Hlavní obsah

Detoxikujte svoji ložnici a spěte lépe

Novinky, lin

Pokud toužíme po kvalitním spánku, důležité jsou nejen naše návyky, ale také prostředí, ve kterém usínáme. Jaké předměty do ložnice nepatří a co nám naopak může pomoci v cestě za zdravým spánkem?

Foto: Profimedia.cz

Budík je lepší než telefon.

Článek

Ačkoliv si to možná nepřipouštíme, prostředí, ve kterém spíme, má na nás velký vliv, a to zejména z dlouhodobého hlediska. „Pokud nesplňujete standardy spánkové hygieny, pak nikdy nedocílíte kvalitního vyspání,“ říká odbornice na spánek Genevieve Rosen-Billenová. Jaké jsou její osvědčené tipy?

1. Obrazovkám vstup zakázán

První a nejdůležitějším krokem je detoxikovat svoji ložnici před všemi druhy obrazovek, a to včetně mobilních telefonů. „Sledováním Netflixu v posteli, projížděním Instagramu nebo odpovídáním na maily v ložnici si koledujete o poruchy spánku,“ uvádí Rosen-Billenová.

Je to především kvůli skutečnosti, že všechny obrazovky, od notebooků přes ipady, telefony a televizory, produkují umělé modré světlo, což zpožďuje uvolňování melatoninu, hormonu, který produkuje spánek.

2. Kupte si opravdového budíka

Pamatujete si na klasické budíky, které nesměly chybět v žádné domácnosti? Pořiďte si je i vy a nechte své smartphony přes noc nabíjet v jiné části vašeho bytu. Uvidíte, že si tím vytvoříte přirozený návyk, a navíc se vám bude i lépe vstávat.

3. Postel je základ

Základem každé ložnice je postel a ta by měla být kvalitní. Vždyť spánkem trávíme téměř třetinu života. „Rám postele, matrace i polštář, to vše by mělo být kvalitní a vyrobeno z udržitelných materiálů, jako je recyklovaná ocel a bez těkavých organických sloučenin (VOC), které by mohly mít negativní dopad na kvalitu vzduchu v místnosti,” uvedla Rosen-Billenová pro DailyMail.

Sexuální sny: Proč se nám zdají a co znamenají

Vztahy a sex

Nejlevnější matrace bývají často vyráběny ze syntetických materiálů, které nejsou pro spánek přínosné a spíše mu škodí. Vsaďte proto spíše na přírodní materiály, jako je vlna, organická bavlna či přírodní latex.

4. Nezanedbávejte povlečení

Pozor si dejte i při výběru samotného povlečení. „Obecně platí, že byste měli spát v přírodních vláknech, jako je lněné prádlo, protože tyto látky pomáhají regulovat teplotu při spánku tím, že podporují proudění vzduchu kolem těla,” vysvětluje expertka a dodává, že přírodní materiály v sobě neobsahují tvrdé chemikálie, a proto nedráždí pokožku.

5. Pořádek nadevše

Důležitým bodem při spánkové hygieně je také pořádek, který by měl vévodit celému okolí postele. Díky uklizenému prostředí totiž naše mysl odpočívá a není vystresovaná. Ukliďte si proto noční stolečky a umístěte na ně pouze nezbytnosti, jako je budík, voda a lampička. V okolí postele by pak neměly být ani knihy či časopisy nebo vonné svíčky, které mohou narušovat čistotu prostředí.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Klíč k lepšímu spánku? Drahá polovička

S problémy se spánkem se setkal alespoň jednou za život každý z nás. Důvodem může být přepracování, rušivé prostředí, ale také zdravotní komplikace. Pokud jste...

Výběr článků

Načítám