Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Holuša-cyklista. Mílař přesedlal na kolo a brázdí silnice s větrem v zádech

Nikoliv na atletické dráze, ale na silnici. Jedině tam v těchto dnech zastihnete Jakuba Holušu. Český rekordman na 1500 metrů přesedlal dočasně na silniční kolo, na kterém už má najeto přes pět tisíc kilometrů. Za sebou má už také první závody.

Jakub Holuša
zdroj: Instagram.com/jakub_holusa

Holuša má letos za sebou přípravu v Africe a se skupinou polského kouče Tomasze Lewandowského byl na soustředění v americkém Flagstaffu, odkud ale museli v březnu předčasně odjet kvůli koronaviru. V důsledku pandemie se zastavilo i sportovní dění. Světová atletika navíc pro letošek pozastavila olympijskou kvalifikaci.

Dvaatřicetiletý Holuša se proto rozhodl dopřát si na několik měsíců od atletiky oddech. "Vzhledem k tomu, že už nějaké roky mám a poslední dva roky jsem měl dost zdravotních problémů, tak jsem se rozhodl to využít a zkusím dělat trošku něco jinak. Chci si i psychicky odpočinout, ale ne jenom ležet. Díky té cyklistice si vyzkouším jiný sport, udržím se v dobré kondici a budu šetřit pohybový aparát," řekl.

Holušu loni i předloni trápily problémy s kyčlemi. Ty jsou nyní v pořádku, ale pro ostrý atletický trénink Holuša neměl motivaci. "U toho běhu to moc nejde trénovat napůl nebo si s tím nějak hrát. To buď člověk musí makat, nebo nic. Nechtěl jsem podnikat tu makačku a dřinu a riziko zranění pro nic. Takže jsem zvolil tohle a zatím se připravuju na kole. Od září skočím zase do běžeckého tréninku," plánoval.

Jakub Holuša na kempu v jihoafrickém městečku Dullstroom
zdroj: facebook.com/Jakub Holuša

Co to se mnou udělá? Nikdo neví

Při dlouhých štrekách na kole tráví pohybem víc času než na běžeckých soustředěních. Může to dělat i proto, že jeho tělo snáší nezvyklý pohyb lépe než běh. "Já na tom kole můžu sedět sedm hodin, slezu a jsem úplně v pohodě. To je obrovská výhoda, obrovský rozdíl oproti tomu běhu. Když jsem šel nějaký dlouhý běh, tak už všechno bolí, všechny úpony a tohle. Člověk je z toho dva dny rozbitej. Z toho kola je úplně v pohodě," pochvaloval si.

Místo zhruba čtyřminutových atletických závodů podstupuje mnohem delší zátěž v závodním tempu v sedle. Krakonošův cyklomaraton na 134 kilometrů absolvoval za čtyři hodiny a 18 minut, kritérium v Plzni jel necelou hodinu a půl. "Je to úplně něco jiného, vůbec se to nedá srovnávat se závodem na 1500 metrů. Myslím si, že mi to může přinést něco nového. To tělo to nezná a je to pro něj nové a třeba mě to posune," přemítal Holuša.

V září se hodlá vrátit k běhání a možná se koncem tohoto měsíce zúčastní nějakého silničního závodu. Sám neví, co s jeho atletickou formou udělá několikaměsíční zaměření na cyklistiku. "Nikdo to nezná, nikdo to ještě takhle neudělal, prostě uvidíme. Pevně věřím, že třeba bude náročnější první měsíc a že se do toho dostanu rychle zpátky," řekl.

Do olympijských her v Tokiu, které by se měly uskutečnit příští rok v létě, se chce připravovat v Lewandowského skupině. Ani pak neplánuje konec kariéry, ale zase bude trénovat v Praze. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články