Lilková pomazánka s názvem Baba Ganoush: Připravte si dip z pečených lilků podle Koko

3. července 2020 • 00:00

Milovníky orientální kuchyně zajisté potěšíte tímto chutným předkrmem z pečených lilků. V lecčem je podobný více známému hummusu, hlavní rozdíl je, že cizrnu vyměníte za lilek. Příprava je velmi jednoduchá, tak neváhejte a pusťte se směle do toho spolu s Koko.

Co je to Baba Ganoush?

Orientální pochoutka Baba Ganoush pochází z Blízkého východu. Jde v podstatě o pomazánku z pečených lilků, která se často servíruje jako předkrm. Výborná je zalitá olivovým olejem, posypaná koriandrem a s čerstvě upečenou pitou. Překlad názvu této tajemné pomazánky zní doslovně "rozmazlený táta" a skrývá se za ním pověst o dívce, která musela svému bezzubému otci servírovat pouze rozmačkané pokrmy.

Lilky na pomazánku se původně opékaly přímo na ohni. Nyní můžete využít plynový sporák, ale stejně dobré budou, pokud je upečete v troubě. I když při přípravě v troubě ztratí jemně uzený šmak. Pokud preferujete hladší texturu pokrmu, můžete k jeho přípravě použít mixér, ale není to nutné, vystačíte si i s vidličkou.

Suroviny na pomazánku

3 baculaté lilky
šťáva z 1 citronu
2 stroužky česneku
lžička římského kmínu
3 lžíce tahini
min. lžička soli
petrželka nebo koriandr
5 lžic olivového oleje extra virgin

koriandr, sušená rajčátka, olivový olej a pita chleba k servírování

Postup přípravy Baba Ganoush

Omyté lilky na několika místech propíchejte nožem či vidličkou, aby z nich při pečení mohla odcházet pára. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem, a to min. 1 hod v horkovzdušné troubě na 180 °C (nebo v klasické troubě na 200 °C).

Vychladlé lilky rozpulte, odstraňte z nich slupku a nakrájejte je na drobné kousky. Přendejte do misky, zalijte citronovou šťávou a přebytečnou vodu, kterou lilky dál pouští, následně sceďte.

Lilek osolte, přidejte promačkaný česnek a pastu tahini (na každý lilek 1 polévkovou lžíci pasty tahini). Ochuťte nadrobno pokrájeným koriandrem či petrželkou, římským kmínem a dle chuti můžete připadat i chilli.

Vše důkladně promíchejte. Na zjemnění či krémovitější konzistenci lze případně použít bílý jogurt, ideálně pravý řecký, který obsahuje méně syrovátky a je hustší. Servírujte zalité olivovým olejem, ozdobené sušenými rajčaty, koriandrem. Konzumujte nejlépe s čerstvě upečeným pita chlebem.

Autor: JV