Chrudimské noviny Budou peníze na analýzu rizik v areálu bývalé Transporty?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Budou peníze na analýzu rizik v areálu bývalé Transporty?

Praha/Chrudim – Jednou ze starých ekologických zátěží, které Pardubický kraj na svém území v posledních letech řešil, je areál bývalé Transporty Chrudim. O dokončení prací spočívajících v komplexní analýze rizik a likvidaci vrtů jednal ve čtvrtek na ministerstvu životního prostředí hejtman Martin Netolický (ČSSD). Kraj v minulosti do sanace areálu a ochrany životního prostředí investoval stovky milionů korun.

Stejně jako v předchozích letech jsme připraveni uvolnit finanční prostředky na dokončení sanace areálu. Nyní zbývá dokončit komplexní analýzu rizik a likvidaci vrtů v areálu. Ve spolupráci se společností Ekomonitor máme připravený projekt za přibližně 10 milionů korun a hledáme ve státu finančního partnera, který by nám mohl pomoci, protože v postkoronavirové době nemůžeme nést celé náklady jen my,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

V tuto chvíli ministerstvo identifikovalo dvě možnosti možné spoluúčasti. První z nich jsou evropské fondy, kde by mohla být teoreticky vyhlášena výzva z uspořených prostředků. Druhou možností je Státní fond životního prostředí, ze kterého jsme v minulosti čerpali například na sanaci areálu Vitky v Brněnci. Jsme domluveni na přípravě memoranda se všemi dotčenými orgány, které jsou v areálu Transporty zainteresované,“ řekl hejtman Netolický.

red

Reklama