Strýček Jedlička, Klement Gottwald i dobové kantáty. Tak znělo horké léto 1950

3. červenec 2020

Kvůli komunisty vyvolanému konfliktu na Korejském poloostrově se svět v létě 1950 ocitl na pokraji jaderné války.

Tuto krizi zdejší propaganda náležitě vytěžovala, kromě toho se však v tehdejším Československu i jinak velmi pozoruhodně ideologicky tvořilo.

Čtěte také

Korejská tematika je zastoupena několika pasážemi ze zvukově dochovaného projevu předsedy KSČ a prezidenta republiky Klementa Gottwalda, který byl pronesen 3. září 1950 na Mírových slavnostech v Líšni u Brna.

Kromě zahraničně-politické tematiky, kde začal tendenčním líčením korejského konfliktu, od kterého postupně přešel ke globálním konstrukcím a náležitě barvitě vykreslil rozkládající se svět ležící mimo socialistický tábor, se náš komunistický vůdce rozhovořil také o domácí tematice, konkrétně o masivním násilném (v žargonu komunistické propagandy dobrovolném) zakládání kolchozů. Gottwaldovi se zde povedlo jedno velmi výmluvné freudovské přeřeknutí.

Dalším zdrojem, který rovněž vydal na několik ukázek, byl projev tehdejšího generálního ředitele Československého rozhlasu Kazimíra Stahla. Hovořil o rozhlasové – tehdy především propagandistické – práci, pochleboval mocným, tedy lidu, a barvitě vykreslil, jak by měla vypadat novinařina v totalitním režimu.

Vlak míru

Hudební oblast je tentokrát zastoupena poměrně široce. Kantátový triptych pro sóla, sbor a orchestr na slova Julia Fučíka vznikl v roce 1949. Jeho autorem byl skladatel Jan Seidel a Česká filharmonie a Český pěvecký sbor tuto skladbu – nazvanou Odkaz Julia Fučíka – natočily v létě 1950. Z nahrávky jsme vybrali dvě ukázky.

Díky kvalitnějšímu záznamu jsme z rozhlasové kantáty Vlak míru (hudbu složil Oldřich Letfus, slova napsal spisovatel František Kožík) mohli zařadit několik klíčových pasáží. Obě skladby se pohybují v prostoru vymezeném trapností, humorným kouzlem nechtěného a neuvěřitelně polopatistickou ideologičností.

Dobovou atmosféru dokreslí ve dvou vybraných úryvcích také imitátorské kreace strýčka Jedličky určené dětskému posluchači.

Celý Archiv Plus si můžete pustit na záznamu.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související