Hlavní obsah

Policie stíhá šéfa největšího družstva v Česku. Kvůli bytu pro poslance

Foto: Časopis Krok

Oldřicha Sovu, předsedu bytového družstva Pokrok, viní policisté z porušení povinnosti při správě majetku.

Reklama

Bývalý poslanec ČSSD a starosta Prahy 12 žije v bytě, na který dal developer milionovou slevu.

Článek

Zkraje roku 2011 se do nového družstevního domu v Pískové ulici v pražských Modřanech nastěhovali první obyvatelé. Všichni zaplatili předem stanovenou cenu – spočítanou podle rozlohy a typu bytu.

Jediný byt - číslo 5 v přízemí - měl výjimku: byl zlevněný o víc než milion. Jde o byt, v němž právě od té doby žije politik František Adámek, bývalý starosta Prahy 12 a někdejší poslanec za ČSSD.

Příběh nevysvětlené slevy přinesly Seznam Zprávy už loni. A nyní má nové pokračování: kriminalisté stíhají Oldřicha Sovu, předsedu významného bytového družstva Pokrok, jež dům postavilo a které je největším v Česku - spravuje 22 tisíc bytů. Policisté mají za to, že slevou pro poslanecký byt své družstvo finančně poškodil.

Předseda představenstva Sova na žádost o vyjádření nejprve nereagoval – telefon nebral, neodpověděl ani na esemesku s žádostí o vyjádření.

Později přes svého advokáta poslal vyjádření, že zlevnění bytu mělo jasný důvod: o byt prý nebyl zájem, a tak představenstvo družstva cenu snížilo.

Sleva nebyla. Vlastně byla

K číslům, podle nichž čtyřpokojový byt číslo 5 dostal – oproti jiným – výraznou slevu, se Seznam Zprávy dostaly loni. Byt o rozloze 108 metrů se prodal za 3 947 000 korun. Přitom podle zveřejněného ceníku ho družstvo nabízelo za 5 047 414 korun

Zhruba stejně, to znamená kolem pěti milionů, stály v domě i další srovnatelné byty.

Bývalý poslanec a starosta Adámek žije ve zlevněném bytě číslo 5 od začátku. Oficiálně není členem družstva, byt je napsaný na jeho tchána.

„Byt byl oficiálně zlevněn družstvem Pokrok. Důvody neznám. Třeba vám to sdělí,“ napsal loni Adámek do esemesky, když se Seznam Zprávy začaly o případ zajímat. Přímý rozhovor odmítl.

Předseda družstevního představenstva Sova tehdy naopak prohlásil, že byt se prodával za běžnou cenu – bez slevy. „Máte špatná čísla,“ řekl, avšak zároveň odmítl nabídku, že mu reportér Seznam Zpráv ukáže dokumenty, které zlevnění bytu dokládají.

Nyní Sova říká, že zatímco ostatní byty byly rozebrané, ten číslo pět se stále nepodařilo udat. A to proto, že je orientovaný na sever, umístěný v přízemí a že leží nad nevytápěnou garáží - to znamená s vyššími náklady na provoz. Takže představenstvo družstva jednomyslně rozhodlo, že bude za byt požadovat o 1,1 milionu méně.

„Jednalo se o obecné snížení ceny bytu, bez vztahu ke konkrétní osobě,“ uvedl Sova.

V květnovém dopise delegátům družstva, jehož znění Seznam Zprávy získaly, Sova družstevníky ujistil, že neudělal nic nezákonného. „Znovu opakuji, že jsem přesvědčen, že jsem se ničeho nedopustil a obvinění v této deset let staré věci považuji za nelogické a nesmyslné,“ napsal předseda družstevníkům.

Problém je – a zřejmě si to tak vyhodnotili i policisté z pražské hospodářské kriminálky – že slevou pro politikův byt se vlastně prodražilo bydlení ostatním družstevníkům, kteří se na celou stavbu domu složili. A museli dát tedy více peněz.

Anebo z pohledu družstva: kvůli slevě přišlo o 1,1 milionu a o tuto částku se mohly zvýšit příjmy družstva (předseda Sova mimochodem zdůrazňuje, že projekt domu v Pískové ulici byl ziskový).

Po kauzách prohráli volby

Politik Adámek a šéf družstva Sova se znají, oba byli v době výstavby domu členy sociální demokracie. V době, kdy se dům stavěl, úřadoval Adámek na radnici v roli starosty, který měl v gesci územní plánování a výstavbu.

Ostatně stavebnímu zákonu se Adámek věnoval i ve Sněmovně, pomohl například prosadit změnu stavební zákona, která omezila možnost občanských spolků nebo ekologů vyjadřovat se k dopadům staveb na přírodu a krajinu.

Radní Prahy 12 v čele se starostou Adámkem se ke stavbě družstevního domu v Pískové ulici přímo vyjadřovali. Například, jak ukazují dokumenty na radničním webu, pronajali družstvu pozemky pro vybudování parkovacích míst kolem domu.

Adámek také dvakrát vystupoval v časopisu Krok vydávaném družstvem. V létě 2010 před komunálními volbami ho tento čtvrtletník v rozhovoru označil za „osobnost družstva“, přestože jeho členem nebyl.

Adámek skončil ve Sněmovně v roce 2017. O rok později – po komunálních volbách - pak i na radnici Prahy 12, kde v té době zastával funkci radního pro investice a územní rozvoj.

Zastupitelé Adámka odvolali po článku Seznam Zpráv, který popisoval, jak jeho manželka Jaroslava Adámková, místostarostka Prahy-Libuše za ČSSD, uvedla do povinného majetkového přiznání zvláštní směnku na 15 milionů.

Směnku vystavila developerská firma, která v Praze 12 (v městské části manžela starostky Adámkové) chystala výstavbu bytového domu. Majitel firmy navíc dostával od radnice Prahy 12 zakázky v hodnotě desítek milionů.

Jaroslava Adámková později vysvětlovala, že developerské firmě prodala pozemky. A směnka měla být pojistkou, že peníze skutečně dostane.

Oba manželé nakonec v komunálních volbách v roce 2018 propadli. ČSSD se v Praze 12, s Adámkem jako trojkou kandidátky, vůbec nedostala do zastupitelstva. Stejně dopadla i v Libuši, kde byla Jaroslava Adámková lídryní.

Reklama

Související témata:
František Adámek

Doporučované