Hlavní obsah

Albánec v Rokycanech zastřelil družku ranou do hlavy synovi před očima. Dostal 16 let

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Na 16 let do vězení poslal v pátek Krajský soud v Plzni kosovského Albánce Alberta Aliu (44) za vraždu své družky, kterou předloni na podzim v Rokycanech podle vyšetřovatelů střelil do hlavy před zraky jejich pětiletého syna. Aliu tvrdil, že partnerku zabít nechtěl.

BEZ KOMENTÁŘE: Albánec Albert Aliu u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Trestní senát soudce Jana Hostaše poslal obžalovaného do věznice se zvýšenou ostrahou. „Jednal v úmyslu poškozenou usmrtit,” sdělil soudce v odůvodnění verdiktu. Součástí trestu je odškodné pozůstalým ve výši šest milionů korun. Rozhodnutí není pravomocné, lze se proti němu odvolat k Vrchnímu soudu v Praze.

Soud neuvěřil obhajobě obžalovaného, že výstřel padl nešťastnou náhodou. „Jeho tvrzení neodpovídá záběrům z průmyslové kamery z budovy, před kterou k činu došlo,” uvedl dále soudce. Podle něj pravděpodobným motivem byla žárlivost a fakt, že jej poškozená trvale opustila i s jejich dětmi.

K dramatické události došlo na ulici v okrajové části města. Podle žalobce Aliu tehdy přistoupil k zaparkovanému vozidlu, ve kterém seděla jeho partnerka, a jedním výstřelem z nelegálně držené pistole ji zasáhl do hlavy. Žena zemřela po několika dnech v nemocnici.

„Vytáhl jsem zbraň a ptal se jí, kde celý den byla a proč mi nebrala telefon. Pak mi syn něco říkal a najednou padl výstřel. Viděl jsem jen kouř. Odešel jsem do auta a pak už si nic nepamatuji," prohlásil Aliu před soudem.

Zastřelil družku před dítětem, tvrdí žalobce a navrhl 16 let vězení

Krimi

Policisté podezřelého dopadli o několik hodin později v Plzni. Při výslechu tvrdil, že partnerku nestřelil záměrně, ale že šlo více méně o nešťastnou náhodu. Ve vězení nebude Aliu prvně, lounský soud mu v srpnu 2017 prominul za dobré chování ve vězení třetinu z desetiletého trestu za obchodování s drogami.

Aliu se přiznal k tomu, že po propuštění z kriminálu začal fetovat. Hovořil o tom, že si jednou nebo dvakrát týdně šňupl pervitin. Tímto způsobem se prý vyrovnával jak s partnerskými problémy, tak s tím, že mu spousta lidí předhazovala, že pracoval pro policii a tajnou službu.

„Táta přišel k autu a nejdřív vytáhl klíčky. Pak se mámy zeptal, kde byla. Odpověděla, co mu je do toho, a on ji střelil. Pak skočil do svého auta a odjel,“ svěřil se příbuzným syn obou rodičů, který v ten moment seděl s matkou v autě a hrůznému činu přihlížel.

Albert Aliu u soudu (3. října 2019)Video: Patrik Biskup, Právo

Státní zástupce byl od začátku přesvědčen, že spoušť stiskl Albert Aliu úmyslně. „Motiv a koneckonců i vlastní způsob spáchání svědčí spíše o popravě,“ konstatoval státní zástupce. Poukázal především na svědecké výpovědi z okolí poškozené, ze kterých jasně vyplývá, že obviněný družku dlouhodobě týral a šikanoval.

„Chorobně na ni žárlil, přičemž jí měl opakovaně vyhrožovat fyzickou újmou či smrtí. Už jeho samotná reakce po výstřelu, kdy okamžitě odjel, aniž by pro svoji družku zavolal lékařskou pomoc, neodpovídá jeho tvrzení o neúmyslném zavinění,“ dodal žalobce.

K soudu za chladnokrevnou vraždu jde muž, kterému předtím odpustili třetinu trestu

Krimi

Podle soudních znalců má Aliu v sobě hluboce zakořeněný odpor k dodržování společenských pravidel. Upozornili na to, že šance na jeho nápravu je mizivá. Při domovní prohlídce v domě obviněného našli kriminalisté ještě další dvě nelegální zbraně, a to pistoli ráže 9 mm a samonabíjecí pušku se zásobníkem na 20 ran. Kromě vraždy se tak před soudem zpovídá i z nedovoleného ozbrojování.

Také do vězení po předchozím odsouzení nenastoupil dobrovolně, ale policisté jej zadrželi až po roce po divoké automobilové honičce na plzeňské dálnici. U sebe měl tehdy také nelegální pistoli se speciálními náboji, které dokážou proniknout i přes neprůstřelnou vestu.

Drogového bosse zatkli na dálnici, byl ozbrojený a ujížděl dvěstěpadesátkou

Krimi

Lounský soudce Kamil Vacík mu přitom v srpnu 2017 prominul za dobré chování třetinu z desetiletého trestu za obchodování s drogami. Soudci tehdy stačilo, že odsouzený dostal od bachařů několik pochval.

BEZ KOMENTÁŘE: Převoz podezřelého k souduVideo: Patrik Biskup, Právo

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám