Leichtová nešokovala jen Čechy! Hlavou kroutí i v zahraničí!

Leichtová, Kristýna 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

3. července 2020 11:10

Kristýna Leichtová rozhodně nelituje rozhodnutí rodit doma, i když odborníci i mnozí obyčejní lidé si o tom myslí své. Hlavou kroutí dokonce i v zahraničí. Bylo zapotřebí takhle riskovat?

Dobře to dopadlo a Kristýna Leichtová je dvojnásobnou maminkou, přesto mnoho lidí šokoval domácí porod druhorozené dcery Rozárky. Ona sama připustila, že to není pro každého, většina odborníků ale konstatuje, že takový hazard by neměl zkoušet nikdo.

Hlavou kroutí i lidé v zahraničí, konkrétně na Slovensku. Tamní web cas.sk cituje hned několik odborníků, kteří se k okolnostem narození holčičky vyjádřili. Kontroverzně je totiž vnímám i fakt, že u porodu byla přítomna starší dcera Dorotka.

Serverem citovaný lékař se nechal slyšet, že pokud jí situace nebyla dostatečně vysvětlena, je u tak malého dítěte možná stresová reakce. Vyvolat ji může například to, když maminku uvidí v krvi. Nejvíce rizikový je pak domácí porod pro novorozence.

Čísla totiž hovoří jasně. Až 10 % novorozenců potřebuje bezprostředně po porodu nějaký zásah lékaře, celé jedno procento je dokonce nutné resuscitovat. K potížím může pochopitelně dojít i u matky, hrozí např. neodloučení placenty či nadměrné krvácení.

Témata: Kristýna Leichtová