Prostreno.cz

Umělá sladidla jsou cestou do spárů obezity

Lidé toužící po štíhlých křivkách si umělá sladidla spojují s hubnutím, odborníci zase s nadváhou. Na čí stranu se přiklonit?

Pijete nízkokalorické nápoje s pocitem, že jde o mnohem zdravější alternativu ochucených sycených limonád? Dost možná je to celé přesně naopak. Vítejte v realitě, kde slovo dietní nemá takový význam, jaký bychom očekávali.

Pravda je někdy tuze krutá

Otázka, proč nekalorické občerstvení s obsahem umělých sladidel hubnutí paradoxně nepomáhá, visí ve vzduchu už delší dobu. Světlo do celé situace mohou vnést nejnovější poznatky týmu izraelských expertů z Weizmannova institutu věd. Závěry jejich studie, které byly uveřejněny v magazínu Nature, naznačují, že tyto nápoje skutečně přispívají k rozvoji obezity a diabetu 2. typu. Proč to tak je, a kde se stala chyba?

Efekt mimo plán

Díky rozsáhlému výzkumu, který byl proveden na myších, experti zjistili, že umělá sladidla typu aspartam, sukralosa a sacharin mají naprosto devastující vliv na příznivé mikroby, jež vytváření harmonii v našich střevech. Tyto střevní bakterie na přítomnost umělých sladicích náhražek reagují po svém – na projev nevole produkují chemikálie, které vyvolávají zánětlivé reakce, čímž podporují vznik nadváhy i cukrovky. K výraznému zvýšení rizika prý dochází již po jednom týdnu konzumace, zní z úst izraelských vědců. Ovšem pozor, nejde o jediné hrozby. Čemu dalšímu takový light tonik nebo soda zvesela nahrává?

Deprese na dně sklenky

S nepříjemně překvapujícím zjištěním přicházejí i američtí odborníci z Purdue University. Ti se na základě vlastní studie zase domnívají, že nápoje ochucené umělými sladidly mohou úzce souviset s depresemi a dalšími duševními poruchami. Údajně je to tím, že způsobují nerovnováhu antioxidantů a nahrávají oxidačnímu stresu, což ohrožuje mozkové funkce. Aby toho nebylo málo, rovněž se zmiňuje i jejich spoluúčast při rozvoji astmatu, migrény, reprodukčních poruch nebo osteoporózy. Ještě pořád vás na ně nepřešla chuť?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat