Havlová nesmí na Hrádečku stavět hotel. Maximálně tak lavičku

03.07.2020 7:57

Herečka a bývalá první dáma Dagmar Havlová nebude moci zrealizovat svůj záměr na Hrádečku – chalupě na Trutnovsku, která je úzce spjatá s Václavem Havlem, vystavět hotelový komplex. Ten měla tvořit hlavní budova, deset bungalovů, parkoviště a lavička Václava Havla. Součástí měla být i nová příjezdová cesta z blízkých obcí Vlčice a Hertvíkovice, píše Mladá fronta Dnes.

Havlová nesmí na Hrádečku stavět hotel. Maximálně tak lavičku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dagmar Havlová

Plán Havlové narazil proto, že pozemek leží v evropsky chráněném území Natura 2000. Předmětem ochrany jsou na louce například bukové porosty a vegetace vázaná na skalní výchozy v lesích.

Podle studie, kterou má MF DNES k dispozici, může na zdejším pozemku vystavět „maximálně“ Havlovu lavičku. „Jedná se o pozemky nedaleko Hrádečku, s nímž je osoba prezidenta Václava Havla úzce spjata. Plocha by měla být dále využita pro důstojné uctění jeho památky, například vybudováním lavičky Václava Havla,“ píše se ve studii Vyhodnocení vlivů na udržitelný rozvoj území – SEA.

Závěry studií vedly k tomu, že záměr výstavby Resort Hrádeček neprošel přes trutnovský úřad, který jeho stavbu zamítl.

Že se ze zarostlé louky nestane kvůli záměru Havlové stavební pozemek, potvrzuje i šéf oddělení územního plánování v Trutnově Marek Hlíza. „V této lokalitě je stavba takového rozsahu vyloučena,“ říká. Pokud bude přesto Havlová chtít vystavět plánovaný Hrádeček Resort, musí si najít jiné a vhodnější místo. „Stavba by musela být na ploše, kde to podmínky územního plánu umožňují,“ zdůrazňuje Hlíza.

Proti zamítavému rozhodnutí může Havlová podat námitku. „Dle stavebního zákona lze námitky podat nejpozději do sedmi dnů od veřejného projednání,“ dodává Hlíza.

Nápad výstavby hotelového komplexu na strmé louce si těžko dokáže představit i Lucie Potůčková, starostka městyse Mladé Buky, pod který pozemek Dagmar Havlové katastrálně spadá. „Osobně nemám problém podpořit místo, které bude sloužit k uctění památky Václava Havla a zároveň zredukuje parkování u jeho chaty. Nicméně byla bych velice obezřetná v případě, že by zde byl plánován nějaký rozsáhlejší turistický komplex, který by mohl místo nenávratně narušit a změnit,“ uvedla starostka.

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…