Nikdy nevíš, co tě čeká. Black Tar Jesus vzpomíná na šílený rok, zachycený na jeho třetím albu

3. červenec 2020

V Praze usazený kytarista Tomáš Kopáček se za námi ve Špíně nestavil poprvé. Hudebník pohybující se na scéně téměř patnáct let však poslední dobou psal věci především do šuplíku. Nakonec ovšem přišel zlom a sedm let od poslední nahrávky přišel Tomáš s občerstvenou verzí projektu Black Tar Jesus a třetí nahrávkou Year Insane. Nemohli jsme si proto nechat ujít příležitost a vyzpovídat ho, jak vlastně ten šílený rok probíhal i co se za tu dlouhou dobu všechno událo.

„Dřívější nahrávky, to byly vlastně různé náhodné songy, které jsem nahrál a pak to vydal, tentokrát byla práce na albu mnohem soustředěnější. Ale zároveň jsem se nesnažil o žádný koncept,“ popisuje Tomáš rozdíl od předchozích desek. Zároveň je podle něj album Year Insane tím nejlepším, co doposud udělal. I když část skladeb už existovala z dřívějška, zastřešil a sjednotil celou desku nakonec motiv vypořádání se s těžkým životním obdobím. 

Čtěte také

Na Year Insane dělal od loňského léta až do zimy spolu s bubeníkem Ondřejem Blahou, na výsledné podobě se podílel i pražský producent Oliver Torr, který nakonec oba doplnil i jako basák, a z Black Tar Jesus se stala poprvé regulérní kapela. Minulý víkend si odbyli koncertní premiéru na festivalu Transforma.

Nebyla by to zároveň pravá Špína, kdyby se neprobral playlist, který si Tomáš s sebou přinesl. Year Insane vyšlo začátkem karantény a i vybrané skladby odrážely především to, co Tomáš při dlouhých procházkách poslouchal. Vůbec poprvé se nám do výběru dostal Justin Bieber a vyzpovídali jsme Tomáše i o tom, odkud přišla jeho současná záliba v rapu – nejen v tvorbě pardubických Milion+.

V čem všem Tomáše inspirují současní rappeři a proč se při sólovém koncertě v červnu rozhodl hrát cover od Nik Tenda? Jak nakonec vlastně Justin Bieber zapadl do Špíny? Změnila se nějak kytarová scéna od doby, co Tomáš začínal? Proč si nechal tracklist nové desky Tomáš vytetovat na záda? Poslechněte si celou Špínu s Tomášem Kopáčkem ze záznamu!

Playlist:

Black Tar Jesus - Ecclesiastical Claims
Justin Bieber - Yummy
Karlo - Oko
Arca - Mequetrefe
Fvck Kvlt - Depersonal
Diiv - Between Tides
Black Tar Jesus - Counterfeit

Spustit audio

Související