Virtuální zápolení skončilo, nazrál čas na reálné souboje. Středeční dráhovou pětkou se zpožděním, které zapříčinila omezení kvůli koronaviru, odstartoval už 24. ročník brněnského běžeckého seriálu Triexpert Cup. Do horkého odpoledne na stadionu Pod Palackého vrchem odstartovalo 265 natěšených vytrvalců na dvanáct a půl kola a k tomu zhruba sto dětí k dětskému běhu.

Zákeřný koronavirus sice pozměnil harmonogram a formát Triexpert Cupu, zaběhlé pořádky však nezboural. Z vítězství se totiž při ZOO Brno pětce radoval loňský suverénní vítěz celkového pořadí Adam Szymanik. Na rozpáleném modrém mondu zaběhl čas 15:56 minuty a svůj loňský výkon na stejné trati vylepšil i přes těžké podmínky o víc jak půl minuty. Je vidět, že Adam, tak jako spousta ostatních sportovců, při závodní pauze rozhodně nezahálel. Druhé místo opanoval taktéž člen nastupující mladé generace Adam Mihalov, jenž byl o osmnáct vteřin pomalejší než vítěz. Na třetí pozici pak vystoupala už vlastně ikona seriálu Lukáš Soural. Je škoda, že si na závod nenašel cestu Dávid Žigo, jenž byl nejlepší ve virtuálním měření sil. Improvizovaný seriál čítal sedm závodů a Žigo ho opanoval jen o pár bodů právě před Mihalovem.

Mezi ženami se na nejvyšším stupni na rozdíl od mužů objevilo jméno, které na podobných příčkách nejsme zvyklé vídat. Atletka z Brna Hana Vičarová pokořila o 35 vteřin dvacetiminutovou hranici a připsala si cenný skalp staré známé Lucie Vaculové, která dvacet minut zdolala o jedinou vteřinu. Třetí místo pak s malou ztrátou brala Hana Horáková.

Kroužení po dráze většinou nebývá moc velká zábava, ve středu se však divákům naskytla komická vsuvka. Postaral se o ni všem dobře známý „běžec kulturista“ Vlasta Lysák, který už řadu let končí v popředí výsledkových listin. Vlasta běhá velmi často bez trička, při závodě ale tento tah nedomyslel. Po několika okruzích si triko sundal a odhodil, jenže si neuvědomil, že na něm má nejen startovní číslo, ale hlavně čip. Po chvíli se sice po upozornění časoměřičů pro svůj svršek vrátil, v cíli však klasifikován nebyl. „Jsem vůl. Bylo mi ouzko a chtěl jsem zrychlit. Nic lepšího mě nenapadlo jak si takto pomoct:-) Byl jsem vyzván se vrátit, tak jsem se fKlidu vrátil. Možná nakonec jsem měl o kolo méně, a tudíž mám DNF, no sranda. Samozřejmě moje chyba. Já si to uvědomil po odhození, že tam je čip, ale říkal jsem si, že aby to vadit nemuselo. Spíš zase musím shodit svalovou hmotu, abych ještě zpět kousek zrychlil,“ popsal vtipné momenty čerstvý otec dcery Evelínky.

Velmi se organizátorům povedl ZOO Dětský běh, do kterého se nahlásila stovka dětí. „Panovala moc hezká atmosféra. Rodiny zůstaly i po závodě a zaplnily travnatou plochu. ZOO pro děcka měla nachystané různé aktivity ve svém stánku, proběhla i soutěž ve skládání i házení vlaštovek. Přišlo mi to až jako komunitní setkání,“ pochvaloval si ředitel seriálu Jan Huppert. Letošní Triexpert Cup, který čítá dvanáct závodů, pokračuje ve středu 8. července, kdy je na programu šestikilometrová trať z parku Anthropos na Poříčí a zpět. Startuje se v šest hodin večer.