V Litovli bojují proti komárům, kterým prospělo červnové deštivé počasí

3. červenec 2020

Červnové deštivé počasí potěšilo zemědělce, hydrobiology i obyvatele oblastí, které se potýkají s nedostatkem vody. Města a obce v okolí Litovelského Pomoraví ale i kvůli nim postihla komáří kalamita. Zamezit či zmírnit ji samosprávy chtějí pomocí postřiků proti obtížnému hmyzu. Například v Litovli si na to najali deratizační firmu.

Proti komářím larvám v obcích Litovelského Pomoraví pravidelně zasahují na jaře pomocí speciálního přípravku aplikovaného přímo do líhnišť. To ale letos nestačilo. Komárům prospěly červnové deště. „Vajíčka, pokud nejsou zaplavena, tak se v půdě hromadí. Komáři je tam postupně kladou. Až dojde k zaplavení, tak se vylíhnou všechna najednou. Několik let bylo sucho, tak došlo k nahromadění těch vajíček a teď se zaplavily,“ vysvětluje Libor Mazánek z olomoucké hygienické stanice.

Letní komáři jsou podle Mazánka agresivní. „Vyvíjejí se rychleji. Zejména je tam ten druh aedes vexans (komár kalamitní), který se vyvíjí na loukách, je velice agresivní, útočí na člověka a má dlouhý dolet,“ dodává Mazánek.

V Litovli se proto rozhodli zakročit a využít služeb deratizační firmy, která přípravek proti komárům tento týden aplikuje v nejpostiženějších částech města. „Budeme se snažit zajet i na sídliště, zejména na Vítěznou, Karla Sedláka a Novosady. Prostě tam, kde zaznamenáváme největší výskyt. Nebudeme to aplikovat na centrum města, kde to ještě není taková hrůza,“ vysvětluje nezávislý starosta Viktor Kohout s tím, že přípravek je cílený jen na komáry a neměl by ublížit například včelám.

Vedení města se chce zaměřit i na dětská hřiště. „Další preventivní opatření, které řešíme, je nákup dalšího přípravku, který je vhodný na plošné postřiky, který budeme aplikovat na dětských hřištích. Vydrží odpuzovat zhruba 48 hodin,“ uzavírá starosta.

Přesné náklady na hubení komárů zatím podle starosty město nevyčíslilo. Finanční prostředky čerpá ze společného fondu na hubení komárů, peníze odsud využívají i další samosprávy obcí Litovelského Pomoraví.

autor: bas
Spustit audio