Nový bezpečnostní úřad v Hongkongu má svého šéfa. Město opustila jedna z tváří prodemokratického hnutí

Čína v pátek jmenovala ředitele nového bezpečnostního úřadu v Hongkongu. Funkcionář zastával pozici generálního tajemníka výboru čínské komunistické strany v provincii Kuang-tung, jež sousedí s Hongkongem. S odvoláním na tiskovou agenturu Nová Čína o tom informovala agentura Reuters. Hongkong zároveň kvůli obavám o svou bezpečnost opustil jeden z nejvýznamnějších mladých prodemokratických aktivistů Nathan Law.

Peking Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hongkongští studentští vůdci (zleva) Joshua Wong, Nathan Law a Alex Chow

Hongkongští studentští vůdci (zleva) Joshua Wong, Nathan Law a Alex Chow. Law ve čtvrtek oznámil, že opustil Hongkong. | Zdroj: Reuters

Bezpečnostní úřad v Hongkongu, který ustanovila Pekingem v úterý přijatá bezpečnostní legislativa, dostal na starost sedmapadesátiletý Čeng Jen-siung.

Čeng se nechvalně proslavil v roce 2011 při protestech v jihočínské vesnici Wu-kchan, jejíž obyvatelé tehdy od vlády požadovali kompenzaci za zabranou půdu. Vesničany tvrdě kritizoval za to, že své problémy řeší s „prohnilými“ médii místo s vládou.

V Hongkongu začal platit nový zákon o národní bezpečnosti, který měl nastolit klid. Situace je opačná

Číst článek

Ostře kritizovaný bezpečnostní zákon pro Hongkong definuje čtyři trestné činy, u kterých bude uplatňován a jimiž jsou separatistické, podvratné a teroristické aktivity a spolupráce s cizími silami s cílem ohrozit národní bezpečnost.

Podle kritiků nový zákon znamená konec principu „jedna země, dva systémy“, kterým Čína Hongkongu při jeho převzetí od Británie v roce 1997 zaručila určité svobody a práva.

Maximálním trestem za závažné porušení právní úpravy je doživotní vězení a podezřelí v některých případech mohou být souzeni v pevninské Číně. Vláda Hongkongu ve čtvrtek uvedla, že porušením zákona může být i použití demonstranty oblíbeného sloganu „Osvoboď Hongkong, revoluce naší doby!“.

Aktivista Law ve čtvrtek na facebooku oznámil, že za nezávislost města bude bojovat ze zahraničí. Šestadvacetiletý Law se stal jedním z prominentních hongkongských aktivistů během prodemokratických protestů v roce 2014. V roce 2016 se stal nejmladším hongkongským zákonodárcem.

Tehdy argumentoval, že obyvatelům bývalé britské kolonie by mělo být umožněno o budoucnosti města rozhodnout v referendu s tím, že Hongkong by se neměl stát „jen dalším čínským městem“.

Law byl společně s Wongem a aktivistkou Agnes Chowovou lídrem prodemokratického hnutí Demosisto. Všichni tři aktivisté v reakci na zavedení zákona na svou pozici rezignovali a hnutí rozpustili.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme