Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Komentář: Mejdan na Karlově mostě vs. promořené Karvinsko. Feri jásal, virus řádí dál

Autor: Petr Holec - 
3. července 2020
05:00

Zhruba dva tisíce lidí v úterý večer pojedly a popily u půlkilometrového stolu na Karlově mostě. Netradiční hostinu pořádal kavárník a herec Ondřej Kobza ve spolupráci s radnicí Prahy 1 a jako obvykle se jí kvůli vlastní reklamě zúčastnili i politici. Fotky si sem přišli udělat třeba poslanec TOP 09 Dominik Feri i jeho partajní šéfka Markéta Pekarová Adamová nebo Miroslava Němcová z ODS.

Feri má na podobné akce čuch, ohledně selfíček ho trumfne snad jen Zdeněk Škromach, který si je práská i při pietách v bývalém koncentráku. Akce měla být oslavou konce koronaviru v Praze, což je samozřejmě předčasné: po Karvinsku je metropole druhým „nejpromořenějším“ místem v Česku, takže se tu roušky stále nosí třeba v metru. Zúčastnění politici se hájí, že neporušili předpisy a stolovníci od sebe prý byli dál než v „plné tramvaji“, jak řekla Němcová. V tom výjimečně nelžou: ohledně tělesné intimity skutečně máloco trumfne plnou tramvaj.

Jejich nepříliš rafinované výmluvy si hned všiml i šéf poslanců TOP Miroslav Kalousek. „Dobře víte, že Vás mám rád, Dominiku. Vaše fotka a Vaše nadšení však ve mně vyvolává obavy. Nefandím zbytečnému sdílení infekce a jejímu šíření,“ vzkázal svému mladšímu spolustraníkovi, za nímž je jinak velké pracovní prázdno. Jen je zajímavé, že ze své otcovské péče vynechal Pekarovou Adamovou, ale možná se prostě bál přísné šéfové. V TOP 09 sem tam padne i několik hlav za jediné odpoledne, jak ví nejen její pražský exprimátor Tomáš Hudeček.

Hromadné „promořování“ na Karlově mostě neuniklo ani generálovi protikoronavirového tažení, epidemiologovi Romanu Prymulovi. Praha totiž jen o fous unikla prodloužení některých restrikcí a nekonečný komunální stůl není nejbezpečnější reakcí. „Já si opravdu myslím, že tam, kde to není nezbytné, tak takové hromadné akce bychom dělat nemuseli. Měla by se tam dodržovat trochu přísnější pravidla než jinde,“ řekl Blesk Zprávám.

Vysvětlujte to ale politikům. A zvlášť tři měsíce před volbami a poté, co tři měsíce téměř nemohli mezi lidi. Ironie je, že zatímco v Praze nejen politici oslavili konec koronaviru, na Karvinsku se šíří rychleji než Feriho selfíčka na webu. Ve státní těžební firmě OKD proto od pátku přeruší těžbu ve všech svých dolech a zaměstnance pošlou s plnou výplatou domů. Svým způsobem se tak budou mít ještě líp než s kurzarbeitem, ten totiž hradil „jen“ osmdesát procent výplaty. 

Na Karvinsku sice hromadně neoslavili konec koronaviru u společného stolu jako v Praze (nebo aspoň ne oficiálně), někde se tady ale evidentně stala chyba: jen v dole ČSM se totiž i navzdory restrikcím infikovalo přes 20 procent zaměstnanců. Možná i proto, že tady nikdo z „kapacitních“ důvodů nekontroluje dodržování karantény.

Karvinsko každopádně ukazuje, že by nejen politici neměli s oslavami konce koronaviru spěchat. Jen tak se totiž virus nevzdává. Aspoň že si ale Feri pražskou oslavu užil. „Piknik na Karlově mostě, neuvěřitelný,“ komentoval to. Tak určitě!

Evka4 ( 9. července 2020 17:25 )

Evka4 ( 9. července 2020 17:24 )

sumecekkapr: Souhlas

Evka4 ( 9. července 2020 17:23 )

Manowar:

Evka4 ( 9. července 2020 17:22 )

ketller: Dneska tu diskutují samí moudří lidé

Evka4 ( 9. července 2020 17:20 )

petrolinda:

Zobrazit celou diskusi