O nás     Inzerce     KontaktVěrohodné informace z byznysu již od roku 2013
Hledat
Nepřehlédněte: Slovník ekonomických pojmů
Plánovací kalendář 2024
Zkušenosti podnikatelů v ČR
Usnadní vám práci: Pozoruhodné IT produkty pro rok 2024
Hlavní rubriky: Ekonomika, Podnikání, Investice, Reality, Lidé, Peníze, Technologie, Zkušenosti, Speciály

Slovník ekonomických pojmů
Praktické informace pro firmy

I pouhý životopis zaměstnance pro vás může být nebezpečný

Za poslední dva měsíce se zdvojnásobil počet škodlivých souborů maskovaných za životopisy. Upozorňuje na to společnost Check Point, která zaznamenala nárůst nebezpečných souborů, které se maskují jako životopisy a šíří se v e-mailech s žádostí o práci. Po kliknutí na soubor se do počítače nainstaluje malware, který dokáže krást například přihlašovací údaje k bankovnictví.

Check Point varuje před nebezpečnými soubory maskovanými jako životopisy. Soubory ve formátu Microsoft Excel jsou rozesílány v e-mailech s žádostí o práci. Jakmile je soubor otevřen, požádá o povolení obsahu. Následně je zařízení infikované bankovním malwarem ZLoader, který krade přihlašovací údaje do bankovnictví a další citlivé informace. Malware může krást i hesla a cookies uložené ve webových prohlížečích. Získané informace pak útočníkům umožňují provádět nezákonné finanční transakce.

Check Point navíc zaznamenal i škodlivé soubory maskované za zdravotnické formuláře. Dokumenty mají názvy jako například „COVID -19 FLMA CENTER.doc“ a infikují počítač bankovním malwarem IcedID, který se zaměřuje na banky, poskytovatele platebních karet, poskytovatele mobilních služeb a e-commerce stránky. Cílem malwaru je získat přihlašovací údaje k bankovnictví. Dokumenty se šíří například v e-mailech vydávajících se za informace k novému zaměstnaneckému formuláři pro žádosti o dovolenou. E-maily jsou zasílány z různých domén, jako je „medical-center.space“, aby se zvýšila šance na otevření přílohy.

„Když organizace obdrží e-mail s žádostí o práci, pak zaměstnanci personálního oddělení logicky zprávu otevřou. Podobně bude reagovat spousta uživatelů na formulář k dovolené. Ale už jen kliknutí na soubor a povolení obsahu může vést k úspěšnému kyberútoku. A kyberzločinci ví, že s životopisy mají nyní ještě větší šanci, protože koronavirová pandemie otřásla pracovním trhem. Řada zaměstnanců navíc ani nezná rizika, jak jednoduše může takový malwarový útok vypadat. Doporučujeme proto používat technologie a bezpečnostní řešení pro extrakci a emulaci hrozeb, které dokumenty automaticky vyčistí a zbaví možných škodlivých prvků, takže uživatelé nemusí mít obavy podobné soubory otevírat,“ říká Tomáš Růžička, SE Team leader v kyberbezpečnostní společnosti Check Point.

Fakta:

  • V květnu 2020 bylo zaregistrováno 250 nových domén obsahujících v názvu anglicky slovo „zaměstnání“ (employment). 7 % těchto domén bylo škodlivých a dalších 9 % podezřelých.
  • U 1 ze 450 identifikovaných škodlivých souborů se jedná o podvod využívající životopisy, což je dvojnásobek podobných podvodů za poslední dva měsíce.
  • Oproti březnu a dubnu došlo celkově k 16% nárůstu malwarových útoků
  • V květnu 2020 došlo v průměru k více než 158 000 „koronavirovým“ kyberútokům týdně. Ve srovnání s dubnem se jedná o 7% pokles.
  • V posledních 4 týdnech bylo zaregistrováno 10 704 nových „koronavirových“ domén. 2,5 % (256) bylo škodlivých a dalších 16 % (1 744) podezřelých.

A jak se tedy chránit, abyste se nestali obětí podvodníků a zločinců? Check Point doporučuje dodržovat základní bezpečnostní postupy:

1. Dávejte si pozor na podezřelé domény a e-maily a soubory od neznámých odesílatelů, zejména pokud nabízí speciální akce a slevy.

2. Neotvírejte neznámé přílohy a neklikejte na odkazy v e-mailech.

3. Dejte si pozor na vzhled domén, pravopisné chyby v e-mailech a na webových stránkách.

4. Ujistěte se, že objednáváte zboží z důvěryhodného zdroje. Rozhodně neklikejte na různé propagační odkazy v e-mailech a raději vyhledejte požadovaného prodejce třeba prostřednictvím vyhledávače, jako jsou Google nebo Seznam. Klikejte na odkaz přímo na stránce s výsledky vyhledávání.

5. Nepoužívejte stejná hesla pro různé účty a aplikace.

6. Používejte komplexní bezpečnostní řešení, které vás ochrání před známými i neznámými kyberhrozbami.


(3. 7. 2020 | redakce2)

Facebook Twitter
Komentáře, názory a rady

Zatím sem nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první...

>>> Číst a vkládat komentáře <<<
©2013-2024 OnBusiness.cz, ISSN 2336-1999 | Názvy použité v textech mohou být ochrannými známkami příslušných vlastníků.
Provozovatel: Bispiral, s.r.o., kontakt: BusinessIT(at)Bispiral.com | Inzerce: Best Online Media, s.r.o., zuzana@online-media.cz
O vydavateli | Pravidla webu OnBusiness.cz a ochrana soukromí | pg(5423)