Prostějov: Ekocentrum Iris získá nové zelené působiště

03.07.2020 11:38

Objekt dlouhodobě využívaný Ekocentrem Iris je již nevyhovující, proto se vedení města rozhodlo pro změnu.

Prostějov: Ekocentrum Iris získá nové zelené působiště
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

„Budova je dlouhodobě využívána ochránci přírody, kteří zajišťují ekologickou výchovu a vzdělávání pro školy a veřejnost. Stavba je však již dnes v nevyhovujícím technickém stavu. Proto jsme se rozhodli pro výstavbu nové - zelené,“ vysvětluje 1. náměstek primátora Jiří Pospíšil, který zodpovídá za správu a údržbu majetku města s tím, že jde o další krok v projektu zavádění tzv. modrozelených opatření.

Stavba, kterou zastupitelé odsouhlasili, bude zelenou budovou v rámci naplňování strategie Smart Prostějov / Manuál chytrého města. „O tuto cestu ozeleňování městských budov usilujeme již delší dobu. Nedávno jsme informovali o ozelenění střechy nad hlavním vstupem do budovy Školní 4 a střechy nad sálem Duhy ve dvorní části. I tady jdeme tímto směrem,“ říká náměstkyně primátora pro životní prostředí Milada Sokolová.

Dle jejích slov vznikne na části budovy zelená (extenzivní) střecha, na části další budou umístěny fotovoltaické panely, zasazeny budou popínavé rostliny nad propojovacím krčkem nového a stávajícího objektu (bývalé kovárny) a počítá se také se zpětným využitím dešťové vody pro splachování na toaletách a pro zalévání zahrady. „Chtěli bychom, aby se z nové budovy Ekocentra Iris stala výstavní budova, která bude v souladu se SMART city a bude zahrnovat modrozelenou infrastrukturu,“ přidává náměstkyně Sokolová.

V současnosti byla zpracována projektová dokumentace novostavby na místě původního objektu. „Nyní probíhá společné územní a stavební řízení. V rozpočtu města na letošní rok byla a na akci je vyčleněna částka 2 miliony korun. Z rozpočtu Olomouckého kraje se pokusíme získat dotaci ve výši 5 milionů korun,“ doplňuje náměstek Jiří Rozehnal, který má investiční akce ve své gesci. Rozpočtované stavební náklady, dle zpracované projektové dokumentace ve stupni pro stavební povolení, činí zhruba 12,7 mil. Kč (vč. DPH).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…