Festivalové filmy jedou za vámi: TADY VARY v Libereckém kraji

3. červenec 2020 11:08

Návštěvníci některých kin v Libereckém kraji mají příležitost vidět některé z filmů původně vybíraných pro letošní Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Protože jeho konání znemožnil koronavirus, dramaturgové nabídli část snímků lokálním kinům.

Mezi kiny, která se rozhodla naplno nebo alespoň částečně využít nabídku filmového festivalu, jsou například semilské kino Jitřenka, městská kina v Novém Boru a v Jablonci nad Nisou. Divákům nabídnou část nebo kompletní přehlídku 16 vybraných snímků. Od 3. do 11. července každý den promítnou jeden nebo dva tituly. Jejich uvedením chtějí provozovatelé zároveň podpořit i mezinárodní festival, který se letos nemůže konat, jak řekl vedoucí semilského kina Jitřenka Ondřej Šír.

Filmová nabídka

Čtěte také

Podle filmových recenzentů patří mezi nejlákavější snímky například italsko-švýcarský snímek „Zlovolné historky z předměstí“; polsko - francouzský film „Kubrick o Kubrickovi“ nebo snímek „Teplouš“, který společně natočili filmaři z Jihoafrické republiky a Velké Británie. V přehlídce má jedno své zastoupení i česká, respektive česko-slovenská kinematografie, v podobě filmu Meky, který natočil dokumentarista Šimon Šafránek. Novinka představuje život populárního zpěváka a skladatele Miroslava Mekyho Žbirky. Přehled všech filmů a termínů, kdy je jednotlivá kina v regionu budou promítat, najdete po celou dobu konání zvláštní filmové přehlídky na jejich webových stránkách.

autor: Tomáš Tesař
Spustit audio

Související