fb pixel Připoutejte se, prosím! slaví 40 let a my se ptáme: Máte rádi filmy o gladiátorech? – G.cz
Vyhledávání

Připoutejte se, prosím! slaví 40 let a my se ptáme: Máte rádi filmy o gladiátorech?

+ DALŠÍCH 7 FOTEK + DALŠÍCH 8 FOTEK

Připoutejte se, prosím! je legendární komedie/parodie tvůrčí trojice ZAZ aneb Jerryho Zuckera, Jima Abrahamse a Davida Zuckera. Tito géniové humoru vytvořili před 40 lety film narvaný skvělými hláškami, který si střílel ze všech katastrofických trháků, co v 80. letech tolik frčeli. Kousek, který mimochodem proslavil Leslieho Nielsena, baví dodnes, nás tedy rozhodně, a tak si pojďme připomenout alespoň pár z těch nezapomenutelných fórů a gagů, co v něm padnou.

Kateřina Horáková
Kateřina Horáková 3.7.2020, 12:34

Připoutejte se, prosím, budete se smát!

V 70. letech všichni diváci v USA milovali katastrofické filmy. A vůbec nejlepší to bylo, když se odehrávaly na palubě letadla, které mělo buď nebezpečnou poruchu, nebo jej někdo unesl - či tak něco. Když tedy tvůrčí duo Jerry a David Zucker vymýšleli, o čem bude jejich příští komedie, rozhodli se vzít esence tohoto trendu a zparodovat jej do morku kostí. Přibrali k tomu ještě Jima Abrahamse a tak nějak se začal rodit kultovní kousek Připoutejte se, prosím!, který slaví 40 let od premiéry.

Příběh, jako by na něm snad záleželo, je jednoduchý: V letadle směřujícím z Los Angeles do Chicaga je většina cestujících i řídící posádky nečekaně postižena silnou žaludeční nevolností. Všechno nasvědčuje tomu, že blížící se katastrofu letounu už nemůže vůbec nic odvrátit. Ironií osudu se v poslední okamžik řízení letadla ujímá bývalý námořní pilot Ted Striker (Robert Hays). Ten sice umí ovládat řízení, ale sám je poněkud "nespolehlivý", protože několik let trpěl psychickými poruchami. Za pomoci své lásky, letušky Elaine (Julie Hagerty) se nicméně rozhodne pokusit se o nemožné - přistát a zachránit všechny na palubě.

Geniální film je postaven především na vynikajících hláškách a je až s podivem, že v něm vlastně není jediné hluché místo. Druhou velkou devízou tohoto snímku je Leslie Nielsen v menší, ale úžasné roli lékaře, který se moudře rozhodl nedávat si k večeři zkaženou rybu, ale ve výběru "ryba či steak" zvolil lasagne. Právě tento part herce, který do té doby nebyl příliš výrazný a hrál především řadové hezouny, vystřelila do hvězdných výšin, odhalila jeho obrovský komediální talent a otevřela mu dveře k jeho životnímu partu, a sice k úloze poručíka Franka Drebina v trilogii Bláznivá střela.

Ale samozřejmě nejen cynickým doktorem je humor v Připoutejte se, prosím! živ. Na malém prostoru pobaví i barvoslepý kapitán letadla se slabostí pro chlapečky Clarence Over, vtipálek Johnny, který nevhodnými a autistickými poznámkami ztěžuje práci všech na letišti a konečně také Steve McCroskey, jehož running joke o tom, co všechno chtěl zrovna dneska přestat dělat, se dočkal řady dalších verzí v jiných filmech a seriálech, které přišly po Připoutejte se, prosím!. Je tam toho zkrátka hodně, a tak si dnes pojďme připomenout alespoň některé z těch skvělých fórů, které prostě nestárnou. Výběr našich oblíbených hlášek najdete v galerii:

Ačkoliv Připoutejte se, prosím! je legendou spíše v USA, i u nás má poctivou fanouškovskou základnu. Dva roky po jedničce vzniklo ještě pokračování, kde se místo do Chicaga letí na Měsíc. Zase je tu Ted Striker, zase je tu Elaine, zase je tu problém, tentokrát závada na přístroji. A i když ani sequel nenechá divákovu bránici zcela v klidu, na kvality jedničky ani zdaleka nemá.

Podobné články

Doporučujeme

Další články