Přehnali jste to? Bylinky na kocovinu pěstované doma vám pomohou

Máta

Pamatujete si moment, kdy jste si ráno vyčítali, co všechno jste předchozí večer vypili? Možná vám blesklo hlavou, že už nikdy více pít nebudete. Přesto ale všichni dobře víme, že nějaká ta oslava zase přijde a ráno bude krušnější. KocovinaKocovina je velmi nepříjemná a vyzrát na ni není zrovna dvakrát jednoduché. Přesto se nemusí jednat o nijak náročnou záležitost. Stačí si vypěstovat některé známé bylinky na kocovinu. Jaké? To vám prozradíme v následujících řádcích.

Osvěžující máta

Na mojito zřejmě po bouřlivém večeru chuť mít nebudete, nicméně mátu si můžete dát klidně jen tak s pramenitou vodou. Ke zklidnění podrážděného žaludku je optimální. Pomáhá i s nevolností a při kolikách či podrážděném žlučníku. Pěstování máty ze semínek je složitější. Ideální je si kousek odkopnout ze stávající rostliny, případně si zakoupit mátu v truhlíku. Když ji dáte na záhonek, počítejte s tím, že se bude doslova raketově množit.

Máta

Máta: Foto Pixabay

Voňavá majoránka

Bramborák bez majoránky je pro většinu z nás doslova nepředstavitelný. Majoránka je skvělým pomocníkem při žaludečních obtížích i nadýmání. Dokáže také uklidnit a mírní průjmy. Pěstuje se podobně jako máta. Úspěšní můžete být i při výsevu. V čerstvém stavu nádherně voní.

Majoránka

Majoránka: Foto Pixabay

Intenzivní bazalka

Přesně tak, aroma i chuť bazalky jsou velmi silnou záležitostí. Díky varu prakticky vždy ještě sílí. Do pokrmů se proto bazalka dává až ke konci přípravy. Skvěle si rozumí s rajčaty. Uvařit si z bazalky můžete třeba čaj. Bazalka pomáhá také při bolení hlavy či v případě nervového vypětí. Ideální je koupit bazalku v květináči. Jde o jednosezónní záležitost, zimu venku nepřežije.

Bazalka

Bazalka: Foto Pixabay

Rozvětvený rozmarýn

Rostlina rozmarýnu je v mnohém specifická. Rozmarýn vás mimo jiné zbaví komárů, které odpuzuje. Pěstování není nijak složité. Optimální je pro něj zemina s přídavkem písku. Přes zimu se vyplatí rostlinu zakrýt, silnější mrazy by ji totiž zničily. Co se týká konzumace, vynikající je hlavně na maso, ale hodí třeba i na brambory.  

Rozmarýn

Rozmarýn: Foto Pixabay

Rychle rostoucí meduňka

Maximálně jemná bylinka, která dokáže skvěle uklidnit. Tradiční citronová vůně vás vyvede z letargie.Umí perfektně likvidovat problémy týkající se vyprchávání alkoholu z krve. Uklidní a navozuje spánek. Co se týká pěstování, ideální je množení řízkováním. Pro růst jí stačí jen slunné místo a dostatek vláhy.

Meduňka

Meduňka: Foto Pixabay

Máta: Náhledové foto Pixabay

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.