Orientační nabídka


Znak města Nový Bydžov (odkaz na titulní stránku) 

Nový Bydžov - Oficiální web Město českých královen a studentských merend


Cesta: Titulní stránka > Město

 

2020 06 09 Broumov a okolí

Klášter
 
 

Broumov, Olivětín, Broumovské stěny.

9. června 2020

Po delší odmlce kvůli Covidu 19 konečně uspořádal Klub seniorů autobusový výlet pro své členy. Opět byl zájem veliký a tak musely jet dva autobusy. Před vstupem do autobusu si každý ošetřil ruce dezinfekcí a v pohotovosti byly i roušky. Z Nového Bydžova jsme vyrazili v 7 hodin a pokračovali do Broumova, kde byla na 10 hodinu zajištěná komentovaná prohlídka zrekonstruovaného kláštera.

Broumovský klášter je zasvěcen sv.Vojtěchu a byl zbudován v r.1322. Byla zde i klášterní škola do které chodil např. Alois Jirásek. Klášterní gymnázium bylo ale v r. 1939 zavřeno nacisty. Od r.1950 sloužil jako internační tábor pro řeholníky a řeholnice různých řádů. Při prohlídce jsme viděli cenné exponáty – např. kopii Turínského plátna z r. 1651 (4.36 m délka a 1,1 m šířka), které bylo nalezeno nad kaplí sv. Kříže v dřevěné skříňce za zlaceným věncem. U plátna byla přiložena průvodní listina, ze které bylo zřejmé, že plátno v r. 1651 daroval turínský arcibiskup. Prohlédli jsme si také knihovnu, která čítá 17000 svazků. Mnoho knih bylo však zničeno za komunistického režimu. Dále jsme obdivovali bohatě zdobené prostory opatského kostela sv.Vojtěcha. Klášter byl v r. 1995 zapsán do seznamu národních kulturních památek ČR.

Po prohlídce jsme se procházeli městem (na náměstí má dům herečka Uršula Kluková) a zašli si na oběd. Ve 13:30 hodin jsme se autobusem přesunuli k dřevěnému hřbitovnímu kostelu. Kostel je jednou z nejstarších dřevěných sakrálních staveb ve Střední Evropě a je pozoruhodný svou architekturou a vnitřní výmalbou. Má hrázděnou konstrukci z mohutných dubových trámů a při stavbě nebyl použit ani jediný hřebík.

Dále jsme pokračovali autobusem do Olivětína, ne na exkurzi pivovaru, ale do Muzea piva. Mají zde stálou expozici pivovarnictví zaměřenou zejména na historii tohoto pivovaru. Provázel nás majitel pivovaru a velice poutavě vyprávěl o výrobě a stáčení piva. Na závěr nám promítl krátký film a dostali jsme na ochutnávku jejich klášterní pivo Olivětinský OPAT.

A na závěr výletu jsme ještě zavítali k Broumovským stěnám, kde je známá vyhlídka u kaple na Hvězdě, která byla postavená r. 1733. Její jméno je odvozeno od půdorysu hvězdy. Z tohoto místa je nádherný výhled na Broumovskou kotlinu a okolní hory. Nejznámějším výletním cílem je dřevěná turistická chata Hvězda, která byla bohužel zavřená. Prohlédli jsme si alespoň její exteriér.

A to je konec našeho výletu, do Bydžova jsme přijeli před 20 hodinou.


Mirka Novotná


 
 
 
 


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém