Čína jmenovala šéfa bezpečnostního úřadu v Hongkongu, vlivný aktivista emigroval

Čína dnes jmenovala ředitele nového bezpečnostního úřadu v Hongkongu. Funkcionář zastával pozici generálního tajemníka výboru čínské komunistické strany v provincii Kuang-tung, jež sousedí s Hongkongem. Uvedla to agentura Nová Čína. Hongkong zároveň kvůli obavám o svou bezpečnost opustil Nathan Law, jeden z nejvýznamnějších prodemokratických aktivistů.

Bezpečnostní úřad v Hongkongu, který ustanovila Pekingem v úterý přijatá bezpečnostní legislativa, dostal na starost sedmapadesátiletý Čeng Jen-siung. Ten se nechvalně proslavil v roce 2011 při protestech v jihočínské vesnici Wu-kchan, jejíž obyvatelé tehdy od vlády požadovali kompenzaci za zabranou půdu. Vesničany tvrdě kritizoval za to, že své problémy řeší s "prohnilými" médii místo s vládou.

Ostře kritizovaný bezpečnostní zákon pro Hongkong definuje čtyři trestné činy, u kterých bude uplatňován a jimiž jsou separatistické, podvratné a teroristické aktivity a spolupráce s cizími silami s cílem ohrozit národní bezpečnost. Podle kritiků nový zákon znamená konec principu "jedna země, dva systémy", kterým Čína Hongkongu při jeho převzetí od Británie v roce 1997 zaručila určité svobody a práva.

Maximálním trestem za závažné porušení právní úpravy je doživotní vězení, podezřelí v některých případech mohou být souzeni v pevninské Číně. Vláda Hongkongu ve čtvrtek uvedla, že porušením zákona může být i použití demonstranty oblíbeného sloganu "Osvoboď Hongkong, revoluce naší doby!".

Za terorismus a podněcování separatismu už také padlo první obvinění, uvedla dnes hongkongská policie. Obviněný 23letý muž během středečních protestů najel motocyklem do několika policistů a měl u sebe transparent právě se zakázaným sloganem. Původně byl zadržen za nebezpečné řízení, poznamenal Reuters.

Aktivista Nathan Law ve čtvrtek na facebooku oznámil, že za nezávislost města bude bojovat ze zahraničí. Šestadvacetiletý Law se stal jedním z prominentních hongkongských aktivistů během prodemokratických protestů v roce 2014. V roce 2016 se stal nejmladším hongkongským zákonodárcem. Tehdy argumentoval, že obyvatelům bývalé britské kolonie by mělo být umožněno o budoucnosti města rozhodnout v referendu s tím, že Hongkong by se neměl stát "jen dalším čínským městem".

8. So I bade my city farewell. As the plane took off the runway, I gazed down at the skyline I love so much for one last time. Should I have the fortune to ever return, I hope to still remain as I am: the same young man with these same beliefs. Glory to Hong Kong. THREAD ENDS. pic.twitter.com/Pf94W8YQu6

— Nathan Law 羅冠聰 ? (@nathanlawkc) July 2, 2020

Law byl jedním ze tří lídrů prodemokratického hnutí Demosisto. V reakci na zavedení zákona ale všichni tři na své funkce rezignovali a hnutí rozpustili.

Obavy o autonomii Hongkongu dnes vyjádřil Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva. "Znepokojuje nás, že definice některých provinění jsou v novém zákoně vágní a příliš široké a dostatečně nerozlišují mezi násilnými a nenásilnými činy. To může vést k diskriminační nebo svévolné interpretaci a prosazení zákona," uvedl mluvčí úřadu Rupert Colville.

Z podrývání autonomie Hongkongu podezřívá Čínu také Německo, které nyní předsedá Evropské unii. Z této pozice hodlá před Čínou vznést otázku lidských práv, uvedla dnes německá kancléřka Angela Merkelová. Hongkong bude předmětem diskuse dalšího setkání evropských šéfů diplomacie, oznámil německý ministr zahraničí Heiko Mass.

Související

Více souvisejících

Čína Hongkong OSN Heiko Maas

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Fotbalová Olomouc zná Saňákova nástupce. Stal se jím dosavadní trenér B-týmu Janotka

Jen několik dní poté, co vyšlo najevo, že Jiří Saňák po sezóně opouští olomoucký A-tým a odchází za novým angažmá do Pardubic, je známé nové trenérské jméno na lavičce hanáckého prvoligového celku. Přichází na ni úspěšný stratég Tomáš Janotka z olomouckého „béčka“, které ve druhé fotbalové lize skončilo na druhém místě. Jedná se tak určitě o ocenění Janotkovy dosavadní práce a pro samotného dvaačtyřicetiletého kouče se bude jednat o jeho první prvoligové angažmá.

před 2 hodinami

Princezna na hrášku

RECENZE: Princezna na hrášku je pohádka po mozkové obrně a straší amatérismem

Do českých kin, v nichž je o kvalitní podívanou pro děti či rodiny dlouhodobě nouze, vstupuje další pitvořivý slepenec, který z publika dělá hlupáky. Ať už jde o tristní stav zvukového mixu, ochotnickou režii či neexistující vyprávění. Princezna na hrášku dokonale ztělesňuje vše, co je s tuzemskou filmovou pohádkou špatně.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Pokud Kurdové uspořádají volby, zaútočíme na Sýrii

Turecko bez váhání provede ofenzívu v severní Sýrii, pokud kurdské skupiny, které Ankara obviňuje z napojení na zakázané kurdské militanty, budou pokračovat v plánech na uspořádání komunálních voleb v regionu. Uvedl to ve čtvrtek turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle zprávy agentury AP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Petr Pavel Prohlédněte si galerii

Pavel přijal mistry světa na Hradě. Rusové na MS nebyli právem, zdůraznil

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek před polednem přijal na Pražském hradě hokejové mistry světa. Hlava státu členům národního týmu poděkovala za to, že díky triumfu na šampionátu v Praze a Ostravě alespoň na chvilku spojili národ. Reprezentantům už ve středu pogratuloval také premiér Petr Fiala (ODS). 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Situace v Gaze po izraelských náletech

WHO: V Rafahu může přestat fungovat úplně poslední nemocnice

Poslední nemocnice v Rafahu může v případě rozsáhlejší operace izraelské armády přestat fungovat a lze očekávat značný počet úmrtí, varoval v úterý představitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Richard Peeperkorn. Uvedla to agentura Reuters.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Rusko poslalo na Ukrajinu další salvu raket. Celou zemí zněl poplach

Ruská armáda v noci na čtvrtek podnikla další raketový útok na město Charkov na severovýchodě Ukrajiny. Zraněny byly nejméně čtyři osoby a vznikly i škody na infrastruktuře, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy