Zmařený talent? Kalas je pyšný i na Championship: Nesvádím vinu na ostatní, největší problém byl ve mně

Zmařený talent? Kalas je pyšný i na Championship: Nesvádím vinu na ostatní, největší problém byl ve mně

Sedmadvacetiletý stoper Tomáš Kalas už v minulosti pomohl vybojovat postup do Premier League jak Middlesbrough, tak Fulhamu.

Protože je jeho Bristol City po čtyřiceti kolech až dvanáctý a poslední tříbodový zisk v Championship si připsal již v první polovině února, letos slavit nic takového nebude...

"Postup je cíl každého týmu ve druhé lize. Dvakrát jsem postoupil, ale v tom týmu jsem nezůstal. Teď se snažím o hattrick, ale postoupit z téhle ligy není nic jednoduchého," uvedl v interview pro server ceskatelevize.cz zadák ze stadionu Ashton Gate pro 27 tisíc diváků.

Protože byl dlouhá léta kmenovým hráčem Chelsea, živil i šanci na pravidelné vytížení v Premier League. Aktuálně na to však nevypadá už jen z toho důvodu, že má v nyní průměrném Bristolu kontrakt až do léta 2023.

"Už nejsem nejmladší a bylo by na čase si tam i zahrát. Pokud se to nestane, budu moct být pyšný, že jsem celou kariéru odehrál ve druhé anglické lize, i když to možná nezní tak vábně," doplnil český reprezentant, jenž v tomto ročníku druhé nejvyšší anglické soutěže zasáhl do 17 duelů.

To, že by nenaplnil předpoklady odmítá. Byť mu byla v jeho sedmnácti letech věštěna velká kariéra. "Lidi mohli očekávat kde co a já jsem od sebe taky očekával mnohem víc, ale to nezáleží jen na tom, jak člověk pracuje, ale na spoustě jiných věcí, co se života a zdraví týče. Mít štěstí na trenéry a tak dál. Možná bych byl o něco dál. Ale nesnažím se svádět vinu na ostatní. Největší problém byl ve mně. V sedmnácti to vypadalo, že bych mohl být bůh ví co, a teď, když jsem toho ještě nedosáhl, tak jsem zmařenej talent. Ale já se nestydím za to, kde jsem a co jsem dosud dokázal," zaznělo z úst olomouckého rodáka na portálu ceskatelevize.cz.

Vydat se do zahraničí již v teenagerovském věku považuje za správný krok i zpětně. "Tam, kde jsem teď, bych určitě nebyl se vším respektem k Sigmě a českému fotbalu, pokud bych se nepřestěhoval a nezačal nakukovat do dospělého fotbalu v zahraničí. Rozvoj a posun by byl mnohem pomalejší. Je to škola, která nespadne nikomu do náručí. Bylo by smutný, kdyby se taková šance odmítla. Jsem za to rád, jaký rozhodnutí jsme společně s kluby a agenty udělali," uzavřel na ceskatelevize.cz blonďatý defenzivní specialista, jenž v minulosti prošel také Vitesse Arnhem či Kolínem nad Rýnem, ovšem v bundeslize si vůbec nekopl.

Necida čeká již sedmé zahraniční převlékání dresu, Eredivisii by však opouštět nemusel...