Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...

     
  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Aktualizováno:

28.7.2020: Hlídací pes - Česká víza jako brána do Evropy pro Maročany? Padají závažná obvinění, ministerstvo je odmítá

24.7.2020: Částečná odpověď na ZOI a odmítnutí ZOI ředitelky Mgr. Zuzany Štíchové.

17.7.2020: Sdělení ředitelky Mgr. Zuzany Štíchové.

11.7.2020: Děkuji panu premiérovi za milá slova a ocenění naší práce

10.7.2020: Druhá žádost o doplnění ZOI ředitelky Mgr. Zuzany Štíchové. Dnes byla doplněna.

7.7.2020: Dne 29.6.2020 jsem zaslal ministru zahraničí ČR Tomáši Petříčkovi ZOI. Dne 1.7.2020 odpověděla ředitelka Mgr. Zuzana Štíchová s žádostí o její doplnění. Dnes byla doplněna

10.8.2020: Druhá ZOI k rukám ministra zahraničí Tomáše Petříčka

* * *

Vlevo Damjan Prelovšek. Vpravo zleva: Jan Hladík, Jiří Oberfalzer, Jana Chaloupková a Viktor Lorenc na výstavě v Maroku 16.4.2019. Z webu ambasády pod „Zahájení výstavy Sídla českých prezidentů. Ve skutečnosti je to fotografie ze zemědělského veletrhu v Meknes. J.Š.

* * *  

Prelovsek Damjan II… Maroko je významným partnerem EU v mnoha směrech, mimo jiné i v oblasti boje proti ilegální migraci, pašování osob, drog, boje proti terorismu. Toto jsou témata velmi aktuální pro dnešní dobu a jakoMaroko vystava fotografii Sidla ceskych prezidentu 160419 prioritu pro své ministerstvo je uvedl i český ministr vnitra Jan Hamáček - „řešení otázek migrace v úzké spolupráci s okolními zeměmi a bezpečnost“. Toto jsou témata, která tíží nás všechny, všechny členské státy a musíme dobře spolupracovat a podporovat se. Maroko je oblíbeným cílem na prázdniny a dovolenou, důležitý partner pro politická jednání a obchod, současně ale zemí, odkud přicházejí nelegální migranti a lidé s marockým elementem se bohužel angažovali i v teroristických útocích v západní Evropě. Proto je kooperace na tomto poli ještě důležitější. …

* * *

Vážený pane Šinágle,

zasílám srdečný pozdrav z Lublaně. Všiml jsem si na Vašem webu videa z mé výstavy „Perličky architektury V4“, která proběhla v prosinci 2019 v galerii Ministerstva kultury Maroka. Je to hezká vzpomínka. Expozici jsem uspořádal s ambasádami států Visegrádu pod předsednictvím Česka a snažil jsem se vybrat několik hezkých reprezentačních snímků architektury tradiční, starší i moderní, např. u ČR jsem zvolil Vilu Tugendhat, která je zapsána i na seznamu světového dědictví UNESCO, Františkovy lázně jako symbol českého lázeňství, zámky Blatná a Červená Lhota reprezentující oblíbené turistické cíle – hrady a zámky, místa využívaná ke svatebním obřadům a k filmování či nádherný zámek Troja se zahradou, u Polska tradiční dřevěné kostelíky Malopolska také zapsané na seznam UNESCO, rodný dům Kopernika či překrásné fasády Gdaňsku. Slovensko reprezentovaly romantické hrady a zámky, ze současnosti Štefánikova mohyla a Maďarsko majestátní parlament, výstavní domy Budapešti a romanský kostellík v obci Jak.

Diplomatický skandál: Výzva k odchodu velvyslance ČR v Maroku Viktora Lorence

Maročané nemají o pojmu Visegrád moc pojetí. Je třeba šířit osvětu a více toto uskupení propagovat. Těší mne i spolupráce V4+, do níž se zapojuje i má země Slovinsko. Jak je správně řečeno ve videu – operativní, dobrovolná, flexibilní kooperace států V4 může být výbornou inspirací pro region Maghrebu a překonání místních rozdílů v duchu spolupráce.

Lituji, že společnost Air Arabia ukončila přímou linku Casablanca – Praha, kterou si Maročané velmi pochvalovali, neboť umožňovala přímý spoj pro obchodníky, turisty a nabízela přijatelné ceny. Praha se takto stávala i bránou do V4 a vůbec pro evropský kontinent. Koronavirus vším nepříjemně zamíchal, ale doufám, že se v budoucnu linka opět obnoví.

V minulém roce jsem měl možnost navštívit Marocké království mnohokrát. Pracoval jsem nejen na výše zmíněné výstavě V4, ale také na expozici fotografií Pražského hradu a Zámku v Lánech, fotil jsem módní přehlídku k 60. výročí navázání diplomatických vztahů ČR – Maroko a fotil zajímavá místa království na knihu Dvě tváře štěstí ČR – Maroko. Maročané si oblíbili mou práci, také jsem asi ceněn pro své životní zkušenosti v diplomacii (působil jsem 4 roky jako slovinský velvyslanec v ČR), práci na poli ochrany památek (byl jsem vrchní ředitel pro památkovou péči na slovinském ministerstvu kultury) a mou poměrnou početnou spisovatelskou činnost. Jsem autorem mnoha knih a odborných statí především o díle Jože Plečnika a jeho práci na Pražském hradě, angažoval jsem se v nominaci Kostela Nejsvětějšího Srdce na Nám. Jiřího z Poděbrad na seznam UNESCO. Slovinsko zdědilo v Rabatu majetek po Jugoslávii, tento je nyní nevyužit a Maročané projevili zájem o otevření naší ambasády v Maroku. Naše země je malá a velvyslanectví konzumuje poměrně velký rozpočet – na budovu, personál, aktivity. Otevřít nové zastoupení není jednoduchá věc. Díky zájmu Maročanů o moji zemi, a vůbec o bývalé socialistické státy, jak jsem si záhy všimnul, jsem získal dobré kontakty na místních institucích. V průběhu roku jsem tak mohl využít těchto vazeb např. i pro české velvyslanectví – získal jsem podporu pro přípravu knihy k 60. výročí, pomoc různých asociací a novinářských spolků při fotografování v Maroku, získal jsem také cenu za své celoživotní dílo v průběhu Festivalu dokumentárních filmů o lidskoprávní problematice v Rabatu. Miluji Českou republiku a rád ji propaguji. Nečekám žádné ocenění, naopak rád poskytnu své snímky, znalosti a um bez honorářů. Velmi mne potěšil Váš komentář k naší knize, jsem rád, že se líbí. Představuje nejen inspiraci na cesty, na dovolenou, ale i potěšení z fotografií v době koronaviru, kdy se cestovat nemohlo, symbolizuje přátelství dvou zemí, které mají sice mnoho odlišného, ale také mnoho společného.

Maroko je významným partnerem EU v mnoha směrech, mimo jiné i v oblasti boje proti ilegální migraci, pašování osob, drog, boje proti terorismu. Toto jsou témata velmi aktuální pro dnešní dobu a jako prioritu pro své ministerstvo je uvedl i český ministr vnitra Jan Hamáček - „řešení otázek migrace v úzké spolupráci s okolními zeměmi a bezpečnost“. Toto jsou témata, která tíží nás všechny, všechny členské státy a musíme dobře spolupracovat a podporovat se. Maroko je oblíbeným cílem na prázdniny a dovolenou, důležitý partner pro politická jednání a obchod, současně ale zemí, odkud přicházejí nelegální migranti a lidé s marockým elementem se bohužel angažovali i v teroristických útocích v západní Evropě. Proto je kooperace na tomto poli ještě důležitější.

Při rozhovorech s místními policejními složkami mi bylo zdůrazněno, že Maroko upozorňovalo na některé podezřelé živly své evropské partnery ještě předtím, než k oněm útokům došlo. Království si velmi bedlivě střeží svou vnitřní bezpečnost a také sleduje Maročany za hranicemi. Velmi úspěšně jsou potírány sebemenší náznaky příprav teroristických útoků. O těch větších se pak píše i v médiích a na internetu. Do Maroka se např. vraceli extremističtí bojovníci z Blízkého Východu a shrocovali se s obdobně smýšlejícími při přípravě útočných plánů. Zde patří ocenění místních bezpečnostních složek, které vždy včas zasáhnou, aby ochránili své domácí obyvatelstvo i zahraniční návštěvníky.

Maroko je také zemí velkých rozdílů. Stát pracuje na zlepšení systému školského, zdravotnického a odstraňování chudoby. Vše je ale otázkou času a pro mnohé je stále velkým lákadlem Evropa, kde mnozí očekávají lepší ekonomické podmínky pro svůj život či sloučení s příbuznými, kteří žijí mnohdy ve Francii, SRN, Itálii či Španělsku. Podmínky pro získání schengenských víz jsou přísné a osoby, které nemají dobré finanční podmínky, konta v bance atd. nemají velkou naději na úspěch. Jsou tedy ochotné zaplatit poměrně vysoké částky za tento „vstupní lístek“ do vysněné Evropy, často několik tisíc EUR. Na bídě se přiživují zprostředkovatelé, kteří inkasují ony horentní sumy a všichni účastníci takového procesu vydání schengenských víz si přijdou „na své“.

Bylo mi smutno u srdce, když jsem se v Rabatu dozvěděl od několika osob, že se do takových aktivit zapletl český velvyslanec Viktor Lorenc. Postupně se toto stalo veřejným tajemstvím a povídají si o tom i listy stromů v hlavním městě. Normální lidé si stěžují, že jim velvyslanectví nedopovídá na emaily, celé měsíce nedostanou termín na interview k podání žádosti o vízum, nikdo neodpoví na dotazy po telefonu. Slušný člověk, který chce navštívit přátele, ušetří si na dovolenou, chce se podívat na Prahu – město lásky, jak Maročané říkají, nemá mnohdy šanci ani na termín k pohovoru, pak jsou jiní, kteří uhradí horentní sumu a vízum by měli dostat i bez hodnověrné dokumentace.

Zeptal jsem se marocké policie, proč toto toleruje, když o všem ví. Usmáli se, že „jde o vnitřní záležitost druhého státu, svou roli hraje diplomatická imunita, pokud to neohrozí jejich bezpečnost, nezasahují“. Zmínili i to, že občas se děje to samé i na jiných konzulátech, pak ale ústředí korupční konzuly po nějaké době stáhne. Českou ambasádu ale označili za tu nejhorší.

Uvědomil jsem si, že s Maročany máme problém i my ve Slovinsku. Po Pákistáncích je to druhá nejproblematičtější skupiny nelegálních migrantů. K nám se dostávají zpravidla balkánskou cestou, ale může to být i jinak. Ti, kteří měli proudit přes české velvyslanectví, ovšem směřovali do Francie. Na druhou stranu ale člověk nikdy neví, kde skončí. Schengenské vízum do 90 dnů umožňuje dle délky pobytu pobyt v zemi vydání a díky neexistenci vnitřních hranic se dotyčný může přesouvat i jinam. I když je koronavirová pandemie strašná, alespoň na nějaký čas ztížili podmínky nelegálům na jejích přesuny.

Chaloupková Jana IIICelkově jsem velmi překvapen, že p. Viktor Lorenc setrvává ve své funkci do dnešního dne. Přitom konzulka, která se odmítla na výše uvedených aktivitách zneužívání českých schengenských víz podílet, byla odvolána. Toto není dobrou vizitkou pro ČR, ani pro českou ambasádu a nejvyšší představitele země. Maročané se nyní smějí: „Co z toho má? Mohla si také říci o svou část, měla by se dobře a byla by stále v Maroku. Nyní má sice čest, ale je téměř bez práce a nezískala nic“.

Opravil bych to jejich tvrzení – má to, co se koupit nedá – dobré jméno a čest, dar, který si každý dáváme sám sobě a nemůžeme ho nikde koupit. To je to nejcennější.

* * *

Výše uvedené informace jsem obdržel od vícero marockých zdrojů. Nemohu potvrdit jejich stoprocentní pravdivost, nicméně v Maroku se o tom hodně mluví. 

 

Damjan Prelovšek

bývalý velvyslanec Slovinska v ČR

2.7.2020

* * *

Diplomatický skandál: Výzva k odchodu velvyslance ČR v Maroku Viktora Lorence – 9.6.2020

Diplomatický skandál v Maroku a mlčení médií. Je snad co skrývat?  - 1.7.2020

MAROKO - Knižní veletrh v Casablance 2019, rub a líc české diplomacie – 6.7.2020

Děkuji panu premiérovi za milá slova a ocenění naší práce - 11.7.2020

Další dopis bývalého velvyslance Slovinska v České republice: Thajské perličky – úspěch bývalé české konzulky v Maroku v Království úsměvů - 3.8.2020

* * *

Letter of former Ambassador of Slovenia to he Czech Republic in the matter of unacceptable situation at Czech Embassy in Morocco - visa business – 9.7.2020

* * *

„Nesnažte se být úspěšným člověkem, ale spíše člověkem, který má hodnotu.“

Albert Einstein

* * *

P.S.

Dopis byl přeposlán na vědomí prezidentu České republiky Miloši Zemanovi, předsedovi vlády Andreji Babišovi, předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi, předsedovi Sněmovny Radku Vondráčkovi, ministru zahraničí Tomáši Petříčkovi, ministru vnitra Janu Hamáčkovi a předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému. Obdržela ho hlavní média, regionální deníky a desítky novinářů. Informoval jsem samozřejmě i ČTK a veřejnoprávní ČT – emailem a ČT i telefonicky.

J.Š. 3.7.2020

* * *

Maroko – kniha zrozená z krve a slz. Velvyslanec Viktor Lorenc znevažuje památku obětí pandemie koronaviru

* * *

„Ti, kteří byli do té doby úspěšní, najednou zažívají šikanu, zato nýmandi jsou náhle mocipány, zápasícími především se snahou zakrýt své buranské chování.“

Denisa Fulmeková, slovenská spisovatelka

* * *

„Velkou osobnost nedělají jen vrozené schopnosti. Musí se též vyskytnout okolnosti, které dají takovému člověku šanci vyniknout. Tyto okolnosti bývají většinou nepříznivé, neboť utvářejí povahu člověka, jako by ho chtěli mučit. Jestliže jeho otevření i skrytí nepřátelé nabývají bezpočet různých podob, a ještě se spojují, aby mu všemi možnými způsoby házeli klacky pod nohy, čeká ho skutečná zkouška jeho velikosti.“

Eidži Jošikawa: Taiko

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.75 (166 Votes)
Share

Komentáře   

+38 #8 Jan Šinagl 2020-08-24 13:04
Pozdravy ze Zambie.
Pracoval jsem jako financni attache na zambijske ambasade v Soulu a setkal jsem se se sl. Janou na mnoha akcich. Myslim, ze jeji prace mluvi za ni, za jeji charakter, a aktivity, ktere uskutecnila. Vymysly jsou znakem zavisti.
Sl. Jana je velmi inteligentni, pracovita diplomatka. Delala vybornou praci a reprezentaci Ceske republiky. S ohledem na jeji vynalezavost a osobni zapal do diplomaticke prace ji preji to nejlepsi a uspech.inspirov ala mne a zacal jsem studovat doktorat v Belgii. Vzdy byla pripravena pomoci, hodnotit dizertaci podporit.
Vedle cesko-korejskyc h vztahu rozvijela programy na multilateralni bazi vcetne africkych statu v oblasti obchodu, lidskych prav a kultury.
Zaslouzi si povyseni

Elias Champemba
Ministerstvo zahranici Zambie
24.8.2020
+51 #7 Jan Šinagl 2020-08-09 17:37
Koho to může zajímat

Je mi velkým potěšením napsat tento dopis o Jana Chaloupkové. Měl jsem to potěšení ze setkání s ní za posledních pět let (2012–2017) a mohu s jistotou konstatovat, že byla motivovanou a odpovědnou osobou s vysokou mírou integrity.

Jako finanční atašé velvyslanectví Jordánska (Soul, Jižní Korea) mám pocit, že ji znám docela dobře. Začali jsme spolupracovat na českém a jordánském velvyslanectví v Jižní Koreji. Pamatuji si, že po několika měsících jsme oba dostali pozvání k přednáškám o naší arabské a české kultuře.

Začala se účastnit několika aktivit pořádaných korejskými nadacemi a korejskými společnostmi, jakož i zahraničních misí.
V této roli byla značné zodpovědná a bez námahy s námi spolupracovala. Ukázala své dovednosti komunikovat s korejskými i cizími lidmi a díky svému odhodlání a pozornosti k detailům se stala důležitou, účinnou a nedílnou součástí korejských společností. Iniciativa se snaží identifikovat kulturu svých zemí.

Její role vyžaduje silné komunikační dovednosti a ukázala, že tyto dovednosti nejenže má, ale že je také schopna inspirovat respekt a spolupráci mezi stranami. Ukázala, že je velmi inteligentní osoba s dobře uzpůsobenou myslí.

Jana Chaloupková představila svou zemi při několika příležitostech. Svou podporou pro pořádání fotografických výstav nejslavnějších českých fotografů, Balinského souboru a dalších přispěla k představě jasného obrazu o své zemi.

S pozdravem,

Dr. Sameer Mohammad Alwahedy
Ministerstvo zahraničních věcí a cizinců
Ammán, Jordánsko

Vedoucí oddělení plánování - finanční oddělení
00962 77 548 5221
***
To Whom It May Concern

It is my great pleasure to write this letter about Jana Chaloupkova. I have had the pleasure of meeting her over the past five years (2012-2017), and I can state with confidence that she was a motivated and responsible person with a high degree of integrity.

As the Financial Attaché of Jordan Embassy (Seoul, South Korea), I feel that I know her quite well. We started our jobs in Czech and Jordan embassies at the same time in South Korea. I remember that, after few months, we both got invitation to present lectures about our Arab and Czech cultures.

She began participating in several activities hold by Koreans’ Foundations and Korean Societies as well as foreign missions.
In this role, she had a considerable amount of responsibilitie s, and she handled them effortlessly. She showed her skills to communicate with both Korean and foreigners people, and due to her dedication and attention to detail, she has become an important, effective, and integral part of Korean Societies. She takes the initiative to identify her countries’ culture.

Her role requires strong communication skills, and she has shown that she not only has these skills, but that she also has the ability to inspire respect and cooperation in teammates. she has shown that she is a very intelligent person with a mind well-suited.
Jana Chaloupkova presented her Country in several occasions. She contributed to presenting a bright image of her country's culture through her support for holding photographic exhibitions of the most famous Czech photographers as well as for the Balinese Ensemble and others.

Sincerely,

Dr. Sameer Mohammad Alwahedy
Ministry of Foreign Affairs and Expatriates
Amman - Jordan
Planning department chief – Financial Department
00962 77 548 5221

9.8.2020
+53 #6 Jan Šinagl 2020-08-09 10:32
Vazeny pane Sinagl.

Nedávno jsem si přečetl Vas zajimavy clanek o problemech na ceske ambasade v Rabatu, Maroko a protoze se tyka nasi dlouholete zname, pisi Vam.

Jsem operni a koncertni zpevak Robert Sterba a znám Janu Chaloupkovou od r. 1994, kdy jsem koncertoval v Thajsku pro korunni princeznu Maha Chakri Sirindhorn. Pi. Jana tehdy pracovala na kulturnim odboru MZV a i kdyz byla zacatecnik, thajska strana si velmi vážila jejich znalosti, vystupovani a zapalu pro praci. Ma siroky rozhled, miluje klasickou hudbu, ovlada radu jazyku a predevsim je veliký clovek. Manzelka pise operni texty, byli jsme s pi. Janou v kontaktu a dosud prilezitostne jsme. Vystupoval jsem s Brazilskou filharmonii na gala
koncerte Den Evropy v hlavnim meste Brasilia, postavenem brazilskym prezidentem Kubitschekem, ktery byl ceskeho puvodu. Ocenuji vysokou inteligenci a pohostinnost pi. Chaloupkove, jeji profesionalnost i dobre srdce pomahat druhym. Takovych diplomatu je treba vice. Ve vsech zemich, kde pracovala, rozvinula sirokou skalu kontaktu a i tam, kde byla jen chvili, zanechala pozitivni ceskou stopu. Na svych cestach po více než 50 zemích jsem poznal radu diplomatu a mohu rict, ze pi. Jana je jednou z mála výjimek, ktere staví zajem svoji zeme pred svuj vlastni.

Nyni Vas zdravime s choti z Havajských ostrovu a pi. Jane prejeme konecne velvyslanecký post.

Daisy & Robert Sterba
9.8.2020
+55 #5 Jan Šinagl 2020-08-06 12:12
Píšu z Gambie, země slunečního svitu v Africe, asi před rokem jsem potkal slečnu Janu. Podporuji její úspěch v její kariéře, protože vidím, jak usilovně, pracovitě a inteligentně reprezentuje svou zemi. Předtím jsem o zemi moc nevěděl, začal jsem se učit a díky ní jsem se dozvěděl více o Čechách. Stále více se zajímám o vaši zemi, díky Janě. Je přirozenou velvyslankyní České republiky. V Gambii nám chybí a doufáme, že ji uvidíme, až koronavirus zmizí.
Momodou Sanyang
5.8.2020

* * *

I am writing from Gambia, sunshine country in Africa i met miss Jana a about a year ago. I support her success in her career since i can see that she diligent, hardworking, smart perfact represntion of her country. Before i did't know much about Czech republic because of her, i became to learn and know more about Czech. In reality am more interested in your country Czech to learn more, thank to Jana. She is a natural ambassador of czechia. We miss her in the Gambia and hope to see her after corona virus goes away.

Momodou Sanyang
5.8.2020
+56 #4 Jan Šinagl 2020-08-04 17:05
Dopis na podporu Jana Chaloupkové

Dobrý den do České republiky,

Píšeme z Ragara Resortu na Filipínách. Předším dobré zdraví v době koronaviru. Doufáme, že se náš život brzy vrátí do normálu.

Chtěli bychom podpořit slečnu Janu. V Manile v letech 2000-2004 odvedla skvělou práci jako konzul, kulturní diplomat, rozšiřující politické a lidské vazby mezi Českem a Filipínami.

O naší zemi udělala také pěkný knižní román. Cítili jsme, že ji zajímá naše domovina, její kultura, lidé, historie a dvoustranné vazby prostřednictvím Jezulátka, Jose Rizala a jeho přátelství s prof. Blumentritem a obchodem a touristikou. Chybí nám!
Před několika lety se objevila zpráva, že paní, která je odborníkem na Asii, bude českým velvyslancem v Manile. My a další přátelé jsme doufali, že to bude slečna Jana, ale byla to jiná dáma.

V každém případě doufáme, že ji tu budeme mít znovu.

Hodně štěstí!

Jocelyn Guinsad

Ragara Resort rodina Guinsad
4.8.2020
* * *
Letter of Support for Jana Chaloupkova

Hello to Czech Republic,

We are writing from Ragara Resort in Philippines. First of all good health in coronatime! We hope our life will get back to normal soon.
We would like to support Miss Jana. She did a great job in Manila 2000-2004 as Consul, cultural diplomat, expanding political and human ties between Czech and Philippines.

She did a nice book novel about our country too. We could feel she was interested in our homeland, its culture, people, history and bilateral ties through Santo Nino de Praga, Jose Rizal and his friendship with prof Blumentrit and business and tourisme. We miss her! Few years ago there was news a lady who is expert in Asia will be Czech ambassador to Manila. We and other friends were hoping it was Miss Jana but it was another lady.
Anyway we hope to have her here again.

Good luck!

Jocelyn Guinsad
Ragara Beach Resort - Guinsad family
4.8.2020
+56 #3 Jan Šinagl 2020-08-02 09:36
Vážený pane, prosím, přijměte mé upřímné pozdravy. Přišel jsem sem psát o paní Janě Chaloupkové ...
Během jejího pobytu na brazilském velvyslanectví v Brazílii, 2006-2010, mohu říci, že dobře reprezentovala Českou republiku. Mluví mnoha jazyky včetně portugalštiny, je to nejinteligentně jší žena, jakou jsem kdy potkal! Věděl jsem, že v Brazílii dělala mnoho aktivit a vydala úžasnou knihu o Brazílii, mohu říci, že je naprosto čestná! Doufám, že se může vrátit do práce tady v mé zemi, všichni bychom byli rádi.

S pozdravem
Luiz Silva


Dear sir, please, receive my sincere regards. I came here to write about Mrs. Jana Chaloupkova... during her stay at brazilian embassy in Brasilia,2006-2 010. I can say she did good representation of Czech Republic and she speaks many languages incl. portugues, she is most intelligent woman I ever met! I knew she did many activities in Brasil and published a wonderful book about Brazil. I can say she is perfectly honest! Hope she can back to work here in my country, we all would be glad.

sincerely
Luiz Silva

(21)98403-8634 (whatsapp)-oi
(21)99240-3656 (claro)

1.8.2020
* * *
P.S.
Pan Silva má obchod s hudbou. Paní Chaloupková mu zajišťovala i LP od známých českých zpěváků v rámci propagace české kultury. J.Š..
+60 #2 Jan Šinagl 2020-07-28 21:51
Jsem velmi překvapen, že paní Chaloupková má takové problémy s činností konzula českého velvyslanectví v Rabatu /
Maroko. Znám ji dobře z doby, kdy byla konzulem v Soulu / Jižní Koreji. V roce 2012/13 jsme několikrát spolupracovali. Svého času jsem byl přeřazen svým zaměstnavatelem (Solvay, Belgie) jako výkonný viceprezident pro marketing v Koreji.
Několikrát jsem byl přijat velvyslanectvím , kde jsem potkal paní Chaloupkovou. Všiml jsem si jak se silně angažuje za šíření české kultury v Koreji a k tomu organizuje veškeré výstavy a přednášky. Byla uznávaná různými korejskými institucemi a jmenovaná jako velvyslanec kultury.
Navíc dokázala komunikovat se zástupci země v korejštině! Kdo to dokáže!
V oblasti udělování víz pro schengenský prostor, jak jsem slyšel např. z německých ambasádních kruhů, vždy pracovala velmi korektně a platila mezi kolegy za velmi spolehlivou.
Nemohu si vůbec představit, že by v Maroku, kde naposledy pracovala jako konzul, tomu mělo být jinak. Proč je tato žena pomlouvaná? Protože pomohla české turistce v absolutní nouzi? Protože měla tvrdit nepravdy? Pokud jde o mě, mohu o této ženu hovořit jen pozitivně a doufat, že tyto pomluvy proti ní skončí.

Horst Kröger
28.7.2020
(Překlad J.Š.)
***
I am very surprised that Mrs. Chaloupkova has such problems in connection with her work as Consul at Czech Embassy in Rabat/Morocco.
I know her well from time when she was Consul in Seoul/South Korea. We had several joint activities 2012/2013.
At that time I served in Korea as Executive Vice President for Marketing for Solvay Company, Belgium.
I participated several times at embassies events where I met Mrs. Chaloupkova. I felt that she engaged herself strongly in the promotion of Czech culture in Korea and organised many exhibitions and events.
She also became the title Culture Ambassador by some Korean institutions. Finally she could comunicate with the reoresentatives if the country in Korean language. Who is able to do that!
She was always correct in her visa job - issuance of Schengen visas, as I heard f.e.from German Embassy circles and she was accepted by colleagues groups as responsible and professional. So I cannot understand at all that it should be different in Morocco, where she was lately stationed. Why is this woman defamed? Because she helped a Czech tourist in the emergency situation? Because she should say something not true?
I myself can say only positive about this lady and I hope that this Defamation against her stops.

Horst Kröger
+58 #1 Jan Šinagl 2020-07-03 12:06
Poslední odstavec pana bývalého velvyslance jsou velmi úderná na kovadlinu české diplomacie a zdá se i dalších složek, které jsou propojeny, tak že domluvení diplomaté raději osobu, pro kterou je slušnost a charakter přednější nežli nezákonně vydělávat, pošlou, respektive vyhodí. Takové jednání patří předložit veřejnosti a policejním složkám.

K.Mrzílek

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)