit. Možná by bylo lepší pokud by nás nechali normálně žít a nebyli jsme pokusnými králíky.

    Vloženo 3.7.2020 12:18:22

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Máme rok 2020, čili už 20 let jsme ve 21. století. Nebo mi něco uniklo?

      Vloženo 4.7.2020 10:02:23

      • nik 

        Reagovat

         

        Dobrý postřeh, asi žije svůj život ještě ve 20- tým. To je politováníhodné. Říkám to stále, lékař má léčit a né se cpát do politiky.
        Lékaře nevolím. Jsou voleni jen proto, že jsou v podvědomí lidí jako doktor a ten mi pomůže. Ale jen na operačním stole.

        Vloženo 4.7.2020 11:40:48

  • Petr 

    Reagovat

     

    Piráti umí bojovat proti korupci a klientelismu hlavně udáváním v EU .Dokážou pouze bořit a kritizovat a do ničeho pořádného se nezapojili. Samozřejmě Praha nám jde příkladem, jak by to vypadalo kdyby Piráti byli ve vládě. Jako celostátní strana jsou nevolitelní.

    Vloženo 3.7.2020 12:09:11

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Fajn, ale za ANO je taky jen řada slibů, boj s korupcí potichu vyšuměl a stejně to lidi budou volit, protože jinej spasitel se nevyskytl.

      Vloženo 3.7.2020 21:32:04

    • Martin Kákona 

      Reagovat

       

      Dobrý den,
      až vám ukradnou peněženku, tak zloděje pochválíte? A co se týká práce Pirátů, zadejte prosím do vyhledávače "piráti pracují".

      Vloženo 7.7.2020 09:12:35

« Novější příspěvky 1 2 3  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace