Martin Hašek
3. července 2020 • 14:00

Theophilos jde do boje o Velkou. Váňa chce vyhrát, potřebuje na startovné

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Začíná cesta k Velké pardubické a na startu sobotní první kvalifikace bude v Pardubicích dvojice minulých šampionů slavné steeplechase. Poprvé od loňského triumfu se v ní postaví na start Theophilos z veřejnosti otevřeného Dostihového klubu iSport.cz. Mezi jeho soupeři bude i Ribelino, vítěz z roku 2015.



Šampion jde znovu do práce. A desetiletý hnědák Theohpilos s žokejem Josefem Bartošem v sedle budou mít od stájového principála Josefa Váni hned velký úkol.

„Je tam jenom 100 000 pro vítěze, já bych chtěl vyhrát. Potřebujeme zaplatit startovné,“ říká Váňa jasně.

S koronavirem dorazila bída i na koně. Dotace pro kvalifikační dostihy v Pardubicích spadly o padesát procent. Čtrnáct koní na startu pojede dohromady jen o 200 000 korun, prize money se tak vrátily o osm let zpátky. Jenom samotná přihláška do Velké pardubické přitom stojí 10 000 korun, dalších 50 000 korun musí stáje platit za místo na startovní listině.

Theophilos je v Ceně města Pardubic – EURO EQUUS s kurzem 3,5:1 sázkovým favoritem. Kvalifikaci, která se běhá na 5 800 metrů, ale zatím ještě nikdy nevyhrál. Běžel ji už pětkrát a nejlíp skončil dvakrát druhý.

Dárek pro šampiona Velké pardubické...
Dárek pro šampiona Velké pardubické...

„Ve středu jsem na něm naposledy seděl v práci, dali jsme mu dechovečky. Ještě není v srsti, jak by měl být. Ale vypadá, že mu nic nechybí,“ usmívá se Váňa. „V práci samozřejmě sem tam udělá chybu. Ale v pondělí jsem ho viděl na skocích s Pepou Bartošem a krom jedné chybičky jsem z něj byl unešený. Docela se na něj těším. Doufám, že své příznivce potěší,“ usmívá se Váňa.

Kurzy 1. kvalifikace na Velkou pardubickou
Theophilos 3,5:1
Hegnus 5:1
Mazhilis 6,5:1
Casper 12:1
Lodgian Whistle 12:1
Bugsie Malone 15:1
Player 15:1
Mahony 17:1
Vandual 17:1
Direct Lagrange 20:1
Dulcar De Sivola 25:1
Ribelino 25:1
Marcus Aurelius 35:1
Decorus 100:1

Na místě bude přibližně čtyřicítka členů Dostihového klubu iSport.cz, kteřá si letní den na dostizích užijí v týmové lóži. Největší dostihový syndikát v zemi přes zimní pauzu rozšířil počet členů ze 120 na 250.

Výprava v zelenobílých klubových barvách se podívá i do paddocku, kde Theophilos bude muset zvládnout chvíle před startem. Občas s tím mívá problémy, při loňské zářijové kvalifikaci se v paddocku lekl obří obrazovky a vysílil se tak ještě před startem.

„Myslím, že je na tom psychicky líp než loni, o čárečku. Ale když zahraje v Pardubicích hudba, možná bude zase zle,“ obává se Váňa.

Na startu bude i vítěz Velké pardubické z roku 2015 Ribelino, ten ale tentokrát k favoritům nepatří. O vítězství může bojovat další Váňův kůň Mazhilis (žokej Kratochvíl), jenž před čtyřmi lety vyhrál Gran Premio v Meranu. K favoritům patří i zkušený Hengus s žokejem Markem Stromským, před rokem spolu úvodní kvalifikaci vyhráli, ve Velké ale potom kůň ze zdravotních důvodů nestartoval. Poprvé od loňského srpna taky v sobotu poběží No Time To Lose, vítěz Velké pardubické z roku 2017 je s žokejem Kratochvílem na startovce Ceny časopisu jezdectví na 3 300 metrů.

Pro potřeby dostihového dne je areál pardubického závodiště podle pravidel ministerstva zdravotnictví rozdělen do pěti sektorů, z nichž každý může mít kapacitu až 1000 osob. Pohyb mezi sektory je za dodržení platných hygienických pravidel možný.

„Ve Francii se na dostihy krom trenéra, jezdce a vodiče ještě nikdo nedostane, rozdávají tam roušky. V Pardubicích se to v pohodě rozprostře. Navíc na kvalifikačky tolik lidí nechodí,“ říká Váňa.

DOSTIHOVÝ KLUB ISPORT.CZ

Největší dostihový syndikát v Česku, který v současnosti sdružuje přibližně 250 členů. Za společnou stáj Dostihový klub iSport-Váňa od roku 2016 běhá loňský vítěz Velké pardubické Theophilos, od letoška pak nováček Lucky Valentine. Přihlásit se můžete na stránkách www.dkfans.cz.

Redaktor Sportu Martin Hašek o syndikátu iSport-Váňa: Utvořili jsme super tým
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud