TOP 5 ikonických filmových zbraní

03.07.2020

Pokud je váš filmový hrdina zkušený bojovník, má většinou k dispozici nějaký pořádně vyšperkovaný prostředek pro „rozdávání spravedlnosti“. Filmaři navíc mají tu výhodu, že jimi vytvořené zbraně nemusí ve skutečném životě fungovat, a tak mohou tvůrci rekvizit dát opravdový průchod vlastní fantazii.

Některé z jejich zbraní jsou až zbytečně vyumělkované a jiné se zase drží hesla „v jednoduchosti je krása“. V dnešním článku zabrousíme do obou těchto oblastí a představíme vám pětici nezaměnitelných filmových zbraní, které dělají svým filmům čest. V minulosti jsme vám představili legendární zbraně ze sci-fi filmů, takže jsme se jim tentokrát rozhodli vyhnout. Pokud byste si ale chtěli přečíst něco o světelných mečích, phaserech a dalších futuristických serepetičkách, nasměrujeme vás sem.

5. Bič – Indiana Jones

První zbraň dnešního seznamu se rozhodně nedá považovat za nic, co by dokázalo připravit o život větší množství padouchů. Můžete jim způsobit ošklivé rány nebo je připravit o oko, ale to je tak všechno, co s touto zbraní dokážete udělat. Přesto je obyčejný bič nedílnou součástí vybavení nejslavnějšího archeologa filmové historie.

Indiana Jones v podání Harrisona Forda (77) bez něj nedá ani ránu, a i když na jeho protivníky často platí spíš střelné zbraně nebo jeho silné pěsti, když není zbytí, sáhne i po biči. Ten slouží nejen ke zpomalení nepřátel, ale i jako prostředek pro dostávání se na jinak nedosažitelná místa. Stačí jen koncem biče trefit nějaký volný trám a hned máte houpačku/lano/most/atd.

Harrison Ford za svou kariéru vystřídal hned několik ikonických zbraní, ale většina z nich pochází ze sci-fi filmů, které jsme si v úvodu článku zakázali. Proto zde nenajdete DL-44, kterým se může chlubit Han Solo, ani jeho futuristický revolver z původního Blade Runnera.

4. Katana od Hattoriho – Kill Bill

Ani následující zbraň není na první pohled ničím speciálním. Jde o japonský samurajský meč se zakřivenou čepelí, kterému se říká katana. Takových jsou po celém světě tisíce a na podobné meče tak narazíte téměř na každém rohu. Pokud však jde o mistrovské zbraně od jejich legendárního Hattoriho Hanzy, má se věc naprosto jinak.

Hattori je ve dvojdílném filmu Quentina Tarantina (57) s názvem Kill Bill tím nejznámějším výrobcem těchto mečů, který však své řemeslo už pověsil na hřebík. Když se u něj proto zastaví mladičká Beatrix Kiddo v podání Umy Thurman (50) hodně dlouho se zdráhá, než k její pomstě věnuje meč ze své proslulé dílny.

Ačkoliv jde jen o „obyčejný“ kus kovu, hlavní hrdinka díky němu projíždí svými nepřáteli jako nůž máslem. Pokud znáte Tarantinovu tvorbu, moc dobře víte, že je tohle tvrzení často až přehnaně doslovné. Její nový meč se nezastaví téměř před ničím a hektolitry krve, které kvůli němu zalévají každou scénu, jsou jasným důkazem nesporných kvalit jeho ostří.

3. Protéza z motorové pily – Lesní duch

Jen pár filmů se může chlubit hrdiny, kteří mají jednu či více amputovaných končetin. Ještě méně pak z jejich postižení dokáže „vytřískat“ přednost. Na mysl přicházejí jen Grindhouse: Planeta Teror od Roberta Rodrigueze (52), ve kterém má hlavní hrdinka místo nohy automatickou pušku s granátometem, a série hororových filmů s názvem Lesní duch, o které se budeme bavit na několika následujících řádcích.

Hlavním hrdinou těchto filmů je nebojácný Ash, který má s krvelačnými zombíky spoustu nezáviděníhodných zkušeností. Jedna taková jej dokonce připravila i o ruku. Jelikož se ale Ash nemá ve zvyku vzdávat snadno, okamžitě si na místo bývalé končetiny upevnil jinou protézu. Pravda, pro většinu běžných úkonů je jeho nová ruka v podobě motorové pily poněkud nešikovná, ale pro vypořádání se s nemrtvými je to ideální nástroj.

2. Mjolnir – Thor

Čtvrtou zbraň v pořadí by někteří možná mohli považovat za sci-fi zbraň, ale vzhledem k tomu, že veškeré příběhy ze světa superhrdiny Thora pochází ze severské mytologie, jsme se ji rozhodli klasifikovat jako fantasy zbraň. Asi tušíte, že máme na mysli Thorovo pověstné kladivo Mjolnir, které se může pyšnit hned několika fantastickými vlastnostmi.

Nejenže s ním silná ruka dokáže uštědřit opravu bolestivé rány, ale zároveň je téměř nezničitelné, mohou jej ovládat jen ti, kteří jsou toho hodni, a Thorovi navíc slouží i ke směřování jeho božských schopností. Jakožto bůh hromu tak s pomocí kladiva dokáže seslat blesky na své cíle, samotné kladivo funguje jako bumerang, a navíc Thorovi umožňuje létat.

Při výběru jsme se rozhodovali i nad Thorovou novější zbraní jménem Stormbreaker, která slouží jako kladivo i sekyra zároveň. Stormbreaker je ještě mocnější zbraní než Mjolnir, ale nakonec u nás převládl sentiment a předposlední bod dnešního seznamu jsme tak věnovali Thorově služebně starší zbrani.

1. Bezová hůlka – Harry Potter

Když už jsme v předchozím bodě zmínili magickou zbraň, která může svému vlastníkovi sloužit k řadě různých účelů, je už vcelku jasné, co jsme si nechali na konec dnešního článku. Jde o jeden z nejmocnějších nástrojů napříč celým fantasy světem, jehož útočné schopnosti však využívá jen zlomek jeho uživatelů. Když už se jej k usmrcení svého protivníka rozhodnete využít, můžou být následky vašeho rozhodnutí naprosto zničující.

Posledním nástrojem je totiž nejmocnější kouzelnická hůlka ze světa Harryho Pottera. Využívání smrtících a mučících kouzel je všem kouzelníkům přísně zakázáno, ale jsou i tací, kteří si s tím nelámou hlavu. Ne všechny hůlky jsou však stejné. Vyrábějí se z různých materiálů a ty, které sednou nějakému čaroději nemusí jinému vyhovovat vůbec.

Existuje však jedna hůlka, která je nesporně nejmocnější ze všech, a po které se neúnavně pídil i ten nejkrutější černokněžník všech dob – Lord Voldemort. Dokud byl však její původní vlastník naživu, byla Bezová hůlka v bezpečí. Po Brumbálově smrti se jí však Voldemort zmocnil a měl s ní velké plány. K jeho smůle jej však hůlka neposlouchala, protože patřila člověku, který Brumbála před jeho smrtí odzbrojil.

(tod)

Fandím
6 fanoušků
Nesnáším
1 antifanoušek
Celebrity:
Harrison Ford, Uma Thurman, Quentin Tarantino

Filmy:
Lesní duch, Dobyvatelé ztracené archy, Kill Bill, Harry Potter a Relikvie smrti - část 1

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
motorová pila, kultovní horory, zbraně ve filmech, Uma Thurman filmy, Kill Bill scény, Mjolnir, Mjolnir Thor, postava Thora, Thor zbraň, ikonické zbraně, bič Indiana Jones, Katana od Hattoriho, Katana, japonský meč, Hattori Hanza, samurajský meč, Kill Bill ukázky, Thor kladivo, Bezová hůlka
TOPlist