Letní osvěžení – jaké nápoje pít namísto obyčejné vody?

Snažíte se dodržovat pitný režim, což je pro vás, tělo i zdraví správné. Pravidelný pitný režim zajistí hydrataci organismu, pomůže tělu v bezchybném chodu. Pro pitný režim se doporučují bylinné čaje, neslazené ovocné čaje, obyčejná voda nebo různé šťávy bez cukru. Neustálé pití obyčejné vody vám časem už nedělá dobře na žaludek nebo jednoduše nechutná? Chcete něco, co bude mít minimum kalorií, ideálně žádné a také něco, co by vám zachutnalo. Ochucené nápoje, které najdete v obchodech, obsahují dost cukrů, které jsou útokem na štíhlou linii. V horku vás kromě vody může osvěžit také něco jiného. Jaké nápoje si připravit?

Domácí ochucená voda

V poslední době si můžete dopřát ochucené vody. Nejčastěji do sklenice lidé přidávají plátek citronu nebo citronovou šťávu, ale můžete být více kreativní a vyzkoušet nejrůznější varianty. Přidat můžete zeleninu, bylinky nebo třeba také ovoce. Kombinacím se meze nekladou.

Do džbánku s vodou dejte hrnek nakrájených jahod, pár plátků čerstvé okurky, dvě nakrájené limetky, snítky čerstvé máty. Můžete doplnit kostkami ledu. Vše lehce rozmačkejte, což dodává nápoji svou chuť. Nechte asi hodinu odstát, klidně i přes noc a poté můžete nalévat.

Vyzkoušet můžete také dva plátky vodního melounu a hrst bazalky. Meloun nakrájejte na malé kousky, bazalku promněte a dejte do džbánku s vodou. Nestárnoucí klasika citron s mátou nebo meduňkou je také výborná. Od věci není také přidat na plátky nakrájené pomeranče a hrst máty nebo čerstvého koriandru.

Nepřehlédněte: Ty nejlepší způsoby, jak si své ledviny udržíte zdravé.

Ledové čaje

Pozor, nemyslíme ty, které koupíte v obchodech, jsou plné cukrů a sladidel. Ani instantní ledové čaje nejsou to pravé. Přípravě věnujte trochu času a udělejte si domácí verzi, která nebude tak sladká. Máte oblíbený čaj? Uvařte jej, klidně ve velkém množství a dejte bokem vychladit. Předtím, než jej budete popíjet, přidejte pár kostek ledu, mátu nebo citron. Můžete lehce osladit medem, pokud je to potřeba.

Kokosová voda

Kokosová voda je jedním z osvěžujících nápojů, který v sobě má také mnoho látek, které podporují zdraví. Je bohatá na minerální látky, pomáhá hydratovat lépe, než nápoje, které se doporučují po sportu. Nejlepší je kokosová voda přímo z kokosového ořechu, ale v obchodech velmi často najdete balenou kokosovou vodu. Nezapomínejte na to, že musí být zcela přírodní, bez dochucovadel.

Autor: Zuzana Žáková
zavřít reklamu