Cestovní pojištění: Proč "modrá kartička" nestačí

Spousta lidí se při svých cestách do zahraničí spoléhá pouze na Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC), díky kterému máme nárok na nutnou a nezbytnou zdravotní péči. I s ním je ovšem potřeba nepodcenit důležitost cestovního pojištění. Proč? Bez něj by se vám totiž mohlo případné lékařské ošetření pěkně prodražit.


Spoluúčast


S průkazem EHIC máte nárok pouze na zdravotní péči ve stejném rozsahu, jako místní občané. Nevztahuje se tedy na ošetření v soukromých zdravotních střediscích a klinikách, které jsou běžné především v lyžařských oblastech a turistických letoviscích. Nepomůže ani v případě spoluúčasti, ošetření, uhrazení léků, zásahu horské služby, transportu vrtulníkem, anebo převozu zpátky do České republiky.

Tyto částky rozhodně nejsou zanedbatelné. "Pobyt v nemocnici v Rakousku vás může vyjít na více než 500 Kč na den a třeba v Itálii se podílíte na ošetření spoluúčastí ve výši 30 %. Právě z těchto důvodů je sjednání cestovního pojištění téměř nezbytné," upozorňuje zástupce Top-Pojištění.cz na důležitost cestovního pojištění.


Nejčastější příklady spoluúčasti

Nejčastější příklady spoluúčastidestinacespoluúčast
Den hospitalizaceRakousko525 Kč
Položka na receptuChorvatsko148 Kč
LékyItálie100 %
Lékařské vyšetřeníChorvatsko468 Kč
Lékařské ošetřeníItálie30%
Zásah horské službyvšechny100%
Převoz do ČRvšechny100%

Pozn. ceny jsou po přepočtu Eura


Náklady na ošetření


U těchto případu se navíc jedná o celkové nemalé náklady, které mohou vzniknout i díky běžným záležitostem. Podle dat z pojišťoven jsou totiž nejčastějšími zdravotními komplikacemi na letní dovolené např. střevní chřipka, chřipka, horečka, a při horské turistice pak vyvrknutý kotník či zlomená noha.


Příklady nákladů na ošetření

Druh onemocnění/ zásah lékařeZeměSuma
Ambulantní ošetřeníSlovensko4600,-
Střevní potížeChorvatsko5800,-
Chřipka s horečkouŠpanělsko4700,-
Transport helikoptérouRakousko125.000,-
Zlomenina nohy (transport helikoptérou, ošetření, pobyt v nemocnici)Rakousko405.000,-


Cestovní pojištění s dostatečnými limity


Než odjedete za relaxem, věnujte tedy výběru cestovního pojištění online alespoň chvíli času a nesahejte automaticky po nejlevnější variantě. "Zaměřte se především na limity pojištění a léčebné výlohy - u těch doporučujeme limit alespoň 5 milionů. Nezapomeňte ani na připojištění úrazu, které vám pomůže v případě úrazu s trvalými následky. Hodit se může i pojištění odpovědnosti (tzv. "pojistka na blbost") pro případy, ve kterých byste způsobili škodu někomu dalšímu (např. v hotel nebo při sportu)," doporučuje za Top-Pojištění.cz specialista cestovního pojištění.


Autoasistence pro cesty autem


Na dovolenou také často vyrážíme vlastními vozy - nejen do blízkého Rakouska a na Slovensko, ale klidně i do Itálie a Chorvatska. V létě se tedy nevíce setkáme nejen s hustějším provozem a vyšším rizikem nehody, ale také vznikem defektu pneumatiky. Ten je nasnadě především díky zbytkům stavebního materiálu na vozovce z četných oprav silnic. "Na cestách autem bychom měli myslet i na odpovídající pojištění našeho auta. Mezi nejčastější poruchy v zahraničí patří dle dat z pojišťoven problém s motorem, startování či defekt pneumatiky," doplňuje zástupce Top-Pojištění.cz.


Příklady nákladů při potížích s vozem

Druh zásahuZeměSuma
Výměna pneumatikyRakousko5 500,-
Odtah vozuItálie70 000,-

Při cestě autem do zahraničí nezapomínejte na kontrolu pojištění vozidla, které můžete případně vyřešit pojištění autoasistence, která lze sjednat k cestovnímu pojištění jako technická asistence.


Důvody sjednání technické asistence

- Vybila se vám baterie?

- Došlo vám palivo v koloně na dálnici, omylem jste načerpali špatné palivo?

- Ztratili jste klíče od svého vozu nebo jste si naopak ve voze klíče zabouchli?

- Máte defekt pneumatiky a nejde vám kolo odmontovat či nemáte ve voze rezervu?

Chystáte se letos na dovolenou do zahraničí autem? Chcete mít jistotu, že bude postaráno nejen o Vaše zdraví, ale i o bezpečí a klidnou cestu?


Popis společnosti:

Top-Pojištění.cz je dlouhodobě jedním z největších českých online srovnávačů pojištění se zaměření na cestovní pojištění, povinné ručení, havarijní pojištění a pojištění domácnosti. Pomáháme klientům ušetřit čas i peníze při porovnání a sjednání pojištění z pohodlí domova do několika minut i z mobilního telefonu, dokumenty k pojištění klient obdrží obratem po dokončení objednávky. V naší Poradně přinášíme doporučení, tipy z oblasti cestování a řízení vozidla.


Kontakt:

Bc. David Derka

Marketing manager

Top-Pojištění.cz s.r.o.

Lomnického 1742/2a, 140 00 Praha 4

E-mail: d.derka@top-pojisteni.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-pojišťovny-zdraví-rekreace-turistika-internet-firmy-Top-Pojištění.cz-TABULKA

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
Služby, cestovní ruch
Finance, ekonomika
IT, telekomunikace
Zdravotnictví

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.