Kam k vodě? V Pastvinách je víc řas než obvykle, Konopáč je čistý

3. červenec 2020 08:10

V některých přírodních koupalištích v Pardubickém kraji hygienici zaregistrovali rozvoj vodních mikroorganismů. Množí se sinice, rozsivky a vodní řasy. Voda ale není nikde tak znečištěná, aby bylo nutné koupání zakázat.

Například v rybníku Rosnička na Svitavsku je vinou sinic mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů u některých vnímavých lidí.

Kvůli větru se v určitých lokalitách může objevovat i značné znečištění přírodního původu. Řasy rozsivky a zelené řasy se rozšířily v přehradě Pastviny na Orlickoústecku, která bývá obvykle v tuto dobu zcela čistá. Voda má průhlednost jen 0,7 metru.

Podobně je na tom rybník Dlouhý v témže okrese. Sníženou průhlednost vody kvůli bahnitému dnu má rybník Hluboký na Pardubicku, což je obvyklý jev a situace se v posledních deseti letech nemění.

Písníky jsou čisté

Z přehrady Seč na Chrudimsku hygienici kvůli trvalému dešti vzorky vody odebrali až ve středu. Výsledky zatím nemají, přítomnost sinic však byla patrná. Zcela čisté jsou naopak podle posledních testů vodní nádrže Konopáč na Chrudimsku nebo Březiny na Svitavsku. Lidé také mohou zamířit k písníkům u Mělic a Březhradu na Pardubicku či na Tyršovu plovárnu ve Vysokém Mýtě.

Nechystáte se k vodě? Vyberte si z dalších tipů na víkend!

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související