https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberty-ostrava-vypustila-do-ovzdusi-nejmene-prachu-v-historii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberty Ostrava vypustila do ovzduší nejméně prachu v historii

3.7.2020 11:23 | OSTRAVA (ČTK)
Oproti stavu v době privatizace huti v roce 2003 tvoří současné emise podle mluvčí méně než 15 procent. V 80. letech minulého století bylo množství prachu, který podnik vypouštěl, oproti současnosti více než stonásobné.
Oproti stavu v době privatizace huti v roce 2003 tvoří současné emise podle mluvčí méně než 15 procent. V 80. letech minulého století bylo množství prachu, který podnik vypouštěl, oproti současnosti více než stonásobné.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Hutní společnost Liberty Ostrava (LO) loni vypustila do ovzduší 323 tun prachu, což bylo o 78 tun méně než v roce 2018. Šlo o nejmenší množství v historii podniku. ČTK to sdělila mluvčí firmy Barbora Černá Dvořáková.
 

Ostravská huť uvádí, že plní všechny stanovené limity a využívá nejlepší dostupné technologie. Stále ale patří mezi největší průmyslové znečišťovatele životního prostředí v kraji, což je dáno typem výroby i rozsahem provozu. Na znečištění ovzduší v Moravskoslezském kraji se podílí doprava, emise z domácích topenišť i škodliviny ze sousedního Polska.

"Historického snížení emisí tuhých znečišťujících látek na 323 tun dosáhla huť díky dosavadním investicím do odprášení a částečně také kvůli nižší výrobě vlivem nepříznivé situace na ocelářském trhu, s níž se huť potýkala v druhé polovině loňského roku," uvedl ředitel LO pro životní prostředí Petr Baranek. Doplnil, že současné emise firmy jsou o dvě třetiny nižší, než jí stanovuje evropská legislativa.

Černá uvedla, že oproti stavu v době privatizace huti v roce 2003 tvoří současné emise méně než 15 procent. V 80. letech minulého století bylo množství prachu, který podnik vypouštěl, oproti současnosti více než stonásobné.

Mluvčí uvedla, že od roku 2003 huť na pořízení odprašovacích technologií vynaložila 6,1 miliardy korun z vlastních zdrojů. "Další dvě miliardy šly z evropských dotací na instalaci technologií nad rámec legislativních požadavků. Liberty Ostrava v současné době provozuje na čtyři desítky tkaninových filtrů, které jsou nejúčinnější technologií na záchyt emisí prachu v hutních podnicích," uvedla Černá.

Tkaninové filtry zachytávají i nejjemnější prachové částice PM10, PM2,5 a PM11 a jejich účinnost je více než 99 procent. "Provoz a údržba filtračních zařízení huť ročně vyjde na přibližně 200 milionů korun," uvedla mluvčí.

Další významné snížení emisí prachu o desítky tun ročně má přinést nová ocelárna. Firma ji chce uvést do provozu v druhé polovině roku 2022.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist