Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Premiérův otec odletěl přes zákazy do vily v Řecku. „Smrdí to,“ útočí na Johnsona opozice

Autor: Darina Jíchová - 
3. července 2020
16:01

Britský premiér Boris Johnson (56) řeší další skandál, tentokrát mu zavařil jeho otec Stanley (79), který si i přes stále platná omezení cestování vyjel do Řecka, kde má vilu. Snímky z cesty se starší z Johnsonů pochlubil na své sociální síti. Premiérův otec obešel řecké nařízení, tamní letiště jsou totiž otevřena jen pro 25 zemí Evropské unie a 14 mimo ni, v seznamu „vyvolených“ Británie chybí. Přímá spojení mezi Británií a Řeckem budou obnovena k 15. červenci. Stanley Johnson letěl přes Bulharsko, uvedl list Daily Mail.

Premiérovi političtí oponenti zuří, podle nich to jasně dokazuje, že pro konzervativce platí „úplně jiná pravidla než pro ostatní“. Opozice uvedla, že to byla právě Johnsonova vláda, která vyzvala lidi, aby necestovali do zahraničí, pokud to není absolutně nutné. Požadují, aby premiér vysvětlil cestu svého otce. Kancelář premiéra se bránila tím, že se z jejich strany „nejednalo o nařízení, ale doporučení“.

Otec britského premiéra Stanley Johnson Otec britského premiéra Stanley Johnson | Instagram Stanleyho Johnsona

Johnson: Řekové mi dovolili přijet

Stanley Johnson se vzepřel nejen britským opatřením, ale nerespektoval ani ta řecká. Řecká vláda totiž zatím nepovolila přímé lety z Británie, to ho ale nezastavilo a letěl přes Bulharsko. Ze své vily v Pelionu vzkázal, že řecké úřady mu „s radostí umožnily přijet“. Vysvětlil, že Řekové se obávají pouze „masových příletů britských turistů“. Řecký tisk ale z příjezdu Stanleyho Johnsona tak nadšený není. „Neuvěřitelné,“ komentovali novináři.

„Smrdí to. Je to jasný důkaz, že pro konzervativce platí jiná pravidla než pro ostatní,“ shoduje se opozice. Několik politiků rovněž připomnělo jiný skandál s porušováním restrikcí, premiér Johnson bránil svého hlavního stratéga Dominica Cummingse, když hrubě porušil karanténu a vyjel si s rodinou na výlet přes celou Británii.

Pro tísice Britů zůstává Řecko jen snem

Přitom sta tisíce dovolenkářů natěšených na léto v Řecku se pomalu smiřuje s tím, že mají zkaženou dovolenou. Johnsonova vláda totiž neustále odkládá uvolnění omezení cestování. Ministr zdravotnictví Matt Hancock a minitr dopravy Grant Shapps téměř denně zrazují Brity od „zbytečného cestování“.

„Tohle je jasný příklad toho, že si konzervativci myslí, že pro ně pravidla neplatí. Premiér přitom neustále žádá své občany, aby přinášeli vysoké oběti. Sám si musí uvědomit, že zprávy o chování jeho lidí a rodiny jsou pro lidi pořádná rána,“ uvedl liberální demokrat Alistair Carmichael.

Opozice: To je výsměch

„Většina lidí dodržuje vládní nažení, praktikuje sociální distancování a už se smířila s tím, že letos na dovolenou nepojedou. Pak přijde tohle, premiérovi nejbližší pravidla nedodržují. To je výsměch,“ rozčílila se labouristka Rosena Allinová-Khanová, stejný názor sdílí i její kolegyně Kate Osborneová.

„Do Pelionu jsem vyjel, abych zajistil svůj majetek, připravil ho na letní sezónu a vše důkladně vydezinfikoval. Restrikce se tady berou velmi vážně,“ zdůraznil Stanley Johnson, který je známý tím, že svou vilku i pronajímá.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa