Ministerstvo přijalo 2906 žádostí o dotaci na komerční nájem. Havlíček očekává zájem až 150 000 podnikatelů

O dotaci na komerční nájem bylo k pátečním 14:00 zadáno 2906 žádostí, z nichž bylo dokončeno 794 za zhruba 115 milionů korun. Více než 2000 žádostí je rozpracovaných, 35 žádostí ministerstvo průmyslu a obchodu vrátilo k doplnění. Informovala o tom mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová. Příjem žádostí do programu COVID nájemné začal před týdnem. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) očekává zájem až 150 000 podnikatelů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministry průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO)

Karel Havlíček očekává zájem až 150 000 podnikatelů o dotace v programu COVID nájemné. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Do programu odložených nájmů se podle předsedy českého výboru Asociace nákupních center Jana Kubíčka zapojila většina nájemců. Situaci se podařilo, i díky podpoře vlády, určitým způsobem stabilizovat, řekl předseda výboru.

Firmy řešily, zda mají na dotaci nárok, pokud čerpají pomoc z programu Antivirus. Jednou z podmínek pro získání pomoci z programu COVID nájemné je totiž nevyčerpaná podpora 800 000 eur (přes 21 milionů Kč) stanovená dočasným rámcem Evropské komise.

Odpuštění sociálních odvodů jen pro firmy do 50 lidí. Ostatní mohou čerpat z Antiviru, uvedla Maláčová

Číst článek

Podnikatelé k tomu žádají jasné stanovisko, aby mohli žádost podat, aniž by jim hrozilo její neuznání nebo vrácení peněz. Podle ministerstva práce a sociálních věcí není program Antivirus veřejnou podporou. Konečné rozhodnutí, zda se o veřejnou podporu jedná či ne, má ovšem posoudit Evropská komise.

Nájemce doplatí pětinu

Zájemci o dotaci na nájem se musejí registrovat do informačního systému na webu MPO, žádost včetně povinných příloh se podává elektronicky. Podnikatelé mají čas na podání žádostí do 30. září.

‚V Praze jsme na poloviční návštěvnosti.‘ Firmy usilují o snížení nájmů, aby dosáhly na státní podporu

Číst článek

Program COVID nájemné je určen podnikatelům, kteří museli kvůli vládním opatřením proti koronaviru zavřít nebo omezit provoz. Stát jim na nájem za duben, květen a červen přispěje 50 procent. Podmínkou je, že majitel nájemné o 30 procent sníží a nájemce doplatí pětinu.

Maximální výše podpory je deset milionů korun. Podpora se vztahuje na nájemní smlouvy uzavřené před 12. březnem. Program nemohou využít podnikatelé, kterým prostor pronajímá spřízněná osoba.

K žádosti zájemci musejí doložit několik čestných prohlášení včetně dokladu o uhrazení nájmu za leden a únor, případně předchozí měsíce. Žadatelé musejí přiložit také potvrzení o uhrazení části nájemného alespoň ve výši požadované podpory.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme