Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Jeden z nejbohatších Čechů Komárek koupil podíl v páté největší bulharské bance. Jde o osobní investici

Ekonomika

  13:37
Třetí nejbohatší Čech Karel Komárek koupil v bulharské bance Fibank podíl ve výši téměř osmi procent. Učinil tak v rámci své rodinné nadace Valea Foundation, která má sídlo v Lichtenštejnsku. Jeho mezinárodní investiční skupina KKCG, pod níž spadá Sazka Group, tak údajně nemá s investicí nic společného.

Karel Komárek foto: KKCG

Většina zásobníků plynu v Česku se vrací pod RWE, krok souvisí s dohodou mezi skupinami

Banka Fibank je v rámci bulharského trhu pátá největší a zároveň má největší státní podíl. „Jedná se o první investici v Bulharsku. Domnívám se, že jde o perspektivní a rychle se rozvíjející zemi Evropské unie. Fibank má silný potenciál pro další růst a rozšíření svých produktů,“ uvedl Paul Schmidt, člen představenstva.

Už loni se přitom KKCG pokusila v Bulharsku uzavřít miliardový obchod. Sazka, kterou KKCG plně ovládá, podala nezávaznou nabídku na odkup 51procentního podílu ve dvou loterijních společnostech nejbohatšího Bulhara Vasila Božkova. Sazka mu tehdy údajně nabízela 13,6 miliardy korun. Božkov však nabídku nakonec nepřijal a informoval o tom na sociálních sítích.

Neúspěšná transakce a koupě podílu ve Fibank však mezi sebou nemají podle KKCG žádnou souvislost. „Nadace Valea Foundation je rodinná nadace Karla Komárka, která je založena v Lichtenštejnsku za účelem správy rodinného majetku. Je to tedy jeho osobní investice. Nejedná se o investici skupiny KKCG, takže ji nemohu nijak komentovat,“ řekla pro Lidovky.cz Dana Dvořáková, mluvčí KKCG.

Zároveň vysvětlila, že pokus o získání podílu v bulharských loterijních společnostech byl pouze jednou z mnoha nabídek v jiných zemích. Sazka podle Dvořákové dlouhodobě hledá v Evropě a po celém světě atraktivní cíle v oblasti herního průmyslu. „Myslím si, že tam hrálo roli také to, že Vasil Božkov potřeboval zviditelnit nabídky v rámci nějakých sporů, které měl v Bulharsku. Ale víc o tom nevím,“ dodala.

Sazka Group, kterou plně ovládá KKCG, působí na řadě evropských trhů. Drží například 40procentní podíl v řecké společnosti OPAP, čtvrté největší sázkové společnosti v Evropě. Dále kontroluje 32,5procentní podíl v italské společnosti Lottoitalia a v rakouské Casinos Austria má 38,2 procenta.

Do finanční skupiny miliardáře Karla Komárka patří kromě loterijního byznysu i Moravské naftové doly, americká fabrika na metanol, většinový podíl v IT firmě Autocont a vývojářské společnosti Clevelance, realitní projekty v Praze či podíly v několika českých i zahraničních startupech.